Bijzondere clichès

Vandaag kwam er iets heel bijzonders mijn atelier binnen. Een zevental clichés, uit de oude tijd, de Sint Nicolaas gerelateerd zijn. Zo ook de originele cliché van de cover van het boekje van Alfons Janssens uit 1894. Dat is een klein boekje met Sinterklaas vertellingen en gedichten van kunstenaar Alfons Janssens, uitgegeven en gedrukt in Gent. Dat zijn verhalen uit deze streek.

Het is een klein boekje wat ik nu natuurlijk ook weer in mijn bezit wil hebben. Mogelijk ga ik me nog eens buigen over een herdruk en wat eigentijdse toevoegingen. En uiteraard tekeningen. Ik zie wel. Ik heb het druk zat.

Van een van de foto-clichés heb ik gisterenavond nog deze kaart kunnen drukken. Uit 1886! Als je je dan bedenkt dat fotografie toen nog in de kinderschoenen stond en de druktechniek nog grotendeels voortkwam uit het Gutenberg drukprincipe met een kniehevel pers is dit wel iets heel bijzonders. Het drukprincipe stamde uit 1450. Waarschijnlijk werden toen al stalen persen gebruikt zoals de Albion pers uit 1858 uit mijn atelier (zie foto rechts). Ik heb deze kaart gedrukt op de Eickhoff pers (uit 1964), maar straks ga ik ook nog een experiment doen op de Albion pers. Dat wordt een leuk klusje om er dan een optimale druk uit te kunnen halen.

 

2 thoughts on “Bijzondere clichès

  1. Een nieuw project?
    Klein boekje met de echte geschiedenis van die goede Sint… de voorloper van Santaclaus…!
    Ik breng je er zaterdag vast papier voor. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *