De uitgever

Telefoon.

Of ik een boekcover wil schilderen. En ook nog wat illustraties voor dat boek wil maken. Ja, dat lijkt me geweldig. Kolfje naar mijn hand, want mijn werk is altijd verhalend en als het een boek is waar ik me ook inhoudelijk aan kan verbinden is dat natuurlijk iets waar ik zelfs extra tijd voor vrij wil maken. Ik ben wel vereerd dat ik daarvoor gevraagd word, hoewel de naam van de uitgever me niets zegt.

Mooi. Dan kun je beginnen met de cover. Daar moet een oude tovenaar op komen te staan met zijn leerlinge. Een dame met pit. Een fatale vrouw en het moet geschilderd zijn in de stijl van Waterhouse (helemaal mijn ding). Ook moet er een magische wereld op de achtergrond te zien zijn met veel details. Het mag best een groot schilderij worden. We denken aan iets van 70 x 50 cm.

Maar daar kun je al die informatie niet op kwijt, zeg ik dan. Dan kun je beter kiezen voor een formaat van 120 x 90 cm. “Helemaal perfect”, zegt de uitgever. En dan moeten er ook nog zo’n 30 illustraties bijkomen. Een paar grote, pagina vullende prenten, heel realistisch getekend en met veel detail, en een aantal kleinere illustraties. “Ik hoop dat we daar een beetje op tijd mee zijn want het moet over twee weken klaar zijn”.

Daar zie ik al meteen een probleem. Voor een dergelijk grote opdracht heb ik aanzienlijk meer tijd nodig. Even snel uitgerekend kom ik op een drietal maanden werk. Alleen het schilderij al zal zeker meer als een maand tijd in beslag gaan nemen. De uitgever heeft dus geen idee hoeveel tijd het kost om zoiets te maken. En dan vraag ik me af wat hij er aan uit wil geven.

Nou, we dachten er aan om het met gesloten beurs te doen. Jij maakt die illustraties en wij zorgen voor naamsbekendheid…

Het duurt even eer ik mijn oren kan geloven. Wat moet je daarop antwoorden? De uitgever legt uit dat hij al jaren zo met kunstenaars werkt en dat ze daar altijd beter van worden. Normaal gesproken wordt er door de uitgever een klein bedrag ter vergoeding van al die publiciteit in rekening gebracht maar in mijn geval mag ik gratis van hun diensten gebruik maken.

Ik stel hem voor om dan als tegenprestatie mijn 126 pagina’s tellende catalogus uit te gaan geven. Hard cover en op elke tweede pagina een afbeelding full color. Alle teksten mag hij zelf maken. Ik lever wel wat informatie aan. Ik zorg wel voor naamsbekendheid. Gratis en voor niets. Normaal gesproken reken ik voor uitgevers altijd een kleine vergoeding voor zo’n uitgave, maar in dit geval maak ik daar graag een uitzondering op. Maar het moet wel binnen twee weken gedrukt zijn en in de boekhandel verkrijgbaar zijn.

Tuut, tuut, tuut…

6 reacties op “De uitgever

    • Ik zie er de humor wel van in. Handige Harry probeert het ook eens. Ik kom wel vaker van die types tegen. Maar deze was wel erg bijdehand.

    • Hij is echt heel eigentijds. Met de nadruk op ‘eigen’. Dat heet ‘durf te vragen’ en het is momenteel heel hip om dat te doen. Ik krijg wel vaker van die hebberige verzoeken, maar deze was wel een uitspringer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *