Grafisch spul verzamelen

Ooit had ik een etspers in mijn atelier staan waarop ik regelmatig aan het werk was. Toen had ik ook een atelier dat verdeeld was in een grafisch atelier en een schilder atelier. Dta gaat dit jaar opnieuw opgezet worden, maar dan met twee historische en monumentale drukpersen. Om uiteindelijk boekjes te kunnen drukken met spook,- en streekverhalen. Speciale uitgaven naast het reguliere boekwerk wat verzorgd zal worden door een moderne drukkerij.

Het wordt een spannend jaar met veel activiteit op dit gebied. Om te beginnen moet ik de nodige machines en gereedschappen zien te verzamelen om de boekjes ook echt te kunnen drukken en binden. Daarvoor ben ik nu op jacht. Vandaag kreeg ik de snijmachine binnen van Theo. Ook weer zo’n prachtig monumentaal geval waar ik zo verzot op ben. Hiermee worden straks de katernen, boekomslagen, platkernen etc. op maat gesneden worden. Langzaam maar zeker verandert het atelier in de richting die ik wens.

En wat ik helemaal geweldig vind is dat dit machien uit Leipzig komt. Begin jaren ’90 ben ik daar regelmatig geweest om te exposeren en om contact te houden met enkele collega’s uit Leipzig. Die contacten zijn helaas weer verwaterd, maar de herinnering aan een stad die net uit de ‘Wendung’ kwam staat nog vers in mijn geheugen. Ik heb er rondgereden in een echte ‘Trabi’, overigens zonder remmen, van DaniĆ«la Hussel. Het liep goed af. Leipzig was ooit de boekenstad. Tal van drukkerijen en uitgevers waren er actief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *