Studies

Lichtstudie van het kerkje van Persingen.

Studies zijn eigenlijk snel geschilderde probeersels die ik maak om te testen wat ik wil gaan schilderen. Doorgaans zijn dat heel ruwe schetsen en eigenlijk niet toonbaar, maar soms werk ik zo’n studie wat verder uit en dan heb je al snel een vrij ruw idee van een schilderij dat ik wil gaan maken.

Die studies zijn soms zo gaaf dat ik ze bewaar. Een heel enkele keer verkoop ik er wel eens een, zoals die van het kerkje van Persingen, die nu te koop is bij Via Mioni. Meestal zijn het kleine doekjes of paneeltjes die ik op locatie maak om te zien hoe het licht valt of gewoon om wat te oefenen. Gelijk een violist die elke dag oefent om de kwaliteit van spelen te kunnen handhaven.

Lang niet altijd zijn dat toonbare werken, want het zijn echt studies. Vol testjes, krabbels, vlekken en krassen. Ik veeg ze meestal weer uit om de ondergrond opnieuw te kunnen gebruiken en zo verdwijnt alles weer. Maar soms hou ik ze in tact en werk ik ze ietsje verder uit zodat ze wel toonbaar worden. Het mooie hiervan is dat niets echt is uitgewerkt en heel erg puur. Ik heb er nu weer een paar onder handen. Het zijn wat grotere werken dan de gebruikelijke kleine doekjes waar ik studies op maak. Ik werk ze nu ietsje verder uit om ze te kunnen verkopen. En daar maak ik dan wel een leuk prijsje voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *