Het Sinterklaas retabel

Nu heb ik een lekker groot atelier, maar ook hier weet ik het klaar te spelen dat ik bijna geen ruimte heb. Ik werk nu aan het Sinterklaas retabel, want zo heet zo’n monument, wat straks in de Sint Nicolaaskerk te Heythuysen komt te staan. Aanvankelijk noemde ik het een ‘altaarstuk’, maar dat is niet juist,want het komt niet op het altaar te staan. Het krijgt een heel mooi plekje in de kerk. Vroeger werden dergelijke stukken geschilderd en gebouwd om mensen die niet konden lezen en schrijven toch een uitleg te geven over een religieuze gebeurtenis. Die beeldtaal is zo sterk dat het vandaag de dag nog bewondering afdwingt. Mijn retabel legt het verhaal van het Sinterklaasfeest uit. De luikjes van het, in dit werk opgenomen, drieluik vertelt dat verhaal en dat wordt alleen getoond als de Sint in het land is. Het grootste deel van het jaar is het drieluik gesloten door het dicht te klappen en op slot te draaien.

Dat gaat er dan ongeveer zo uitzien als het eenmaal in de kerk staat. Het is primair bedoeld voor kinderen die een brief of een tekening aan Sinterklaas willen posten. Secundair is het werk bedoeld om te vertellen waar het Sinterklaasfeest om draait en hoe het ooit ontstond. Met verwijzingen naar de oude vertellingen en wonderen die Sint Nicolaas op zijn naam heeft staan.

De basisomlijsting had ik al gemaakt. Nu gaat het echte werk beginnen. Ik maak een subframe voor het middelste en belangrijkste schilderij van dit retabel. Een scène waarin Sinterklaas de kinderen ontvangt en naar hun verhalen luistert.

Dat ga ik schilderen op paneel omdat de, soms grillige vormen van de schilderijen zich niet in doek zijn te maken. Om consistent te blijven maak ik alle schilderijen voor dit werk op paneel. Daarvoor ga ik vandaag ook het eerste paneel gronden met Gesso. Een secuur klusje omdat het een supergladde ondergrond moet worden waar ik haarfijn op kan werken zodat ook alle kleinste details er goed uit gaan komen.

Dat betekent dat ik meerdere lagen Gesso aan moet brengen en elke laag glad moet schuren voor een optimaal resultaat. Het grote midden paneel, waar ik nu aan werk, moet morgen klaar zijn, zodat ik er Zaterdag aan kan beginnen.

Op de bovenstaande tekening laat ik zien hoe het er uit komt te zien. Onderaan, op de vlakke bodem en basis van het geheel, komt de brievenbus te staan waar post aan Sinterklaas in gedeponeerd kan worden. Deze tekening geeft alleen het hele retabel weer met ornamenten en schilderijen.

Het is een grote klus waar ik de komende maanden mijn handen vol aan zal hebben. Maar het is ook een prachtklus. Vooral ook omdat dit werk in een kerk komt te staan. En niet zomaar een.

2 thoughts on “Het Sinterklaas retabel

    • Dit jaar zal ik het grootste deel van mijn tijd besteden aan het maken van het altaar retabel voor Sinterklaas. Daarvan zal ik steeds verslag doen. Zo rond September moet het werk ver klaar zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *