Op de molen

Vandaag ben ik even langs de molen gegaan om een bijzondere balk te tekenen die in deze molen verwerkt zit. Het is een onderdeel van een wiek van het molentje van Vremdieke uit de 16-de eeuw.

Dat molentje ging ten onder na een storm in 1606, zoals ik hierboven getekend heb voor mijn tweede boek over ‘de gesel van Axel’. Die wieken zagen er toen anders uit dan de wieken van nu. Die waren ‘dwarsgetuigd’, leerde ik van onze molenaar en dat kun je nog zien aan deze balk. Het hekwerk liep door aan beide kanten. Nu slechts aan één kant.

Het is misschien moeilijk te zien op de foto, maar toen we vandaag de balk wat beter bekeken zagen we er de letters CMR in staan. Mogelijk stamt dat uit die tijd. Later zal ik daar nog wel een betere foto van maken.

Ik maak er deze tekening van voor het tweede boekje over de ‘gesel van Axel’. Op de tekening zie je Jelle, onze Hoekse molenaar van de Windlust, die me op die geheimzinnige inscriptie wijst.

De kap van de molen liep vandaag kneitervast op een gebroken rol van de kap. Tijdens het keren van de wieken naar de wind brak die rol en liep het hele spul vast. Op de foto hierboven zie je de restanten van die rol. Die neem ik mee naar huis om ooit nog eens op te stoken in de Rayburn als ik er een brood in ga bakken van molenmeel.

Hier zie je hoe die rollen over de rand van de kap heen rollen om de kap te kunnen draaien. De kap ligt los op de molen, wat ik nog steeds een heel raar idee vind.Dat rollensysteem werkt dus als een heel groot rollager.

Op de bovenstaande foto hou ik zo’n reserverol vast om te laten zien hoe zo’n ding er uit ziet. Op de molen valt altijd wel wat te beleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *