Het boekje

Ooit, lang geleden, ben ik eens begonnen met het tekenen van strips. Dat was voor mij een uitlaatklep. Ik kon tekenen, en schrijven, wat ik wilde en dat deed ik dan ook met passie en toewijding. Van tekenen ging ik weer over naar schilderen en de rest is geschiedenis. Sinds 2019 ben ik weer begonnen met tekenen en schrijven. Het is een tak van sport waar ik nooit genoeg van heb gekregen, maar waar ik eigenlijk niets mee deed.

Johan de Vries

Dat veranderde toen ik definitief in Zeeuws Vlaanderen ging wonen en een oud boekje dat ik als kind helemaal grijs gelezen heb weer voor de dag haalde. Het boek van Johan de Vries. ‘Het spookte in Zeeuwsch- Vlaanderen’. Die verhalen hebben mij van jongs af aan geboeid en ze worden nog steeds verteld op de vertelmiddagen en avonden in deze omgeving. Het zijn prachtige verhalen uit een ver en grijs verleden en ik vroeg me af of er ook nieuwe spookverhalen verteld konden worden. Spookverhalen van vandaag de dag.

Die bestaan. Je hoort ze wat later op de avond in de kroeg als de sprekers al wat op dreef zijn geraakt door het bier. Er gebeuren soms dingen die moeilijk of niet verklaarbaar zijn en als je daar over begint komt het vanzelf los. Ik pikte er een mooi verhaal uit wat op dat moment speelde. De wonderbaarlijke gebeurtenissen in de Hedwigepolder. De ontpoldering, de afbraak van prachtige boerderijen, het verwoesten van cultuurland dat generaties lang bewerkt was tot uiterst vruchtbare grond, het omzagen van complete bomenlanen etc. etc.

Echter niet bij de drieling van Terhole. In de wandelgangen wordt wel eens gefluisterd dat de drie zussen over toverkracht beschikken en dat er de meest vreemde dingen gebeuren rondom hun hoeve, landwinkel en land. Wat er van waar is weet niemand. Maar het zijn wel hardnekkige geruchten en iedereen weet dat de zussen, naast groente, fruit en aardappelen, ook toverstokjes verkopen en dat daar van heinde en verre mensen op af komen. Hoe het ook is, de zussen wisten een onteigening van hun thuis en grond te voorkomen. Wat anderen niet lukte lukte hen wel. Hoe ze dat flikten lees je in dit boekje.

Dat verhaal heb ik opgeschreven en verder uitgewerkt. Fantasie en werkelijkheid gaan hier hand in hand. Het werd een modern spookverhaal wat zich kan meten met de oude verhalen. Het is een eerste boekje in een reeks streek,- en spookverhalen die ik nog ga maken. Het tweede boekje is al bijna klaar (De gesel van Axel). Het eerste boekje (De drieling van Terhole) heb ik rijk geïllustreerd met pentekeningen en voor de cover maakte ik een schilderij dat te zien is bij Art Gallery Pot te Axel.

Om het eerste boekje te kunnen laten drukken heb ik €2500,- nodig. Daarvoor heb ik een crowdfunding campagne opgezet via Kickstart voor de Kunst. Die campagne start op 1 September aanstaande. Dan gaat de pagina bij ‘Voor de Kunst’ on-line en kan er gedoneerd worden om dit project mogelijk te maken. Het moet de start worden voor meer boekjes met streek,- en spookverhalen uit Zeeuws Vlaanderen.

Op 10 oktober zal voor de donateurs van de crowdfunding campagne een boekpresentatie worden gehouden in het Museum van het Land van Axel, ‘Het Warenhuis’ te Axel. Hier ligt het complete geheugen van de streek opgeslagen en tentoongesteld. Er vanuit gaande dat er geen striktere of ergere corona maatregelen van kracht worden zal de boekpresentatie om 14.00 u. beginnen en om 17.00 u. eindigen. De boekpresentatie houdt in dat het verhaal uit het boek wordt voorgedragen door vertelster Sankie Koster. Ikzelf zal de boekjes voor de donateurs signeren en voorzien van een persoonlijke boodschap. Alle bezoekers krijgen ook een rondleiding door het museum waarin alle schatten van de streek in beeld komen. Het museum staat bekend om de prachtige collectie streekdracht.

Wie hier rondloopt zal meteen de sfeer van de streek en haar rijke geschiedenis voelen en begrijpen waarom de streekverhalen hier nog steeds met passie verteld worden. Terhole logt dan wel niet in het Land van Axel, maar in het aangrenzende Land van Hulst, maar de verhalen die ik schrijf en illustreer worden vanuit het Axelse verteld.

Het zijn de verhalen van onze dorpsomroeper die alle verhalen uit de streek kent en ze zo aan ieder luisterend oor door kan geven. Onder de noemer ‘Roeptoeter streekverhalen’ (uut Zeeuws Vlaanderen) gonzen deze verhalen rond. Marco van Avermaete, onze streek-omroeper, zal zelf ook aanwezig zijn bij de boekpresentatie en de hele presentatie op gepaste wijze openen.