De Hertog van Parma, balken en Summerschool

Of ik een portret wil schilderen van Aleksander Farnese? Ik zit nog helemaal in de sfeer van Wiese. Een tijdgenoot van hem, de Hertog van Parma. Hij leefde van 1545 tot 1592 en Wiese van 1531 tot 1606. Voor die opdracht ging ik naar Museum ‘Het bolwerk’ te IJzendijke waar een speciale tentoonstelling aan de Hertog is geweid. Zelf is hij daar ook een beetje aanwezig in de vorm van een figuur die zijn kostuum draagt. Het lijkt me een heel mooie opdracht en ik hoor wel of het door gaat.

Thuis ben ik volop aan het werk met een oud profielschaafje en een schuurmachien. Ik maak de balken klaar voor het plafond voor de keuken. Die gaan vanaf de 22-ste vervangen worden.

1 September ga ik weer een dag lang les geven in de buitenlucht met het schilderen van Zeeuws landschap in de Summerschool van Toonbeeld. Ter voorbereiding ga ik daar even langs om wat af te spreken en bij te kletsen.

In het museum zag ik mezelf terug in een filmpje. Ooit schilderde ik de toren van Sint Anna ter Muiden vanaf de Belfort toren van Sluis. Ik kwam toen een camerateam tegen die opnames aan het maken waren over Zeeuws erfgoed voor diverse musea in het Zeeuwse en die vroegen me of ik in streekdracht voor de camera wilde verschijnen voor dat filmpje.

Op z’n Axels, uiteraard. De schilderende boer. Van de filmmakers heb ik nooit meer iets gehoord. Ook dat filmpje had ik nog nooit gezien. En nu, in het museum, zie ik mezelf ineens terug op een groot beeldscherm.

Dat schilderen vanaf de Belfort toren resulteerde in het onderstaande schilderijtje dat te zien, en te koop, is bij Galerie Lokaal 54 te Terneuzen.

Kerktoren van Sint Anna ter Muiden. 30 x 40 cm. Olieverf op heel linnen. €950,-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *