De Sint Nicolaaskerk te Heythuysen

Vandaag was ik weer eens te gast in Heythuysen om de kerk te bekijken waar straks het altaar retabel voor Sinterklaas komt te staan. Samen met Pastoor Marcus Vankan neem ik nog even de laatste belangrijke zaken door en komend weekeind kan ik alles klaarzetten om echt te beginnen met het schilderen van het eerste paneel.

De plek waar het retabel komt te staan is al bekend. Het is de witte wand op de foto hierboven. Het Maria retabel komt straks recht tegenover het Sinterklaas retabel te staan. Op de foto zie je het Maria retabel, links, tegen de houten lambrisering staan. Dat is een tijdelijke opstelling.

Met de koster van de kerk ga ik nog even naar boven, naar een machtig mooie ruimte boven in de toren, dat dienst doet als opslagruimte voor afgedankt hout uit de kerk. Daar vind ik enkele prachtige elementen die ik goed kan gebruiken bij de bouw van het complete retabel voor Sinterklaas.

Met en auto vol machtig mooi houtwerk keer ik terug naar het Zeeuwse atelier. Deze elementen ga je straks in het monumentale bouwwerk voor Sinterklaas terug zien. Het mooie hiervan is dat het oude materiaal uit de kerk hergebruikt wordt en terug zal keren in de kerk. Omdat alles al een zekere leeftijd heeft zal het enorm bijdragen aan de antieke uitstraling die ik aan het retabel wil geven. Zo wordt alles heel consistent met de rest van het kerkinterieur. Alsof het er al twee eeuwen staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *