Workshop

Op de vraag of ik ook les geef antwoord ik eigenlijk altijd met ‘nee’. Maar laatst kreeg ik dat verzoek weer van een goede vriendin. Zij kwam op het idee voor een masterclass. Dat lijkt me wel wat. Ik wil nu eens polsen of daar echt interesse in is. Een masterclass is wat te hoog gegrepen. Maar ik zou ook gewoon les kunnen geven in een workshop waarin ik algemene technieken in olieverf op doek of paneel behandel zoals ik die zelf gebruik. Geen aquarel of acryl, want daar heb ik niks mee.

Bij voldoende interesse ga ik er serieus werk van maken om zoiets op te zetten. Ben je geïnteresseerd? Laat het me dan even weten via het contact formulier of via facebook. Dan ga ik dat verder uitwerken en hou ik je via deze pagina op mijn site op de hoogte.

Om een idee te geven hoe ik werk en waar ik meer over kan vertellen kun je dit filmpje, hieronder, bekijken waar ik laat zien hoe ik de pot met augurken schilder.

Het schilderijtje dat ik in dit filmpje laat zien kan gezien (en gekocht) worden bij Via Mioni in Breda. Daar kun je op je gemak eens goed kijken om te zien hoe het geschilderd is en naast dit werk hangen daar nog meer werken van mij om eens te bekijken en te vergelijken.

Woensdag 22 Augustus

Door alle activiteiten in en om het atelier en de nasleep van de exposities die volgden op de Mathildedag heb ik weinig tijd gehad om goed aan de slag te gaan met het uitzoeken van alles wat ik moet weten om les te kunnen geven. Maar ik heb niet helemaal stil gezeten.

Intussen ben ik wel een beetje wijzer geworden van collega’s die al langer les geven en begin ik wat meer inzicht te krijgen om les te kunnen gaan geven. Ik begin het idee steeds leuker te vinden. Er is voldoende interesse en ik ben nu bezig met het samenstellen van de eerste les. Dat blijkt minder eenvoudig als ik aanvankelijk dacht, maar ik kom er wel uit en ik ben al aardig op weg om daar een goed plan voor te ontwikkelen. Ook de locaties waar les gegeven kan worden zijn er legio. Binnenkort hoop ik met een eerste concreet voorstel te komen. Dat lees je dan vanzelf op deze site.

Dinsdag 16 Oktober

Na een gezellige verjaardag ben ik toe aan het opzetten van een schilderijtje voor de workshop. Ik ga een mooi klein schilderijtje maken van een eitje. Het lijkt misschien een erg simpel werkje, maar dat is het beslist niet. In het atelier maak ik eerst een opstelling voor de compositie, het juiste licht en de kleuren die ik terug wil zien op doek.

Dat gaat er dan ongeveer zo uitzien. Een gitzwarte achtergrond en een witte ondergrond onder een wit kippenei. Op de foto zie je niet de kleuren die ik zie als ik ga schilderen. Maar ik ga alles, het hele schilderproces, documenteren, fotograferen en filmen. Het filmpje zet ik op YouTube en op mijn site. Alle cursisten krijgen van mij een boekje mee met daarin het hele verhaal over het gebruik van onderschildering tot de laatste toets.

Ook het inlijsten en compleet afwerken van zo’n mooi klein juweeltje laat ik hierin zien. Het filmpje zal niet voldoende zijn om als naslagwerk te dienen, maar het laat wel zien hoe het schilderijtje gemaakt wordt. Tijdens de workshop ga ik dieper op alle details in en alle informatie over de behandelde lesstof voor dit specifieke onderwerp kun je als cursist thuis nog eens lekker op je gemak nalezen. Het boekje staat vol foto’s en tekeningen om exacte uitleg te kunnen geven.

Wel een hoop werk, maar ook erg leuk om te doen en te maken. Wordt vervolgd.