Boekpresentatie

DCIM102GOPRO

Samen met schrijfster Renske op de foto tijdens het Sint & Pieten congres in Culemborg. Voor een inkijkje in het boek klik je op de foto.

Ik moest er vroeg voor op, op mijn vrije Zaterdag, maar het was de moeite dik en dwars waard. Samen met Renske heb ik haar boek gepresenteerd, waar ik alle illustraties voor heb gemaakt, tijdens het Sint & Pieten congres in Culemborg. De gelegenheid bij uitstek om een Sinterklaasboek te presenteren, natuurlijk.

Het congres werd bijgewoond door een aantal belangrijke spelers in het veld, waaronder afgevaardigden van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Maar vooral ook heel veel Sinterklazen en zwarte Pieten.

Congres

Zilt

0001Md

DSC_0017Samen met Marianne Akkermans, Nicole Sleeking (model) en Jessica Folkers (visagie en haar) waren we gisteren de hele dag in touw op fort Sabina voor de fotografie voor ‘project Zilt’. Dit is en kunstproject dat Marianne en ik samen gaan maken voor de Kunst & Cultuur route Moerdijk 2015.

Zilt is de naam die wij gegeven hebben aan dit project dat gaat over het land tussen klei- en zandgrond. Zeg maar tussen Zeeland en Brabant. De plek waar DSC_0109Moerdijk ligt en alles wat daar omheen ligt. Het gaat over dit vruchtbare land, vol akkers, weiden en wijds boeren land waar naar hartelust aardappelen, graan, uien en alle andere denkbare eetbare gewassen geteeld worden.

Marianne bedacht een nieuwe eigen icoon voor dit gebied. Een soort van Zeeuws Meisje, maar dan anders. Een trotse boeren stand, die al eeuwen op dit land werkt tussen klei en zand. Daar maak ik een schilderij over, wat straks te zien zal zijn tijdens de Kunst & Cultuur route in het Kreekgebouw te Klundert. Samen met de prachtige ontwerpen van Marianne uiteraard.

DSC_0200

We maakten foto’s en film op fort Sabina, waar ik al even niet meer geweest ben. Er is in de afgelopen jaren wel het een en ander veranderd, maar de sfeer blijf fantastisch. Fort Sabina maakt overigens ook deel uit van de Kunst & Cultuur route en natuurlijk komt het fort ook voor in ons project.

Sinterklaasboek

rosita-en-de-brief-voor-sinterklaas_omslag_voorzijde

rosita-en-de-brief-voor-sinterklaas_omslag_achterzijde

Helemaal in Sinterklaasstemming bij 30 graden boven nul. Op facebook zie ik foto’s van Renske in de Noorse sneeuw. Zo staan we voortdurend met elkaar in verbinding om aanwijzingen te geven en te corrigeren.

Het is bijna weer zover. Hoewel hier de mussen van het dak vallen bij 30 graden zomerzon, zit ik sneeuw, en Sinterklaas tekeningen te maken voor een prachtig boek van Renske Jansen. Een echt Sinterklaas-boek waar ik alle illustraties voor heb zitten maken. Het boek wordt straks uitgegeven door uitgeverij De Graveinse Abeel uit Amsterdam en is dan overal te koop in de boekhandel. Maar er zal ook een exemplaar te zien zijn in de galerie en mogelijk kan het boek daar dan ook gekocht worden.

0001LH

00015YHet is lang geleden dat ik pentekeningen heb zitten maken, maar ik ben het gelukkig nog niet verleerd. Ik moest er wel even wat moeite voor doen om er weer ‘in’ te komen, maar eenmaal aan het werk gaat het weer als vanzelf.

11215766_950836611625670_251042842266517090_n

Renske Jansen

11866400_956260867749911_8172267288492462745_n

Renske in Noorwegen in sneeuw en ijs. In Breda is het dan zo’n 30 graden boven nul.

En dan blijkt dat ik het ineens geweldig goed naar mijn zin heb met dat gepriegel op papier. Er komt een heel intensieve communicatie op gang met de uitgever in Amsterdam en de schrijfster (Renske) die op dat moment van een vakantie in Noorwegen zit te genieten. Voor Renske komt van vakantie vieren weinig terecht. In een week tijd moeten alle tekeningen af zijn en moet er nog wat gesleuteld worden aan de tekst. Zo kan Renske, vanuit ijzig koud Noorwegen, aanwijzingen geven over hoe ik de hoofdpersoon moet tekenen en ontstaat er en geweldig leuk interactief, creatief proces waarin we met elkaar, in zeer korte tijd, een hele wereld scheppen die straks overal in de boekhandel ligt.

 

00012xIk maak, naast de cover die ik schilder in olieverf op doek, meer dan 40 tekeningen voor dit verhaal.

0001mj

 

 

 

 

 

 

 

Ik laat er hier maar een paar zien, om een idee te geven hoe dat er uitziet. Telkens als ik een tekening af had stuurde ik die digitaal naar de uitgever en naar Renske en dan ontstaat er meteen een levendige, en soms ook vrij emotionele, discussie over mijn werk. Zelden heb ik zo zitten genieten van mijn werk en de leuke, levendige, discussies hierover.

00017q

Als alles goed gaat zal het boek in de maand September al te bestellen zijn en ligt het daarna in de boekhandel.

Interieur

002 - kopie

Aan de muur een schilderij van Roeland van der Kley, zie ik daar staan. En warempel. Het staat in een toonaangevend interieur tijdschrift. Het is een werk dat ik ooit maakte in het atelier aan de Haagdijk. Anne-Marie Lefeber, een nichtje van me, zag dat en stuurde me het artikel toe.

001 - kopie

En dan ben ik eigenlijk wel een beetje trots op het feit dat mijn werk zo mooi terecht is gekomen.