Voltooid drukwerk

En dan is het eindelijk zover. Een hele week lang heb ik me te barsten gewerkt aan dit document. Van letterzetten tot drukken. Vandaag worden de laatste vellen gedrukt op de Albion pers uit 1858. Nu is de cirkel rond. Vanavond gaan we dit drukwerk presenteren tijdens de vertelavond in IJzendijke.

Vers van de pers. Een stapel liederen over de Dominee van IJzendijke. Eerst werden er drukproeven gemaakt op de Eickhoff proefpers. Daarna ging het zetsel over naar de Albion pers uit 1858 om alles op die pers te drukken. Zo werd destijds waarschijnlijk ook het originele document gedrukt.

Het zetsel

Het zetwerk nam heel veel tijd in beslag. Eén blokje tekst duurde ongeveer een half uur om te zetten. Daarna kwam de controle en de correctie. Daar was ik alleen al een hele dag intensief mee bezig. Het bleek dat de tekst uit het boekje niet overeen kwam met de originele tekst.

Maar Vrijdag ochtend lag alles keurig klaar. Een race tegen de klok die door mij gewonnen werd. Op het randje.

En dat werd dus dit filmpje. Een snelle impressie van de aanvang van de vertelavond te IJzendijke, waarin Frans Brouwers ons meenam naar Turkije in de 17-de eeuw, om van daaruit naar Yzendyke toe te keren, waar een (verzonnen) Dominee zich nogal vreemd gedroeg. Een verzonnen verhaal van Katholieken die de kloof tussen hen en de Protestanten hiermee nog groter wilden maken dan die al was. Tot ergernis van de Bisschop van Brugge die het lied vervolgens, en om die reden, in de ban deed. Onze Stads,- en dorpsomroeper, Marco van Avermaete, kletste alle elementen van deze avond aan elkaar met zijn bel en roeptoeter. De muziek werd deze avond verzorgd door drie docenten van Toonbeeld.

1 thought on “Voltooid drukwerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *