Filmpje voor de workshop

Om straks iedereen duidelijk te kunnen maken wat we gaan doen tijdens de workshop die ik ga geven maak ik een filmpje van het maken van het stilleven schilderijtje dat ik tijdens de workshop met de cursisten ga maken. Dan kun je alvast zien wat je die dag te doen krijgt.

Stap voor stap ga ik uitleggen wat er allemaal in een eitje zit en hoe je met traditionele schildertechnieken tot een traditioneel resultaat komt. Van het opspannen van het doek, tot jet inlijsten. Ik kan dat lang niet allemaal uitleggen in zo’n filmpje, natuurlijk, maar het geeft wel een goede indruk.

 

Twee werken toegevoegd aan de Zeeuwse collectie

Kerktoren van Sint Anna ter Muiden. 30 x 40 cm. Olieverf op heel linnen €950,-

Zoals iedereen wel weet zijn alle schilderijen die ik maak over mijn Zeeuwse omgeving ondergebracht bij Galerie en Kunstcafé Lokaal 54 te Terneuzen. Telkens als ik weer een Zeeuws werk heb voltooid gaat het hierheen en zo ook vandaag als ik het schilderijtje van de ‘Kerktoren van Sint Anne ter Muiden’ en ‘Poes op pad’ af ben gaan leveren.

Het schilderijtje van de kerktoren van Sint Anna ter Muiden heb ik geschilderd vanaf de toren van het Belfort te Sluis. Daar zijn opnames van gemaakt door RTV Scheldemond en die opnames komen ook in een filmpje te zitten dat straks in alle Zeeuwse musea te zien zal zijn. Zodra het beschikbaar is zal ik het op mijn site laten zien.

Hoog boven Sluis stond ik toen te werken in mijn (Axels) boerengoed voor die film. Dat schilderijtje is vanaf nu te zien (en te koop) bij Galerie en Kunstcafé Lokaal 54. Die toren (van Sint Anna ter Muiden) hoort bij een heel klein kerkje. Een vreemd bouwsel dat de indruk wekt dat men eerst de toren heeft gebouwd en dat men daarna de kerk wilde bouwen, maar dat toen de stenen op waren omdat die allemaal in die enorme toren zitten.

Ook ‘Poes op pad‘, een stukje uitzicht van voor mijn huis, hangt nu in de galerie. De poes (van de buren) ligt op het moment van schrijven heerlijk te soezen in het zonnetje in mijn tuin. Het uitzicht is mijn uitzicht dat ik elke dag zie als ik vanuit mijn huis(je) naar buiten kijk. Het is een situatie die ik al langer heb willen schilderen maar daar kwam ik nooit aan toe. Totdat die poes daar ineens zat en het geheel een verhalend karakter kreeg.

Eitje

Vandaag ben ik begonnen met het zoeken naar een mooie opstelling en compositie voor een klein schilderijtje. Weer zo’n klein juweeltje. Dit keer voor een doek(je) van 20 x 20 cm. Het onderwerp is een eitje.

Een ei is zo’n alledaags ding waar er heel veel van zijn en waar niemand nog echt de schoonheid van in kan zien omdat het zo’n ontzettend gewoon ding is. Toch is juist zo’n ei mijn schilder-onderwerp voor de workshop die ik wil gaan geven. Als ik uitgedokterd ben over de compositie is dit ongeveer het resultaat (zie foto hierboven).

Voor dit schilderijtje heb ik ook al een lijst gemaakt en dat alles gaat straks mee als voorbeeld voor de workshop. De lijst moet natuurlijk nog afgewerkt worden. Hij wordt standaard zwart met mijn logootje in goud erop.

Het is mijn bedoeling om het hele schilderproces, van het opspannen van een doekje, het zoeken naar een compositie, het schilderen en het inlijsten te laten zien in een filmpje wat straks op YouTube zal staan. Van het hele schildrproces worden foto’s gemaakt voor het boekje dat ik straks aan elke cursist mee zal geven aan het eind van de workshop zodat je alles wat je die dag geleerd hebt thuis nog eens rustig na kunt lezen.

Maar vóór ik ga schilderen, fotograferen en filmen, ben ik nog bezig met het afwerken van deze twee schilderijen. ‘De kerktoren van Sint Anna ter Muiden’ en ‘Poes op pad’. Die gaan morgen naar de galerie (Lokaal 54).

Weekeindje jarig vol kunsten en inkoop

Mijn verjaardag vierde ik in Huissen waar Ineke voor mij een feest had georganiseerd met vrienden en een pracht van een gedekte tafel waar niets aan ontbrak. Ik voelde me zeer vereerd en jarig.

Maar behalve jarig zijn hadden we ook een druk programma. Om te beginnen was er de expositie van collega Gera Zoet bij collega Ewald Sorbi in Zetten. Ewald organiseert regelmatig exposities in zijn atelier en het is de gelegenheid bij uitstek om elkaar weer eens te ontmoeten en al het werk van Gera eens in het echt te zien in plaats van op internet.

Het was Zaterdag 13 Oktober en de zon scheen alsof het midden zomer was. Een prachtdag om er lekker op uit te trekken en te genieten van alles wat ons boeit.

We troffen Gera en Ewald in dit Zettense walhalla der kunsten en konden even heerlijk bijpraten over de grote realisten expositie in Museum Møhlman waar nu de 20 -ste editoe plaats vindt van deze tentoonstelling en waar Ewald ook op vertegenwoordigd is. Van hem kreeg ik daarom het prachtige boek dat Rob Møhlman elke tentoonstelling maakt en uitgeeft over zijn bevlogenheid voor mijn verjaardag. Daarin staan ook de werken van Ewald. En natuurlijk ook al het werk van de, meer dan 100, overige exposanten.

En natuurlijk namen we ook het kaartje mee van Gera die dus nu bij Ewald exposeert.

Terug in het Zeeuwse stal ik al mijn veroveringen uit die ik bij Deva en Van Ginkel heb ingeslagen. Doek, spielatten, verf, vernis, penselen en Venitiaanse gomterpentijn om weer een reeks volgend werk te gaan maken, maar vooral ook om mijn workshop voor te bereiden waar ik, zoals het er nu naar uitzie, op 10 November mee ga beginnen. Daarover zal ik later meer berichten.

Voor die workshop maak ik een filmpje over het werk dat ik met de cursisten wil gaan maken. Ik ga een voorbeeld schilderen en dat uitgebreid documenteren in foto’s, tekst en film om iedereen naslag werk te bezorgen om later nog eens op terug te kunnen kijken. Om te beginnen met het opspannen van doek. Maar op de workshop gaan we meteen aan de slag met kant en klaar doek (om tijd te besparen).

Poes op pad

Het is een erg leuk schilderijtje geworden, al zeg ik het zelf. ‘Poes op pad‘ heet het en het gaat over de poes van de buren die nogal avontuurlijk is ingesteld en overal naar toe kuiert.

Op het schilderij, dat al niet al te groot is (50 x 40 cm.), is de poes slechts 1.5 cm. groot. Het zijn slechts een paar vlekjes, maar je kunt toch zien dat het hem is. Nu zie ik hem regelmatig voorbij komen kuieren en is het voor mij een bekende buurtbewoner, waardoor ik hem natuurlijk meteen herken, maar toch leuk dat je met een paar kleine toetsjes zo’n beest neer kan zetten.

En terwijl ik de laatste penseelstreken zet ben ik al bezig met het maken van de lijst. Het werk moet nu drogen om te kunnen vernissen, waarna het beter gefotografeerd kan worden. Zo ook het schilderijtje dat ik maakte van de kerktoren van Sint Anna ter Muiden.

Beide werkjes staan nu te drogen in mijn woonkamer zodat ik er zelf nog een tijdje naar kan kijken. Daarna worden beide schilderijtjes toegevoegd aan de Zeeuwse collectie bij Galerie Lokaal 54.

 

Schilderen vanaf het Belfort van Sluis

De toren ven het Belfort van Sluis. Foto: Bennie Janssens

Vanaf het Belfort van Sluis heb ik vandaag staan schilderen over de kerktoren van Sint Anna ter Muiden. Dat schilderachtige Zeeuws Vlaamse plaatsje kun je van daaruit goed zien en het is natuurlijk fantastisch dat je dat kan schilderen vanaf zo’n monumentale plek.

Machtig mooi was dat. Er werden televisieopnames van gemaakt door RTV Scheldemond. De film waar dit uiteindelijk in komt te zitten wordt gemaakt voor alle Zeeuws Vlaamse musea. Vandaar dat ik hier stond te werken in mijn Axelse dracht. Iets wat ik natuurlijk normaal gesproken nooit doe.

Helaas is de bovenstaande foto wazig doordat er een vetvlek op de lens zat, maar het geeft en beetje een indruk van hoe ik daar stond te kwasten. Als je buiten werkt moet je snel zijn en dan krijg je al vlot van dit soort actiefoto’s.

Een lijstje had ik er al voor gemaakt. Thuis duw ik voorzichtig het natte doekje in de lijst en kan ik met grote tevredenheid op deze bijzondere schilderdag terugkijken. En ook dit schilderijtje is straks te zien (en te koop) bij Galerie en Kunstcafé Lokaal 54 in Terneuzen waar al mijn Zeeuws werk hangt. Zodra het daar hangt meld ik dat wel op deze site. Nu moet het eerst even drogen.

Rondje Zeeuws Vlaanderen

Hier in het Land van Axel heb ik twee galeries met naam waar mijn werk permanent aan de muur hangt. De prestigieuze Pot Art Gallery in het prachtige design meubel en interieurpaleis van Pot te Axel, en de mooie galerie van Anne Mannaerts (Lokaal 54) in Terneuzen. Bij beide galeries ging ik vanmorgen even langs om wat zaken af te handelen. De goede tijden beginnen weer een beetje te herleven, want ik moet hard aan de slag met groot werk voor Pot omdat er laatst twee forse werken zijn verkocht.

Bij Lokaal 54 hangt mijn Zeeuwse collectie. Laatst aangevuld met het kleine schilderijtje van onze Hoekse Windlust. Hier hangt al mijn Zeeuwse werk wat langzaam meer volume gaat krijgen. En als ik dan weer thuis ben voel ik me toch wel trots dat mijn werk er zo mooi bij hangt.

Omgeving inspiratie

Het is geheel niet moeilijk om inspiratie uit mijn woon,- en werkomgeving te halen. Ik ben nu bezig met en aantal kleine, stevig geschilderde werken, uit mijn directe omgeving. Het schilderij ‘Op de Windlust is af, gevernist en ingelijst en kan straks naar Galerie Lokaal 54 in Terneuzen war ook de rest van mijn Zeeuwse werk hangt.

Direct hierna ben ik al weer begonnen aan een nieuwe. ‘Poes op pad’. Dat is een schilderij van mijn uitzicht aan de voorkant van het huis met het pad richting de polder waar op zekere dag de poes van de buren op zat te kijken. Dat is een stevige boerderijkat die zo af en toe eens langs komt om wat te soezen in de zon of om wat door mijn tuin te scharrelen. Hij is heel ondernemend en gaat af en toe op bezoek bij de schapen aan de overkant. Daar zag ik hem zitten. Midden op de weg. Ik maakte er een foto van om dat ooit nog eens te gaan schilderen en dat ben ik dan nu aan het doen.

En zo ligt hij dan regelmatig al zijn avonturen te overpeinzen in mijn tuin. Lekker in het zonnetje en niet van plan om ook maar één millimeter op te schuiven als ik in mijn schuur moet zijn.

Het schilderij ‘Op de Windlust’ is nu dus klaar om uit te vliegen naar een nieuwe eigenaar. Ik voeg dit werk toe aan de ‘Zeeuwse collectie’ die ik heb ondergebracht bij Galerie en kunstcafé Lokaal 54 in Terneuzen.

Het is een geeft onze Hoekse molenaar, Jelle de Groote, en mij weer op de molen toen we het besluit hadden genomen om voortaan in streekdracht te verschijnen als er iets bijzonders te vieren viel in het dorp. Op dat moment was het molendag. Een mooi moment om hiermee te beginnen en dat doen we nog steeds.

Rafael Gorsen

Een van mijn mede-exposanten bij Art Gallery Pot is Rafael Gorsen. Hoewel abstract raakte zijn werk me vanaf het begin dat ik het zag. Heel subliem fijn uitgewerkt en toch enorm krachtig.

Momenteel heeft hij een solo-expositie bij Pot met zijn schilderijen en objecten. In beide vormen vind ik hem extreem goed. Vandaag vond de opening plaats van zijn solo-expositie en ging ik er uiteraard even kijken. Rafael zelf was ook aanwezig en zo kon ik mooi van de gelegenheid gebruik maken om hem weer eens even te spreken.

Zijn schilderijen kende ik al, maar zijn objecten en beelden eerlijk gezegd niet.

Van alles is nu een heel mooi overzicht te zien bij Pot gedurende de maand Oktober. Daarna is het de beurt aan Geert Jan Jansen. De beroemde meester vervalser die al geruime tijd voor zichzelf is gaan werken. Ook daar wil ik geen glimp van missen.

Mijn eigen werk hangt weer beneden bij elkaar. Als je binnenkomt zie je het nu rechts va de balie.

Het mooie van exposeren bij Pot is niet alleen dat mijn werk op zo’n top-locatie hangt, maar je kunt ook goed zien hoe het werk zich verhoudt tot interieur.

Daarnaast kun je zomaar een stoel pakken om er eens even rustig naar te kunnen kijken.

En ook het Mathilde drieluik staat nu beneden opgesteld. Vanaf nu gaat dit werk ook actief in de verkoop. De kans dat het in Terneuzen blijft wordt nu wat kleiner.

 

De schilderfabriek

Als ik veel ideeën heb en dus ook veel inspiratie dan is het een drukte van jewelste in het atelier. Ik heb nu twee ‘streekproducten’ voltooid. ‘Het dorpsplein’ en ‘Op de Windlust’. De lijst voor ‘Het dorpsplein’ is gemaakt, het schilderijtje is gevernist, gefotografeerd en ingelijst. De foto is onderweg naar de drukker om te dienen als etiket voor de Hoekse bierflesjes.

En er komt straks ook een ansichtkaart van. Daar moet nu aan gewerkt worden, maar ik heb het even te druk in het atelier met het schaven, zagen, frezen en lijmen van het lijstje voor ‘Op de Windlust’.

Voor dit werk heb ik een nieuw profiel bedacht. Ietsje anders dan het gebruikelijke profiel. Ik wilde een wat hogere rand op het punt waar de lijst overgaat naar het schilderij. Ik ben dus nu aan het schilderen, lijsten aan het maken, kaarten aan het ontwerpen en ik heb al weer een nieuw idee klaar liggen voor als ik straks een schilderijtje ga maken op de toren van het Belfort in Sluis.

Voor het schilderij ‘Mirrors’, dat ik hiervoor speciaal heb opgehaald bij Galerie Sille, heb ik eveneens een lijst gemaakt. Die hangt nu voorlopig even in mijn woonkamer. Het werk blijft gewoon te koop via Galerie Sille. Als zich een koper meldt gaat het werk natuurlijk per direct terug naar de galerie. Maar zolang ik niemand hoor klagen geniet ik er zelf nog even van.

‘Op de Windlust’ is eveneens voltooid. Ik ben ontzettend tevreden met dit werk. Niet alleen omdat ik het zo wonderbaarlijk snel heb kunnen schilderen, maar het is gewoon weer een echt juweeltje. De spontaniteit van schilderen is zo goed zichtbaar. Ik geniet ook enorm van het maken van dit soort kleinen schilderijtjes. Hoe langer ik aan een doek bezig ben hoe moeilijker ik het vind om het af te werken. Hier was het feest. Tot de laatste penseelstreek toe. En dat zie je.