Profielschaven – profile-planes

DSC_0006

Voor een zeer zacht prijsje heb ik vandaag 12 profielschaven op de kop weten te tikken. Het is oud timmermansgereedschap maar ervaring met dit soort schaven heeft geleerd dat ik er beter mee overweg kan dan met een bovenfrees. Het maken van profielen voor mijn monumentale lijsten is een stap verder in de verwezenlijking van grote dromen.

Today I bought 12 profile-planes for ollmost nothing. These old fashion carpenter tools will bring me a stap further in my dreams about making monumental frams for my paintings.

DSC_0002

In mijn hout atelier test ik meteen twee van de belangrijkste profielschaven uit op wat restant-hout. Het resultaat is fantastisch. Het werken met deze schaven eveneens. Het gaat veel makkelijker dan ik dacht.

I make a test in the woodworkshop on two pieces of waste-wood. The result was fantastic. Working with these planes is also a pleasure. It was like shooting a fish in a barrel.

DSC_0005

 

Rutteli’s flying circus (3)

DSC_0003Na een lange strijd met hout, een koekoek en lijm is het dan eindelijk zover. Het complete kunstwerk is klaar. Op een klein rood balletje na, waarmee de koekoek geactiveerd kan worden. Dat moet nu maar gebeuren met een houten stokje waar je aan kan draaien.

 
Afther a long battle with wood, a cuckoo and glue, I can say that the whole artwork is complete and done. The only missing piece is a little red ball to activate the cuckoo. But with a small stick it can be activate too.

 
Voor het verhaal achter dit werk kun je klikken op de onderstaande foto. Je krijgt dan een pdf te zien die je ook kunt downloaden.

 
You can reed the story behind this work by clicking on the photo below. It’s written in Dutch at the moment. An Engish version will be published soonRutteli pdf foto

 

Het was een hele lange laatste werkdag aan dit monument. Het bestaat eigenlijk uit vier elementen. Een schilderij (en nog en kleintje in de lijst), een monumentale lijst met Maria en een koekoek, een standaard om het hele geval te kunnen torsen en een transportkist.

The last day of labour on this monument was a hard and long day. Actualy the work consists in four parts. A larger painting (and a smaller one in the frame), a monumental frame with a little statue of Mary and a cuckoo, a support structure and a cargobox.

kistDSC_0005

 

 

 

 

 

 

 

DSC_0001

DCIM102GOPRO DCIM102GOPRO DCIM102GOPRO

Heel veel werkzaamheden aan tal van verschillende materialen en technieken. Ik heb geprobeerd om alles zelf te maken of aan mijn wensen aan te passen.

A lot of different chores using different materials and techniques. I have tried to create all parts myself or to customize existing parts to my wishes.

Persingen

DCIM102GOPRO

DCIM102GOPROVandaag naar de tentoonstelling van Jos van Riswick geweest in Persingen. Jos is een van mijn favoriete hedendaagse schilders en Hij houdt regelmatig tentoonstellingen van zijn werk in het prachtige middeleeuwse kerkje van Persingen (bij Nijmegen). Een rot eind rijden maar beslist de moeite van de rit waard.

DCIM102GOPRO

Today I visit the exhibition of Jos van Riswick. He is one of my favorit contemporary painters. His exhibition was in the old medieval chape of Persingen, a small settlement near Nijmegen. It was a long ride, but worhy of it.

Rupert Krampus

Rupert 3 Rupert 2 Rupert 1

Vandaag een van mijn favoriete karakters uit mijn verhaal (‘Het Perzisch manuscript’ en ‘De demon van de toren’) laten creëren door Marja van der Wal (Crochet haarwerken). Rupert Krampus. De duistere en sinistere Oostenrijkse schilder die een belangrijke rol in mijn verhaal gaat spelen. Uiteraard sta ik zelf model voor hem. Om even te laten zien hoe knap Marja dat gemaakt heeft heb ik er even snel een paar selfie’s van geschoten in de spiegel.

Today Marja van der Wal (Crochet hairdesign) create my most favorit character in my bookstory. Rupert Krampus. The dark and sinister painter from Austria who’s playing a crucial part in the story (‘The Persian manuscript’ and ‘The demon of the tower’). And indeed, I will play his character. To show you how perfect Marja create the wig, the beard and the moustache, I take a few selfie’s in the mirror.

Koekoekdak – Cuckoo-roof

koekoekdak

De koekoek had geen dak meer op zijn huisje en dat maakte ik vandaag nog even snel van een stukje gestoomd (kokend water in een pannetje) tri-plex om het rond te krijgen.

The cuckoo missing a roof on his house. At the end of the day I create it with a steam-pot boiled piece of plywood to get it round.

De standaard – The support structure (2)

DCIM102GOPRO

Al vroeg in de ochtend was ik al weer aan het zagen en beitelen. Het is verdomde koud buiten en ik ben blij dat ik mijn woonkamer als constructie ruimte kan gebruiken. De standaard voor ‘Rutteli’s flying circus’ wordt een juweeltje.

Early in the morning I was working in the woodworkshop. It’s goddamn cold outside and I’m happy to use my livingroom as construction site. The support structure for ‘Rutteli’s flying circus’ is getting an awsome piece of woodworking-design.

parts 2

standaard 3

Aan het eind van een werkdag. – At the end of a day hard labour.

Steeds meer onderdelen verschijnen op de ‘werk’vloer. Perfect haaks en goed uitgemeten. En met passen en meten wordt de meeste tijd versleten. Maar dan heb je ook wat.

More and more parts appear on the ‘shop’ floor. Perfect perpendicular and well measure.

Aan het eind van de werkdag staat er een, vrijwel, complete standaard in mijn huiskamer. Alles zit nu nog los in elkaar gestoken, maar het resultaat is zichtbaar.

At the end of the day is the support structure, almost, compleet. Everything fits perfectly together and the result is visible.

Piet-icoon te boek gesteld

DCIM102GOPRO

DCIM102GOPRO

Schilderpiet in het grote Pietenboek.

Tot mijn grote verrassing kreeg ik vandaag het grote Zwarte Pietenboek binnen waarin ook mijn Zwarte Piet icoon is opgenomen. Het is overigens een fantastisch goed boek over de figuur van Zwarte Piet. Er staat veel in over de werkelijke geschiedenis van deze fabelachtige figuur en zijn betekenis in ons land (en ver daarbuiten). En natuurlijk staat ook ‘schilderpiet’ in het boek. Hij wordt nu naar mij genoemd op de laatste pagina’s van het boek maar het is natuurlijk ‘schilderpiet’. Hij maakte het schilderijtje voor zijn icoon (zie ‘Bezoeker uit Spanje’).

 

Het boek is te bestellen bij de boekhandel en natuurlijk bij de uitgeverij zelf (De Graveinse Abeel in Amsterdam).

De standaard – The support structure

DCIM102GOPRO

DCIM102GOPROOm een dergelijk groot en zwaar werk als ‘Rutteli’s flying circus’ ten toon te kunnen stellen moet er een standaard voor gemaakt worden. Die maak ik eveneens uit eikenhout (van Bax). Vandaag ben ik begonnen met het maken van de voet van de standaard.

The painting, and monumental frame for, Rutteli’s flying circus, need a support structure. A real heavy one. So I start today with the construction of the base. Also oak wood, just like the frame.

 

DCIM102GOPRO