Schilderen en schrijven

Met de poes gaat het goed. Ze gaat weer naar buiten, eet haar bakje met brokjes leeg en komt weer om een stukje kaas bedelen als ik een boterham sta klaar te maken. Vandaag ben ik deels in het atelier bezig en deels in huis achter de computer. Ik werk aan een verhaal. Een bizarre detective.

Opruimwoede en een poezenschilderij

Over de achtergrond was ik het niet eens. Te gelig en te warm. Ik heb deze vandaag overnieuw geschilderd en een stukje koeler gemaakt waardoor alles echt een stuk beter uitkomt. Tevens heb ik het werk gesigneerd.

En van dichtbij ziet dat er zo uit.

Met het atelier heb ik grootse plannen. Daarvoor moet de hele ruimte vrijwel leeg gemaakt worden. Alles wat niet echt nodig is kan weg. Naar de kringloop of in de verkoop. En dat kost me toch wel wat moeite. Met name een zware atelierezel, waar ik al heel mijn leven op werk en waar behoorlijk wat schilderijen op gemaakt zijn, doet wat pijn bij het afscheid nemen. Toch wil ik doorpakken en gaat het allemaal echt gebeuren.

Schilderen bij ‘t Zusje en het Zeeuwsch spokenboek

Vandaag was het weer een volle drukke werkdag. Zo druk zelfs dat ik niet eens de tijd had om te eten. Ik ging vandaag voor een groep van 24 gasten van ‘t Zusje een schildersessie verzorgen waarbij ze elkaar mochten portretteren. Ik mocht geen filmopnames maken en die komen er dan dus ook niet in voor, maar je kunt wel zien hoe mijn dag verliep. Bij thuiskomst trof ik een boze poes omdat ze de hele dag alleen geweest was wat ze niet fijn vindt, maar ze is ook blij dat ze me weer ziet. Boos en blij tegelijk. Dat manifesteert zich in een wat vreemd gedrag. Ze komt wel kopjes geven, maar ze mag niet geaaid worden. Bij thuiskomst trof ik ook het door mij bestelde Zeeuwsch sagenboek aan. De postbode had het door het kattenluikje gestoken. Hier ben ik heel blij mee want in dit boek staan zowat alle geest,- en spookverhalen in uit het Zeeuwse. Een belangrijk naslagwerk bij het schrijven van hedendaagse spookverhalen.

Naar Breda en terug

Het was vandaag weer een dag vol kilometers en fotowerk. Ik bracht het portretje naar Breda en ging even langs Bakkerij Van der Kleij en Via Mioni. Daarna ging ik richting Grijpskerke waar Johanna en Sjaco model gingen staan voor twee nieuwe schilderijen. Johanna stond model voor de korengeest. Dat schilderij ga ik maken voor de cover van een van mijn nieuwe boekjes over de verschijning van de korengeest. Sjaco ging met een echt Zeeuws werkpaard model staan voor de Zeeuwse trots en een ode aan de boerenstand.

Kolen, een tafeltje en verder werken in het atelier

Vanmorgen was het koud in huis en dan is het verstandig om even de kolen voorraad te checken. Daar mocht wel wat bij. Ik ga kolen halen bij de Gamma en omdat ik toch in de buurt van de Zeeuwsche Kringloopbeurs ben in Sint Jansteen ga ik daar even kijken naar een handig tafeltje voor in de keuken. Thuis werk ik weer verder in het atelier aan het schilderij voor de gemeente en een portret. Dat laatste kan ik om privacy redenen niet laten zien.

Voorbereidende werkzaamheden

Gisteren lag ik er even een dag uit vanwege kiespijn. Dat begon ‘s-morgens om half vijf met een zeurende kies. Lopende de dag werd dat steeds heftiger en op zeker moment zat er niks anders meer op dan naar de tandarts (in Breda) te gaan om die verrekte kies er uit te laten trekken. De pijn was gelijk weg, maar ik was even aan iets anders toe dan aan verbouwen.

Maar vandaag pakte ik het werk weer op. De muren in de keuken krijgen een laatste behandeling om morgen te kunnen gaan stuken. Alle oneffenheden worden zo veel mogelijk weggehaald, alle losse stukjes er uit geslagen en uitstekende spijkers en schroeven er uit getrokken. Tegen de avond ben ik klaar. Intussen groeit de berg puin in mijn tuin en die moet weg. Plus alle puin die er nu nog achteraan komt, want ook de vloer in de keuken gaat er uit. Dan moet je een container bestellen. Maar hoe groot? De meneer van Sagro parkeert zijn auto van de zaak altijd tegenover me en dan is het makkelijk om hem even om advies te vragen.

Zeeuw van de dag

Wie vandaag vroeg op was en naar Omroep Zeeland zat te luisteren heeft het al kunnen horen. Vandaag ben ik uitgeroepen tot ‘Zeeuw van de dag’. Dat heeft alles te maken met mijn bezigheden van vandaag, want om 10.00 u. ga ik weer aan de slag met een groepje cursisten van Toonbeeld om het Zeeuwse landschap te schilderen in Hoek. Vanavond om half zeven kun je de afsluiting van deze eervolle dag beluisteren bij Omroep Zeeland.