Boekbind plannen, papier scheppen en meer

Het werd vandaag een drukke dag. Daarom is dit filmpje wat langer dan normaal. Rinus heeft voor mij een pracht van een zwengeltje gemaakt voor de Eickhoff pers, zodat ik die nu kan ininkten op de eigen rollen en met die rollen kan gaan werken. Bijzonder fijn. Bij Eric stuit ik op een bak papierpulp en een schepraam. Zelf papier scheppen heeft nu mijn bijzondere aandacht en interesse. Verder heb ik me vandaag bezig gehouden met voorbereidend werk in het atelier op het boekbinden. Dat is het volgende avontuur in mijn boekdruk-plannen.

Mijn eerste zelf geschepte papier.

Zelf mijn eigen papier scheppen heeft nu mijn volle aandacht, nu ik heb gezien hoe betrekkelijk eenvoudig het gaat. Het papier wat men in de late middeleeuwen gebruikte voor boekdruk is een papiersoort waar ik niet aan kan komen. Dat papier wil ik graag hebben voor het Wiese-boek. Dat wordt geheel in laat-middeleeuwse stijl gedrukt en gebonden. Hoe mooi zou het niet zijn als ik zelf dat papier kan gaan scheppen? Dat idee lijkt nu ineens een stuk dichterbij te komen dan het ooit was.

Rinus maakte voor mij het zwengeltje voor het ininkten van de rollen voor de Eickhoff pers. Nu kan ik de rollen laten draaien om in te inkten en met die rollen gaan drukken. Heel erg fijn wanneer je grote hoeveelheden papier wil gaan bedrukken. Dat gaat binnenkort al gebeuren met het drukken van het Diva-boekje.

Een kleine test liet zien hoe mooi dat gaat. Met de hand draai ik de rollen rond zodat die kunnen worden ingeinkt. Vervolgens laat je die ingeinkte rollen zakken en kun je de drukrollen ininkten en gaan drukken.

En vandaag kwam ik ook dit lieve diertje weer tegen. De aanlooppoes van Eric. Ik mis dat enorm, zo’n beest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *