Voorbereidende werkzaamheden

Gisteren lag ik er even een dag uit vanwege kiespijn. Dat begon ‘s-morgens om half vijf met een zeurende kies. Lopende de dag werd dat steeds heftiger en op zeker moment zat er niks anders meer op dan naar de tandarts (in Breda) te gaan om die verrekte kies er uit te laten trekken. De pijn was gelijk weg, maar ik was even aan iets anders toe dan aan verbouwen.

Maar vandaag pakte ik het werk weer op. De muren in de keuken krijgen een laatste behandeling om morgen te kunnen gaan stuken. Alle oneffenheden worden zo veel mogelijk weggehaald, alle losse stukjes er uit geslagen en uitstekende spijkers en schroeven er uit getrokken. Tegen de avond ben ik klaar. Intussen groeit de berg puin in mijn tuin en die moet weg. Plus alle puin die er nu nog achteraan komt, want ook de vloer in de keuken gaat er uit. Dan moet je een container bestellen. Maar hoe groot? De meneer van Sagro parkeert zijn auto van de zaak altijd tegenover me en dan is het makkelijk om hem even om advies te vragen.

Zeeuw van de dag

Wie vandaag vroeg op was en naar Omroep Zeeland zat te luisteren heeft het al kunnen horen. Vandaag ben ik uitgeroepen tot ‘Zeeuw van de dag’. Dat heeft alles te maken met mijn bezigheden van vandaag, want om 10.00 u. ga ik weer aan de slag met een groepje cursisten van Toonbeeld om het Zeeuwse landschap te schilderen in Hoek. Vanavond om half zeven kun je de afsluiting van deze eervolle dag beluisteren bij Omroep Zeeland.

Inloop bij Porgy & Bess Terneuzen

Voor Toonbeeld Summerschool sta ik aanstaande Maandag van 10.00 u. t/m 14.00 u. binnen bij Porgy & Bess aan de Noordstraat te Terneuzen. Daar ga ik je alles vertellen wat je weten wil over tekenen en schilderen. Ik vervang die dag collega en naamgenoot Roeland Zijlstra, die die dag niet kan, en dat doe ik samen met Arjelien die daar staat om haar Tibetaanse vlaggetjes project, waar ze de hele stad mee vol aan het hangen is, ten uitvoer te brengen. Je kunt die dag vanaf 10.00 u. binnenlopen om daar aan deel te nemen door zelf een vlaggetje te maken. Bij mij kun je terecht om een schilderijtje te maken of een tekening. Wat je maar wil. Tot 14.00 u. kun je je hier uitleven in het centrum van Terneuzen.

Ik ga je ook het nodige laten zien over boekillustratie. Voor mijn eigen boekjes illustreer ik alles wat ik nodig vind om te illustreren. Je kunt me dan alles daarover vragen en ik heb ook een stapel boekjes bij me van het verhaal over ‘De drieling van Terhole’ die daar dan te koop zijn. Daarnaast vertel ik je alles over het schilderen op locatie. Dat is een onderdeel van Toonbeeld Summerschool wat ik op 30 Augustus een hele dag lang ga doen, met een tiental cursisten, in Hoek. Ben je in de stad? Kom dan gezellig langs en doe mee.

Finishing touch

Vandaag heb ik het schilderijtje over de schaduwen die over de streek rond Vaartwijk gleden voltooid. Het is een mooi stevig geschilderd werkje geworden Fotografisch op afstand en op sommige plekken bijna abstract van dichtbij. Tussen de bedrijven door heb ik hou gehakt onder toeziend oog van mijn troeteldier.

Magisch landschap

Vandaag heb ik weer eens een hele dag in het atelier gezeten omdat het buiten dreigt te gaan regenen en omdat ik nog een berg werk heb liggen in het atelier. In het bovenstaande filmpje laat ik je iets zien over ‘magisch landschap, zoals ik het noem.

Het herstel van een waterput (deel 6)

Hoe ziet een originele deksel er uit van een waterput? Om daar achter te komen ga ik even langs bij vrienden in IJzendijke waar ik ook een afspraak heb met andere vrienden. Hier staat een nog volledig intacte waterput met een deksel.

Nu weet ik precies hoe het deksel op mijn put er uit moet komen te zien. Het ziet er naar uit dat ik die opnieuw moet gaan maken, want zie maar eens zo’n deksel te vinden. Maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit en daarom hou ik voorlopig even mijn omgeving goed in de gaten of daar niet ergens zo’n deksel ligt te slingeren.

Herstel van een waterput (deel 3)

Ik heb weer wat op mijn hals gehaald, hoor. Het herstel van de waterput is en wat groter karwij geworden dan me lief is, maar ik ga er wel stevig mee door. In de put zit veel troep. Die moet er nu eerst uit omdat ik er nu goed bij kan komen. Ik ga op zoek naar een putjesschep. De ideale plek om zoiets te kunnen vinden is de kringloopwinkel van Paulette in Sint Jansteen. Ik neem je mee op reis door het Zeeuws Vlaamse land.

Het paeremes

Ooit maakte ik dit schilderij. ‘Zondagse kool’. Een Axelse boer met zijn mes en een kool. Helaas had ik toen niet mijn paeremes in mijn handen maar mijn tuindersmes. Later kreeg ik van Jelle, onze molenaar, een echt paeremes. Maar in dit filmpje laat ik je er iets van zien. Het is geen ceremonieel mes, maar een werkmes en ik gebruik het nog steeds als ik, bijvoorbeeld, in de moestuin aan het werk ben.

Overigens is het schilderij te zien (en te koop) bij Galerie Lokaal 54 te Terneuzen. Je treft het ook aan op een van de borden op de Boulevard van Schoonheid & Troost. Een steenworp verderop zit de galerie. Naast dit schilderij zie je ook nog een ander deel van mijn Zeeuwse werk, onder de naam ‘Zeeuwse Kley’.