Nieuwe

Al vrij vroeg was ik vandaag alweer actief in het atelier. Ik werk weer aan een paar grote doeken en met de nieuwe spieramen, die ik laatst van Paulette kreeg, worden dat er alleen maar meer. De laatste tijd heb ik me vooral bezig gehouden met klein werk. Dorpsgezichten, stillevens, portretje om de molen (van Hoek) en ander klein Zeeuws werk. Nu wil ik me weer meer bezig gaan houden met groot verhalend werk, dat ik ‘dreamscapes’ noem. Toneelstukjes op doek.

Dit zijn schilderijen die geheel uit mijn fantasie ontstaan en waarbij ik alles in eigen huis ontwikkel en maak. Van het idee tot de lijst en alles wat daar tussenin zit. Voor de karakters in dit werk heb ik zelf model gestaan en dat zelf gefotografeerd. Hier rechts zie je de Amish boer met zijn pijp en fles ‘limonade’ die de gebeurtenissen van zijn companen nauwlettend in de gaten houdt. Hij vertrouwd hen niet en wil niets van de gebeurtenissen missen. Wat zijn companen aan het doen zijn zal nooit duidelijk worden. Het kan van alles zijn. De companen zijn een louche goochelaar en diens belegen maar nog steeds aantrekkelijke assistente en een boer uit het land van Axel.

Hierboven zie je ze hoe ik ze eerst gefotografeerd heb om er vervolgens mee te kunnen werken op doek. Dat fotograferen kost me een dag werk. Bij voorkeur op een rustige dag als een Zondag, want dan wordt ik het minst gestoord. Alles luistert heel nauw. Elk detail moet kloppen, zoals lichtval, schaduw, houding, uitdrukking, lichaamstaal, expressie etc, etc. Dat zet je niet zomaar in een half uurtje neer. Het is echt toneel spelen en een wel heel aparte vorm van theater maken. Ik doe niet zomaar wat. Elk karakter heeft een eigen rol in dit toneelstuk. Iedereen heeft een eigen verhaal en achtergrond.

Vervolgens kan ik hen dan schetsen op doek, en zo ontstaat er dan langzaam een schilderij. Stapje voor stapje. Een hele hoop werk wordt dus al verzet voordat er ├╝berhaupt iets is geschilderd. De hele voorstelling moet eerst uitgedacht worden. Dat is de helft van het totale werk. Nu is het slechts een kwestie van alles schilderen tot in de kleinste details.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *