Mathilde in Ruurlo

Om half zeven in de ochtend gaan de atelierdeuren open en staat de kar voorgereden. Het Mathilde drieluik staat al klaar en om iets over zevenen zit ze in de wagen om een reis van 275 kilometer te gaan maken.

Vanuit het Zeeuwse de wijde wereld in. Net zoals ruim 60 jaar geleden, toen ze vanuit Terneuzen naar Amsterdam vertrok voor ‘het grote avontuur’.

Ongeveer halverwege de reis zie ik dit molentje staan, net voorbij Gorcum. Dit is een van die molentjes die ik vaak zie en waar ik wat mee heb.

In Ruurlo bij de kerk waar het drieluik gedurende deze expositie mag staan. Een heel erg mooi kerkje wat prachtig is gerestaureerd en waar nog steeds diensten worden gehouden.

Ik heb ook iets met kerkjes en orgels en hier staat echt een van de mooiste orgels die ik gezien heb.

En hier staat dan voorlopig even het Mathilde drieluik. Ik ben benieuwd of de Dominee er nog iets over zegt in zijn preek. Dat lijkt me niet uitgesloten. Het is het enige drieluik dat gaat over het complete leven van Mathilde. Met name haar Zeeuws Vlaamse achtergrond wordt hierin stevig belicht. Het is een monument waar ik een jaar lang intensief aan gewerkt heb. Het hele verhaal over het maken van het drieluik en alles wat daarbij kwam kijken zal ik later nog eens uitgebreid publiceren op deze site.

Iets voorbij het kerkje is ook nog iets heel bijzonders te zien voor de echte freaks. Hier heeft Fong Leng, hoogst persoonlijk, drie etalages ingericht met haar werk.

Fong Leng staat nu even weer geheel in de belangstelling vanwege de Koninklijke onderscheiding die ze onlangs heeft ontvangen. Maar wat alles zo bijzonder maakt is wel het feit dat haar werk hier in Ruurlo gezien kan worden.

Ik heb er snel even wat foto’s van gemaakt maar dat haalt het natuurlijk niet bij wat je met eigen ogen kunt gaan zien. Ruurlo mag trots zijn op wat men heeft weten te bereiken. Dit is echt heel bijzonder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *