Hooggeëerd bezoek in het atelier

Het altaar retabel voor Sinterklaas is nog verre van voltooid, maar ik kan wel een beetje wat laten zien. Ik werk nu aan het middenpaneel van het drieluik dat in het retabel verwerkt zit over de viering van het Sinterklaasfeest. In dit geval de Sint die de kinderen ontvangt in de kerk.

Gisteren had ik de eer om pastoor Marcus Vankan (van de Sint Nicolaaskerk te Heythuysen waar dit werk komt te staan) en Fred Niessen (de Sint op het schilderij) in het atelier te mogen ontvangen om hen iets van de start van alle werkzaamheden te laten zien. Dat werd een heel leuke middag vol verhalen en gedeelde interesses.

Het is nog maar de start van een grote klus, maar je kunt gelukkig al wat zien. Ik heb het werk verdeeld in een schema dat stap voor stap naar het eindresultaat toegaat dat medio Oktober klaar moet zijn om het te kunnen plaatsen in de kerk die ik nu aan het schilderen ben.

Op de bovenste foto zie je hoe het schilderij in de omlijsting komt te zitten van het drieluik. De zijpanelen van het drieluik ga ik vervolgens maken. Dit deel wordt opengeklapt als de Sint in het land is. Als het gesloten wordt zie je een prachtige processie te Bari (waar Sint Nicolaas begraven ligt). Onlangs was de Paus daar nog op bezoek.

De Paus bezoekt het graf van de Heilige Nicolaas te Bari. Foto: via Pastoor Marcus Vankan

Dit geeft mijn werk wat extra betekenis. Bari is zo’n magische plek op aarde die ik beslist nog eens wil bezoeken op het moment dat de processie daar plaats vindt. Het is daar dan één groot spektakel van kunst, cultuur en geschiedenis op z’n Italiaans. Nicolaas van Myra is de beschermheilige van de stad en dat wordt dan uitgebreid gevierd. Ergens in Mei, als ik me niet vergis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *