Vergaderen

Elke Woensdagmiddag vergaderen we voor de Stichting Mathildedag Terneuzen bij Galerie Lokaal 54 alhier. We merken nu dat we de datum van 7 Juli 2018 aan het naderen zijn, want het wordt drukker en drukker. Thuis zijn we druk doende met het uitwerken wat tijdens vergaderingen wordt besloten. Zoals het samenstellen van het drukwerk wat nodig is voor de grote dag en de crowdfunding daarvan.

Om je een idee te geven laat ik je hieronder wat ontwerpen zien. We hebben nu toestemming om de beroemde foto van Max Koot te gebruiken voor de Mathildedag en daar zijn we apetrots op, maar er hangt ook een prijskaartje aan al deze ontwikkelingen die we nu nog steeds uit eigen zak moeten betalen. En dat loopt inmiddels aardig op.

Het ontwerp voor de flyer voor de crowdfunding actie

Dit wordt de flyer voor de crowdfunding actie die we nu het hardst nodig hebben. Maar om dit te kunnen doen hebben we ook de etiketten voor de wijn nodig, de art-print en het Mathildeboek. De drukker is al aan het drukken en de kassa rinkelt. Bij ons loopt de kassa leeg, maar dat wisten we van tevoren. We weten waar we het voor doen. Van subsidiërende instanties hoeven we niets te verwachten en dat bleek ook nadat de laatste instantie ons verzoek om financiële ondersteuning afwees.

Het ontwerp voor het wijn etiket

Hierboven de etiketten voor de Mathildewijn. Er worden er duizend van elk gedrukt dus de wijn zal rijkelijk gaan vloeien. Intussen gaan de voorbereidingen voor de Mathildedag ook door. We hebben er onderhand een dagtaak aan en ook dat was voorzien.

En als sluitstuk van het drukwerk hebben we de poster ter aankondiging van de Mathildedag. Deze wordt in twee formaten gedrukt. A3, voor de vele etalages, door het hele land, waar we deze hopen te mogen ophangen, en A2 voor plaatsen war wat meer ruimte aanwezig is.

Voor de verspreiding door het land gaan we een beroep doen op ons netwerk, dat inmiddels al behoorlijk is gegroeid.

Max Koot

Max Koot Studio in Den Haag

Het was vandaag een leuk dagje. Ik ben naar de Max Koot studio in Den Haag gegaan om wat af te spreken over de beroemde foto die Max Koot destijds van Mathilde maakte. We willen die foto graag gaan gebruiken voor onze p.r. campagne ter aankondiging van de Mathildedag en alle drukwerk dat voor die dag gemaakt moet worden.

Midden in Den Haag, waar ik gelukkig goed de weg ken, ligt de studio aan de Laan van Meerdervoort. Ik had afgesproken met Danny van der Kamp, die de erfenis van Max Koot beheert, en nog heel veel meer foto’s van Mathilde heeft die ik ook allemaal mocht zien.

En dan sta je ineens, als kunstenmaker uit Hoek, in een beroemd fotografisch walhalla, midden in een drukke stad, met links, naast de studio, de Franse ambassade en rechts het Vredespaleis en aan de overkant een heerlijke lunchroom. Onder toeziend oog van Beatrix (Max Koot was de belangrijkste hoffotograaf) sta ik de fotoselectie de maken.

De brief van Mathilde aan Max Koot.

Echt een geweldige ervaring en hierna kan de druk van het affiche ter aankondiging van de Mathildedag, het etiket voor de Mathildewijn en de flyer ter promotie van onze crowdfunding actie van start gaan.

Danny laat me nog een waar collectors item zien. Een brief die Mathilde hem schreef op de typemachine van Carel Willink, aan Max Koot. Zeer stevig ondertekend door Mathilde.

Hier in deze studio lijkt ze haast weer tot leven te komen. Ik zie de meest prachtige foto’s van Mathilde voorbij komen en ik zou ze het liefst allemaal aankopen. Met Danny bespreek ik de mogelijkheid om wat foto’s van Mathilde uit te vergroten en, tijdens de Mathildedag te tonen in het Schelde Theater.

Een supergaaf idee wat hij meteen positief oppakt. Nu nog een idee, maar misschien straks werkelijkheid. Wat zou dat gaaf zijn! En ineens bedenk ik me dat er in het Schelde Theater heel grote foto’s hangen van artiesten die er hebben opgetreden. Daar zou net zo’n enorm grote foto van Mathilde moeten hangen. Prominent in zicht van iedereen die het theater bezoekt. Plannen genoeg.

Het atelier bij nacht

Het is vries-koud en ik ben nog tot laat in de avond/nacht in het atelier aan het werk. Omdat ik met mijn camera in de hand terugliep naar mijn huis leek het me leuk om daar eens een foto van te maken. Zomaar uit de hand. Kan niet lukken, dacht ik nog, maar tot mijn verrassing is het nog scherp ook.

Mathilde Blanc Sec

Dit wordt iets bijzonders, als alles mee zit. En daar lijkt het wel op. Een echte Mathilde-wijn is in de maak. Mathilde Blanc Sec. De juiste wijn is al geselecteerd. Vandaag hebben we ons bezig gehouden met de vormgeving van het etiket waar een heel mooi portret van Mathilde op moet komen te staan. We hebben diverse portret-opties bekeken en een portret van Mathilde, dat ooit is geschoten door Max Koot, lijkt ons het meest geschikte portret.

Het was een leuk dagje vormgeven, knippen en plakken en kijken wat nu het meest geschikte etiket ontwerp kan zijn. Tegelijk zijn we ook bezig met het ontwerp van het affiche ter aankondiging van de Mathildedag en de folder/flyer voor de crowdfunding.

Zodra we er uit zijn zal ik de definitieve ontwerpen tonen. Daarna gaan meteen de persen rollen en gaat de campagne pas echt van start.

 

Signeren van de art-print

Signeren en nummeren

Alle 500 art-prints, ten behoeve van de crowdfunding actie voor de Mathildedag, moeten genummerd, gesigneerd en gestempeld worden. Een hele klus die ik over de tijd ga verdelen.

Het inhameren van het blinddrukstempel van mijn atelier

Een secuur klusje waar ik de komende tijd wel even zoet mee ben. Alles voor het goede doel, denk ik dan maar. We hebben er al een in laten lijsten voor presentatie en om die aan de dame te schenken die voor dit schilderij model heeft gestaan. Dit betreft nummer 1 van 500.

Nummer 7 van 500 krijgt een heel bijzondere bestemming. Maar daarover kan ik nu nog niets vertellen. Dat komt later wel.

En zo ziet dat er dan uit. Het is al weer lang geleden dat ik dit stempel in een art-print sloeg. Dat was tijdens de laatste ‘Painted Ladies expositie’ bij Artistiek Breda. Toen zat ik nog in het ateliergebouw aan de Haagdijk te Breda. Een totaal andere tijd dan nu. De 500 art-prints van nu zijn speciaalbedoeld voor mensen die onze crowdfunding actie steunen voor de viering van de Mathildedag in Terneuzen. Het wordt dus weer een echt collectors item.

 

Art Print

Van het middelste doek van het ‘Mathilde drieluik’ wordt straks een gelimiteerde Art-Print gemaakt. Een speciaal drukwerk dat in een oplage van 500 stuks wordt gedrukt. Gesigneerd, genummerd en voorzien van de blinddrukstempel van mijn atelierzegel. Die Art-Print kan straks gaan dienen als geschenk voor mensen die ons helpen bij de crowdfunding van de organisatie voor de Mathildedag op 7 Juli van dit jaar, hier in Terneuzen.

Vanmorgen heb ik daar de fotografie voor gedaan in de vrieskou. Niet in een luxe studio met State of the Art verlichting, maar met daglicht achter in mijn tuin. Daar heb ik nu eenmaal de beste ervaringen mee.

Het is een maffe vertoning, maar het werkt. Ik heb nu alle foto’s die nodig zijn voor een exclusief drukproces. Later zal ik hier meer over vertellen.

Van de vrieskou buiten naar de warmte binnen. De Rayburn staat in ‘broodbak-stand’ en dat is wat er zo meteen gaat gebeuren. Heerlijke vers gebakken broodjes met kaas en veel fris groen, gezond, enzo.

Zo is het leven in Hoek weer eens van uitstekende kwaliteit en geniet ik weer volop van het Zeeuwse na een lang en zalig weekeind in de Betuwe.

Dikke dag in Terneuzen

Gisteren hadden we een bijeenkomst gepland met alle mode-ontwerpers, performers en Bennie Janssens (die voor ons de publiciteit gaat verzorgen) voor de Mathildedag, hier in Terneuzen. Tevens kwam vandaag het artikel in de krant te staan over de Mathildedag en het drieluik, wat ik op dit moment aan het maken ben. Dat artikel kun je goed nalezen op de site van onze Zeeuwse krant, de PZC.

De deelnemers komen uit Nederland, België en de VS en dat geeft ons feestje al meteen een internationaal karakter. Het unieke van de organisatie van deze dag is dat elke deelnemer zelf ook een beetje organisator is. Als kunstenaars onder elkaar begrijpen we goed hoe fijn het is als je zelf kunt bepalen waar en hoe je werk wordt getoond. We bespraken de mogelijkheden en alle kansen om er een topdag van te maken. Maar ook na de Mathildedag gaat er nog geruime tijd in de stad geëxposeerd worden.

Tussen de bedrijven door had ik nog een afspraak met de mevrouw van ‘Het stoffen hoedje’ uit Zaamslag, die mijn Axels kostuum heel mooi voor mij heeft aangepast. Zij is een van de weinige mensen, hier in het Zeeuwse, die nog weten hoe zo’n kostuum er uit moet komen te zien en hoe je er iets aan kan verstellen zodat het beter past.

Ik sta hier op de foto in mijn overhoop liggende keuken. De verbouwing ligt momenteel even stil omdat ik moet wachten op de installateur, die mijn geiser en waterleidingen komt plaatsen en aanpassen. Maar ook omdat ik mijn handen nu vol heb aan het werk aan het drieluik voor Mathilde en natuurlijk met de organisatie van de Mathildedag.

Kunstenaars bijeenkomst

Voor de kunstenaars die deelnemen aan de Mathildedag, straks op 7 juli van dit jaar, hier in Terneuzen, werd er gisteren een bijeenkomst georganiseerd om elkaar te ontmoeten en om de verschillende locaties te gaan bekijken waar straks geëxposeerd kan gaan worden.

Ochtendgloed

Het is ochtend. Mijn keuken ligt nog steeds geheel overhoop. De oude tegelvloer moet er helemaal uit omdat die op een heel dun laagje cement recht op het zand gelegd is. Er komt nu een isolatievloer in met daarop een gewapend betonnen vloer. Daar worden straks de oude tegels weer opgelegd als ze geheel schoon gebikt zijn. Een enorme klus, waar ik eerlijk gezegd niet op gerekend had. Maar het is de moeite dik en dwars waard. Daarna kan ik pas beginnen met het maken van de keukeninrichting.

Maar nu is het feest. De Rayburn brandt. Ik ga straks weer heerlijk Hoeks brood bakken voor de lunch en de sfeer in de keuken is nu al aanwezig. Het hele huis is heerlijk warm terwijl het buiten vriest dat het kraakt.

Vandaag ga ik in het atelier de laatste hand leggen aan de voorbereidingen voor onze ‘Schone schijn expositie’ te Wageningen, volgende maand. Daarover publiceer ik later meer.