Een poezenportretje

Een inspirerende poes leidt vanzelf tot het maken van schilderijtjes over dit beest. Ik heb me voorgenomen om weer wat meer atelieruren te gaan maken en dan is dit een mooi werkje om er weer een beetje in te komen. Buiten regent het zo’n beetje de hele dag en het is vrieskoud. Een mooi excuus om binnen te blijven.

Toonbeeld en het sleutel project

Het was vandaag de laatste dag van vier lessen over klassieke schildertechniek. Hiermee is het sleutel project, de eerste les in een serie van vier lesblokken, afgesloten. Tot mijn grote tevredenheid zie ik overal prachtige kleine juweeltjes in olieverf op doek op de ezels staan. Iedereen is dik tevreden en dat mag ook wel met dit resultaat.

Stormschade herstel en een poezenportretje

Vanmorgen maakte ik een leuke foto van Milou, die door haar poezenluikje naar buiten keek om te zien dat het nog steeds geen poezenweer is, die eigenlijk zo leuk is dat ik het zou kunnen gaan schilderen. Een facebook vriendin, Dirkje Wigarda, vertelt me dat zijn het eveneens zou willen gaan schilderen. Dat vind ik een erg leuk idee en daarom besluit ik om dat poezenportretje te gaan maken. Milou wordt beroemd.

Een tak die van mijn pruimenboom gebroken is, door de storm van gisteren, hangt gevaarlijk over de heg en om te voorkomen dat dat geval op straat tuimelt zaag ik hem weg. Zo ben ik vandaag ook nog even aan het tuinieren, tussen de natte sneeuwbuien door.

Poezeligheden en Zeeuwse Kley

Een wat langere video als gebruikelijk. Milou heeft het moeilijk, de laatste tijd, omdat het buiten regent en waait. Twee natuurelementen waar ze een hekel aan heeft. Daarom blijft ze de hele dag binnen. Een voordeel daarvan is dat ze ook lekker verwend wordt.

In deze video neem ik je even mee naar Galerie Lokaal 54 in Terneuzen. Dat is de galerie van Anne Mannaerts waar al mijn Zeeuwse werk hangt. Maar ook het werk van anderen en het werk van Anne. Ik laat je er iets van zien in vogelvlucht zodat je een idee hebt wat je daar kunt beleven. Tot 6 December duurt deze tentoonstelling. Daarna gaat de galerie in de winterstop en gaan de deuren pas in Maart 2022 weer open. Tot die tijd kun je natuurlijk ook terecht na een afspraak. Mijn Zeeuwse werk blijft er hangen, samen met het werk van Anne.

Een muis, atelierwerk en spruiten

Het was ongeveer half vijf in de ochtend toen er beneden me zich een kleine circusvoorstelling voltrok. Milou had een muis ontdekt die als een raket door de kamer schoot met een dolle poes er achteraan. Dan ben je gelijk klaarwakker. Het duurde nog tot ongeveer vijf uur eer ik de ene artiest buiten had gewerkt en de andere artiest veilig op afstand in de kamer had zitten. De rest van de dag verliep redelijk volgens plan. Ik werkte snel een lijstje met dingen af die ik buiten de deur moest doen en ben daarna gaan schilderen omdat het buiten te nat en wispelturig is om dat kletsnatte stookhout te gan zagen. Het avondeten bestond deze keer weer eens uit spruiten uit eigen hof. Daar is nu een nacht vorst overheen gegaan en dat proef je.

Boodschappen en zaagplannen

Er ligt nog steeds een berg(je) hout in mijn tuin wat gezaagd en gekliefd moet worden. Dat wilde ik vandaag gaan doen, omdat het aardig weer is, maar ik heb meer te doen en voor je het weet is de dag al weer om. Het boekje is nu ook te koop bij Museum het Bolwerk te IJzendijke. Vanaf Donderdag kun je ook op dit verkooppunt terecht.

Verfijningen

Vandaag is het Zondag, maar de schilderpraktijk loopt gewoon door. Het schilderij ‘Happyway’ waar ik onlangs nog aan heb gewerkt, is nog lang niet droog. Het drogen gaat momenteel erg traag door het verschrikkelijk slechte weer wat we al dagen hebben. Het is koud en nat en bepaald geen poezenweer. Milou zit dan ook de hele dag binnen bij de kachel. Ik ga nog even wat verfijningen aanbrengen op dit schilderij. Dat kan nu mooi omdat het nog nat is.

Vrieskou

Vanmorgen was alles ijs. De rest van de dag bleef het druilerig en koud. Geen poezenweer dus en daarom was Milou de hele dag dicht in de buurt van de kachel te vinden. Ik ruim het atelier verder op en ik werk nog even door aan het schilderij ‘Happyway’, waar ik toch nog even wat aan wil doen. Op de molen laat ik de poster zien die besteld is voor de kerstmarkt.

Les geven bij Toonbeeld

Vandaag was het weer tijd voor het geven van een les in klassieke schildertechniek bij Toonbeeld. Je ziet de kwaliteit van het werk van mijn cursisten groeien. Ik laat je er in dit filmpje iets van zien. En, naamgenoot en collega, Roeland Zijlstra maakte een getekend portret van mij terwijl we wat zaten na te kletsen.

Baksels

Als je een Rayburn fornuis hebt ben je een gezegend mens. Dat kan ik bevestigen. Je hebt gratis warmte, want hout hoeft niks te kosten, en je kun de hele dag door van alles gaan koken en bakken omdat de Rayburn toch aan staat. Afgelopen zomer heb ik mijn huisje van het gas af gehaald en daar pluk in nu al de vruchten van. Ik leef met de Rayburn. Dat fornuis zit al helemaal in mijn systeem en ik zou nooit meer anders willen. Je hebt er niet alleen gratis warmte van, maar ook de gezelligheid, de landelijke sfeer, en de inspiratie om vooral heel lekker te gaan eten en genieten.

Vandaag hield ik me, behalve met baken en braden, ook bezig met schilderen aan het schilderij over de zwevende kiezer. Daar heb ik geen opnames van gemaakt, maar dat komt later nog wel. Ook heb ik een ophangsysteem gemaakt aan de grote poster van de molen (in de sneeuw) voor onze kraam op de kerstmarkt van Hoek, a.s. 18-de December. En ik ben bezig met het etiket voor de Hoekse appelcider. Dat moet gedigitaliseerd worden en daarvoor kan ik hier in het dorp terecht bij onze drukkerij, Polkaprint.