Grootse plannen en avonturen

In deze, wat langere, video licht ik toe wat er zoal aan werk is verzet in het grafisch atelier en wat er nog gaat komen. Twee belangrijke stappen zijn nog te zetten wat betreft  het drukproces. Voor de Albion pers moet een tympaan en een frisket gemaakt gaan worden om een boek te kunnen drukken. Dat onderdeel is echt onmisbaar vanwege de registerspelden die elke pagina exact in de juiste positie kunnen houden. Daarnaast moet er gezocht worden naar een trapmechanisme voor de Victoria pers. Voor beide zaken moet ik naar Antwerpen. Daar zit Patrick Goossens die mij mogelijk kan helpen om dit voor elkaar te krijgen.

De loodzware foliepers

Een ander belangrijk ding is de foliepers. Die heb ik er een gekregen van een aardige man uit Sambeek en dat ding moet nu opgehaald worden. Maar dat gaat niet zomaar. Dat geval weegt 370 kilo en ik moet een hijs,-en vervoerplan maken om dat apparaat hier te krijgen. Een takel, twee bouwstempels en een paardentrailer gaan daarbij helpen. Voor dat plan moet ook nog wat gemaakt worden. O.a. een rijplaat om met een palletwagentje de zware pers in de trailer te kunnen rollen. Die maak ik vandaag. Zo kan ik dat onderdeel ook van mijn lijstje schrappen.

Een foliepers heb ik nodig om gouden letters en afbeeldingen in de kaft van een boek te kunnen drukken. Letters kunnen nog wel met de hand gedrukt worden, maar een wat grotere afbeelding niet. Daar heb je echt zo’n pers voor nodig die de preegstempel verhit en met 8 ton druk in het leer van de kaft kan persen.

De voorbereidingen voor beide avonturen zijn nu in volle gang. Komende week hoop ik de foliepers op te kunnen gaan halen en de week daarop verwacht ik een bezoek te kunnen brengen aan het drukkerij walhalla van Patrick Goossens. En dan moeten er nog een paar belangrijke stappen gezet worden. De bouw van sanitaire voorzieningen in het atelier, een donkere kamer voor de cliché machine op zolder, waterleiding moet aangesloten en aangelegd worden, de buitengevel moet zwart geschilderd worden en de metalen letters van het atelier moeten op ed gevel gemonteerd worden, enz. enz. enz. Ik zal me niet vervelen dit jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *