Zeeuwse Kley

Ik neem je even mee naar de Boulevard van Schoonheid & Troost en naar Galerie Lokaal 54 aan de Nieuwstraat 54 te Terneuzen. Beiden liggen op en steenworp van elkaar.

Het gaat hier om al mijn schilderijen, tekeningen, teksten (en boekjes) over mijn Zeeuwse omgeving waar ik elke dag opnieuw weer inspiratie vind. Wandelen over de boulevard is nu niet alleen genieten van het machtig mooie uitzicht over de Schelde met haar drukke scheepvaart, maar nu ook een belevenis van Schoonheid & Troost.

Wandelen en lekker eten. Terneuzen begint steeds leuker te worden. Helaas wel met enorme bouwvervuiling op de achtergrond, maar dat zie je in elke stad. In het bovenstaande filmpje neem ik je mee op reis.

Boulevard van schoonheid en troost

Foto: Anka Anka

Vandaag gaat officieel de opening plaats vinden van een mooi kunsten initiatief in Zeeland. In mijn geval in Terneuzen. Maar ook in Zierikzee en Middelburg kun je terecht voor een Boulevard van schoonheid en troost. Mijn aandeel in dit initiatief is het schilderij ‘Zondagse kool’. Hier gefotografeerd door Anka Anka. Onze Zeeuws Vlaamse diva die ik eerder eens vastlegde in olieverf op doek.

Het originele schilderij is te zien (en te koop) bij Galerie Lokaal 54 aan de Nieuwstraat 54 in Terneuzen. Op een steenworp afstand van de Boulevard waar dit bord te zien is. Het maakt deel uit van de ‘Zeeuwse collectie’ die straks verder gaat onder de naam ‘Zeeuwse Kley’.

Dat is de noemer voor alle schilderijen die ik maak en heb gemaakt over mijn Zeeuwse omgeving. Die collectie is eveneens te zien bij Galerie Lokaal 54.

Zomerexpositie bij Galerie Sille

Foto: Galerie Sille

Toveren met strepen. 80 x 60 cm. Olieverf op potretlinnen. €2250,-

Een van de top-galeries in Nederland is Galerie Sille te Oudewater. Op dit moment loopt daar de zomertentoonstelling ‘Draai’, waar ook werk van mij te zien is zoals deze, ‘Draaipunt’.

Maar ook ‘Toveren met strepen’ is hier te zien (en te koop). Naast deze werken is er natuurlijk ook heel veel werk van andere kunstenaars te zien. Oudewater ligt midden in het ‘Groene hart’ van Nederland en heeft een heel mooi centrum waar je ideaal even rond kan slenteren, een terrasje kan pakken en kan winkelen. Nu al het corona gelazer voorbij lijkt te zijn, en we weer ouderwets mogen genieten van het leven, is dit wel een uitstekende plek om even naar toe te gaan.

Zomerexpositie bij Galerie Sille

Met twee schilderijen ben ik, naast vele andere kunstenaars, vertegenwoordigd op de zomerexpositie van Galerie Sille te Oudewater. Het schilderij hierboven is het themawerk voor de expositie met als titel ‘Draai’. De titel ven het schilderij is ‘Draaipunt’. De afmetingen zijn 95 x 145 cm. Olieverf op heel linnen.

Draaipunt

Het zal niemand ontgaan zijn hoe de politiek om wil gaan met kunst en cultuur. Minister Wiebes had nog nooit iemand zien staan juichen bij een kunstwerk, zei hij bij VPRO Zomergasten, afgelopen jaar. Dat zegt natuurlijk meer over zo’n politicus dan over de kunsten, maar het werd wel gezegd. Hiermee kwam haarfijn vast te staan hoe onze ‘volksvertegenwoordigers’ over kunst en cultuur denken. Het is het eerste wat weg kan als er bezuinigd moet worden.

‘Draaipunt’ is het moment dat de kunsten en de cultuur weer terug mogen keren op aarde. Ik stel me dit voor als het terugkeren naar een totaal verwoeste wereld. Hoog boven onze hoofden zweeft een ufo in de vorm van een draaimolen waar artiesten uit geslingerd worden om de schade op aarde te gaan herstellen. Ze worden ontvangen door een kleurrijke priester. Hij staat in dit schilderij symbool voor de roeping, en de culturele basis waaruit ooit alles werd opgebouwd. De rest moet je, als artiest en kunstenaar, zelf maar uitzoeken. Alles is verwoest. De culturele kerk en de tijd.

Dit is het andere schilderij wat ik vandaag heb afgeleverd bij de galerie. De titel is ‘Toveren met strepen’. De doekafmeting is 80 x 60 cm.

Toveren met strepen

Het is iets wat ik al redelijk vaak heb geschilderd. De toverschoentjes van Jennifer en haar zwart-witte streepjes kousen. Schilder-technisch en beeld-technisch gezien blijft me dit onderwerp wel boeien. Het zal daarom niet het laatste schilderij zijn wat ik aan dit onderwerp zal wijden.

Beide schilderijen zijn voorzien van een handgemaakte lijst die eveneens gesigneerd is. Van het transport van de schilderijen naar de galerie heb ik het onderstaande filmpje gemaakt.

Richting Breda en omstreken

In het atelier was ik laatst een klein schilderijtje aan het maken van een klein, maar beroemd, Breda’s hondje. Dat was een verrassing voor vrienden die dit hondje nu moeten missen. Daarom kon ik er niets van laten zien, maar nu wel. De titel van het schilderijtje is ‘The red carpet dog’. Ik heb er ook nog een filmpje over gemaakt. Daarin leg ik uit waarom dit ‘The red carpet dog’ is.

‘Woods of reflection’, ging vandaag naar Breda. Naar Via Mioni in het Ginneken. Temidden van heel veel klasse antiek en dito schilderijen. Het werk kan straks gezien worden in de etalage. En wil je even binnen koekeloeren, dan kan dat. Gewoon op afspraak of als je er toevallig langs loopt. Als er even niemand is kun je gewoon op je gemak rondkijken. Daar hoef je geen afspraak voor te maken.

Mochten er meer dan vier mensen in de zaak zijn, dan kun je even buiten wachten, en je vergapen aan de etalage, om naar binnen te lopen zodra er weer plek is. Maar het handigste is echt om even te bellen voor een afspraak. Dan ben je verzekerd van alle tijd om even lekker rond te snuffelen en sfeer op te snuiven.

Expositie in het nieuws

De expositie van Anne Mannaerts en van mij staat vandaag in de krant. Kunstrecensent Nico Out schreef er een mooie review over. Het lag Anne en ik een keer samen zouden gaan exposeren. Dat is dus nu een feit. Net als een winkel is de galerie, Lokaal 54, te bezoeken na afspraak. Je moet dan aangeven hoelang je in de galerie rond wil kijken.

Zuidzande in de galerie

Samen met Anne Mannaerts heb ik al het werk van de ‘Zeeuwse collectie’ opgehangen en natuurlijk de jongste aanwinst, ‘De molen van Zuidzande’. De galerie is officieel gesloten in verband met corona gelazer, maar je kunt het werk van de straatkant uit zien en je kunt altijd aanbellen of een afspraak maken om het even binnen te komen bekijken.

Alles hangt weer en ook Anne heeft haar werk in deze tentoonstelling zichtbaar gemaakt. Een heel gave combinatie, vind ik zelf. Anne maakt fantastische assemblage kunst, waarbij je weg kan dromen in een andere wereld. Veel van haar werk kan bewegen en alles is samengesteld uit vondsten die ze overal en nergens doet.

Een van mijn grote favorieten is dit beeld van de man met de zeis. Zo hebben we toch een beetje een expositie in een heel rare tijd, die hopelijk over twee weken voorbij is. Wil je het werk van dichtbij komen bekijken dan kan dat. Je kunt dan even contact opnemen met Anne via haar site of gewoon even bellen (0115.454629). Aanbellen aan de galerie kan natuurlijk ook.

Eindejaarstentoonstelling bij Lokaal 54

Het jaar is bijna weer om. Dat zie je aan de titel van deze tentoonstelling bij Galerie Lokaal 54 waar ik permanent exposeer met mijn ‘Zeeuwse collectie’. Een heel bewogen jaar, mag ik wel zeggen. Om te beginnen zijn er drie verschrikkelijk leuke poezen in mijn leven verschenen. Milou kwam aanlopen en bracht twee kleine poezen ter wereld. Luna en Mula. Dat bracht het nodige leven in de brouwerij.

Vervolgens ben ik het hele jaar bezig geweest met de schepping van het altaarretabel voor Sinterklaas en het uitgeven van mijn eerste boekje. Van de corona crisis heb ik weinig gemerkt. Hier op het platteland gaat alles gewoon z’n gangetje en zie je alleen in de dorpssuper dat er iets aan de hand is.

Voor het uitgeven van boekjes ben ik weer op een oud terrein terecht gekomen waar mijn artistieke loopbaan mee begon. Ik ben weer aan het schrijven en tekenen geslagen en daar heb ik enorm veel plezier in.

Ik teken en schrijf over het leven in Zeeuws Vlaanderen. Met name mijn directe omgeving waar het barst van de onvertelde verhalen en waar ik eindeloos inspiratie uit kan putten. Op de tekening hierboven zie je iets uit een toekomstig boekje. Jelle, onze Hoekse molenaar, wijst me op een bijzonder detail van de molen. Een mysterieuze inscriptie op een oude balk die ooit nog aan het oude molentje van Vremdieke heeft gezeten. Het was een van de wieken van dat molentje en dat zit nu verwerkt in onze huidige Windlust.

Overwinteren. 40 x 50 cm. Olieverf op heel linnen. €1750,-

Op de najaarstentoonstelling bij Lokaal 54 zie je al mijn schilderijen die uit inspiratie van mijn directe omgeving zijn ontstaan. Anne Mannaerts (de galeriehoudster) koos deze keer voor een schilderij, voor op de aankondiging, van mijn huisje in de sneeuw. Een sfeerplaatje wat niet gemanipuleerd is maar wat werkelijk zo is. ‘Overwinteren’ heet het.

Zo ziet dat er uit op de foto. Binnen brandt de (kolen)kachel en waarschijnlijk ook de Rayburn in de keuken waar je dan iets lekkers op kan koken of bakken. Dit jaar dus met drie tevreden spinnende poezen erbij, die de weg naar de kachel en de Rayburn al hebben weten te vinden.

Dat is dus die Zeeuwse inspiratie waar ik zo van onder de indruk kan raken. Naast dit schilderij hangt er natuurlijk nog veel meer over die ‘Trots op Zeeland’. Vanaf dag één dat ik hier woonde heb ik genoten van die sfeer die hier gewoon overal te vinden is. Ga het zelf maar eens bekijken in de galerie. Lokaal 54 Nieuwstraat 54 4531 CX in Terneuzen.