Het Mathilde drieluik (2)

De eerste lijst voor het middelste schilderij van het drieluik is nu gemonteerd. Alle profielen heb ik geschaafd, verlijmd en verstek gezaagd. Vandaag gingen die delen aan elkaar en omdat deze lijst erg veel spanning krijgt te verduren van de daar aan hangende zijpanelen verstevig ik de hoeken met dikke deuvels van maar liefst 16 mm.

Gaten voor de deuvels boren. Een spannend en secuur klusje.

De hoeken krijgen aan de achterzijde ook nog eens zware metalen hoeken voor extra versterking. Daaronder komen straks de scharnieren en de ophangpennen voor het grote frame waar straks het hele drieluik aan komt te hangen.

Aan het eind van de dag ben ik tevreden over het resultaat. De lijsten worden straks diep zwart met een gouden binnenlijst. Daarvoor ging ik vandaag wat testen doen bij Brenda Baart in Clinge. Zij is gespecialiseerd in krijtverf. Haar vader maakte die verf al en ik zie het als een echt streekproduct.

Een eerste test met de krijtverf van Brenda. 100 jaar ervaring met dit product geeft meteen een goed resultaat. Maar ik ben er nog niet. Er moet een rode laag onder geschilderd worden, vergelijkbaar met rode bolus, waar vroeger veel gebruik van gemaakt werd in de lijstenmakerij om ‘warm’ te vergulden. Ik hoef Brenda iets uit te leggen want ze weet exact wat ik bedoel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *