PZC-televisie

Als het goed is sta ik morgen in de krant met mijn zorgen over het verdwijnen van het typisch Zeeuws landschap. Zoals je misschien wel gelezen hebt in mijn vorige artikel zag ik dat er plots een hele rij bomen uit mijn uitzicht verdween. Juist dat uitzicht is voor mij zo belangrijk omdat ik er elke dag van geniet.

Op de plek waar ooit die prachtige rij bomen stond is het nu vergelijkbaar met en slagveld uit de eerste wereld oorlog. Dat verkondigde ik op mijn site en op facebook en dat was dus nieuws. Wat is hier aan de hand?

De journalist van de PZC kwam langs om dit verhaal met eigen ogen te gaan bekijken en er werd ook gelijk een filmpje van gemaakt.

Het was even flink schrikken. Na wat naspeuringen kwam ik er achter dat de bomen preventief gerooid werden door het Waterschap Scheldestromen. Een belangrijke club die juist heel erg zorgvuldig omgaat met dit landschap.

Van hen hoorde ik dat de bomen er in 1970 zijn geplant en dat dit ras niet geschikt was om oud te worden. Dergelijke bomen werden vooral geplant voor de kap. Om er, bijvoorbeeld, klompen van te maken.

Die bomen hebben een bepaalde leeftijdsgrens en kunnen vrij plotseling mankementen gaan vertonen waardoor ze ongemerkt een gevaar kunnen vormen tijdens een storm, bijvoorbeeld. Ze worden dus uit voorzorg gekapt omdat ze de ‘kaprijpe’ leeftijd hebben bereikt. Er komen gelukkig nieuwe bomen voor terug die een heel stuk ouder kunnen worden en minder ontvankelijk zijn voor ziektes. Mijn fraaie uitzicht komt dus terug, maar de vraag is hoe oud ik moet worden om er nog net zo van te kunnen genieten als tot voor kort.

Maar in de Hedwige polder voltrekt zich nu een nog veel groter drama. Alles wordt verwoest voor ‘nieuwe’ natuur. Onherstelbaar verwoest. Levens zijn verwoest van boeren die daar woonden en werkten, boerderijen zijn verwoest en vele honderden bomen worden gekapt zonder dat daar nieuwe bomen voor terug komen. Daar maak ik dit schilderij over. Nu al te zien op televisie van de PZC en morgen in de krant.

De opnames zijn gemaakt door Boaz Timmermans voor de PZC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *