Het completeren van een schilderij(tje)

Om een schilderij af te maken maak ik er ook een lijst omheen Ik heb daar een aantal speciale profielen voor ontworpen die per werk verschillen. Voor het schilderij ‘Zilveren schoentjes’ heb ik een strak ontwerp in mijn gedachten van een betrekkelijke eenvoud.

Na het zagen en frezen zet ik de lijst in elkaar met sterke pen en gat verbindingen in de hoeken. Daar zitten stalen pennen in verwerkt voor extra stevigheid. Vervolgens begint het proces van schuren en plamuren en is de basislijst klaar om af te lakken met krijtverf.

Die krijtverf (van Brenda Baart) gaat er laag over lag overheen. Elke laag wordt mooi strak geschuurd met de hand zodat je niet alleen ziet dat het strak en vlak is maar het ook voelt. Voor een lijst gebruik ik doorgaans vier tot vijf lagen. Net zo lang totdat de verf helemaal goed oogt.

Dat maken van zo’n lijst doe ik tussen de bedrijven door. Als die moet drogen kan ik weer verder met het voltooien van het schilderijtje waar ik deze dag de laatste toetsen op zet.

Als laatste zet ik er mijn logo onder in goudwas. Daarna kan de lijst enkele keren gevernist worden. Net zo veel lagen als nodig is om een mooie half glanzende laag te krijgen die ik wens. Voor dit schilderijtje heb ik een mooie donkerrode kleur gekozen omdat die ook terug keert in de rok op het schilderij. Met een vernislaagje wordt dat dan nog net iets donkerder zodat het helemaal goed komt.

 

En om alles even goed te bekijken zet ik dan het complete werkje op de ezel om er van enige afstand alles eens heel kritisch te bestuderen. Pas als ik helemaal tevreden ben gaat de vernislaag er over en kan ik er ook het ophang koordje aan gaan maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *