Richting Breda en omstreken

In het atelier was ik laatst een klein schilderijtje aan het maken van een klein, maar beroemd, Breda’s hondje. Dat was een verrassing voor vrienden die dit hondje nu moeten missen. Daarom kon ik er niets van laten zien, maar nu wel. De titel van het schilderijtje is ‘The red carpet dog’. Ik heb er ook nog een filmpje over gemaakt. Daarin leg ik uit waarom dit ‘The red carpet dog’ is.

‘Woods of reflection’, ging vandaag naar Breda. Naar Via Mioni in het Ginneken. Temidden van heel veel klasse antiek en dito schilderijen. Het werk kan straks gezien worden in de etalage. En wil je even binnen koekeloeren, dan kan dat. Gewoon op afspraak of als je er toevallig langs loopt. Als er even niemand is kun je gewoon op je gemak rondkijken. Daar hoef je geen afspraak voor te maken.

Mochten er meer dan vier mensen in de zaak zijn, dan kun je even buiten wachten, en je vergapen aan de etalage, om naar binnen te lopen zodra er weer plek is. Maar het handigste is echt om even te bellen voor een afspraak. Dan ben je verzekerd van alle tijd om even lekker rond te snuffelen en sfeer op te snuiven.

Expositie in het nieuws

De expositie van Anne Mannaerts en van mij staat vandaag in de krant. Kunstrecensent Nico Out schreef er een mooie review over. Het lag Anne en ik een keer samen zouden gaan exposeren. Dat is dus nu een feit. Net als een winkel is de galerie, Lokaal 54, te bezoeken na afspraak. Je moet dan aangeven hoelang je in de galerie rond wil kijken.

Zuidzande in de galerie

Samen met Anne Mannaerts heb ik al het werk van de ‘Zeeuwse collectie’ opgehangen en natuurlijk de jongste aanwinst, ‘De molen van Zuidzande’. De galerie is officieel gesloten in verband met corona gelazer, maar je kunt het werk van de straatkant uit zien en je kunt altijd aanbellen of een afspraak maken om het even binnen te komen bekijken.

Alles hangt weer en ook Anne heeft haar werk in deze tentoonstelling zichtbaar gemaakt. Een heel gave combinatie, vind ik zelf. Anne maakt fantastische assemblage kunst, waarbij je weg kan dromen in een andere wereld. Veel van haar werk kan bewegen en alles is samengesteld uit vondsten die ze overal en nergens doet.

Een van mijn grote favorieten is dit beeld van de man met de zeis. Zo hebben we toch een beetje een expositie in een heel rare tijd, die hopelijk over twee weken voorbij is. Wil je het werk van dichtbij komen bekijken dan kan dat. Je kunt dan even contact opnemen met Anne via haar site of gewoon even bellen (0115.454629). Aanbellen aan de galerie kan natuurlijk ook.

Eindejaarstentoonstelling bij Lokaal 54

Het jaar is bijna weer om. Dat zie je aan de titel van deze tentoonstelling bij Galerie Lokaal 54 waar ik permanent exposeer met mijn ‘Zeeuwse collectie’. Een heel bewogen jaar, mag ik wel zeggen. Om te beginnen zijn er drie verschrikkelijk leuke poezen in mijn leven verschenen. Milou kwam aanlopen en bracht twee kleine poezen ter wereld. Luna en Mula. Dat bracht het nodige leven in de brouwerij.

Vervolgens ben ik het hele jaar bezig geweest met de schepping van het altaarretabel voor Sinterklaas en het uitgeven van mijn eerste boekje. Van de corona crisis heb ik weinig gemerkt. Hier op het platteland gaat alles gewoon z’n gangetje en zie je alleen in de dorpssuper dat er iets aan de hand is.

Voor het uitgeven van boekjes ben ik weer op een oud terrein terecht gekomen waar mijn artistieke loopbaan mee begon. Ik ben weer aan het schrijven en tekenen geslagen en daar heb ik enorm veel plezier in.

Ik teken en schrijf over het leven in Zeeuws Vlaanderen. Met name mijn directe omgeving waar het barst van de onvertelde verhalen en waar ik eindeloos inspiratie uit kan putten. Op de tekening hierboven zie je iets uit een toekomstig boekje. Jelle, onze Hoekse molenaar, wijst me op een bijzonder detail van de molen. Een mysterieuze inscriptie op een oude balk die ooit nog aan het oude molentje van Vremdieke heeft gezeten. Het was een van de wieken van dat molentje en dat zit nu verwerkt in onze huidige Windlust.

Overwinteren. 40 x 50 cm. Olieverf op heel linnen. €1750,-

Op de najaarstentoonstelling bij Lokaal 54 zie je al mijn schilderijen die uit inspiratie van mijn directe omgeving zijn ontstaan. Anne Mannaerts (de galeriehoudster) koos deze keer voor een schilderij, voor op de aankondiging, van mijn huisje in de sneeuw. Een sfeerplaatje wat niet gemanipuleerd is maar wat werkelijk zo is. ‘Overwinteren’ heet het.

Zo ziet dat er uit op de foto. Binnen brandt de (kolen)kachel en waarschijnlijk ook de Rayburn in de keuken waar je dan iets lekkers op kan koken of bakken. Dit jaar dus met drie tevreden spinnende poezen erbij, die de weg naar de kachel en de Rayburn al hebben weten te vinden.

Dat is dus die Zeeuwse inspiratie waar ik zo van onder de indruk kan raken. Naast dit schilderij hangt er natuurlijk nog veel meer over die ‘Trots op Zeeland’. Vanaf dag één dat ik hier woonde heb ik genoten van die sfeer die hier gewoon overal te vinden is. Ga het zelf maar eens bekijken in de galerie. Lokaal 54 Nieuwstraat 54 4531 CX in Terneuzen.

Kanten brann

Het was een mooie dag om kanten te branden. Daar maakte ik ooit het onderstaande schilderij van dat nu te zien is in Galerie en Kunst café Lokaal 54 in Terneuzen, waar ik morgen vanaf 15.00 u. aanwezig ben op de meet & greet middag van Ellen Geerts.

Kanten brann (kanten branden). 135 x 135 cm. Olieverf op heel linnen. €2250,-

Dit schilderij maakte ik naar aanleiding van een vergelijkbaar tafereel tegenover mijn huis. De boer die vandaag kanten ging branden zag ik vanaf de molen.

Rook die langzaam over de velden en akkers trekt is prachtig om te zien. Het heeft iets landelijks van weleer.

Op de molen werd er vooral gewerkt. Het was eigenlijk molendag,maar Jelle, onze Hoekse molenaar, had ‘gin tied vor fratsen’, want er was genoeg te doen op de molen. Zo waren de nieuw bespannen zeven binnengekomen voor de buil. Een grote cilindervormige zeef waarmee we heel fijn gezeefde ‘Zeeuwse blomme’ kunnen maken. Die Zeeuwse bloem is wereld beroemd bij de Nederlandse bakkers.

Tijdens mijn aanwezigheid in de galerie heb ik de proefdruk van mijn boekje, ‘de drieling van Terhole’, bij me. De crowdfunding campagne heeft tot nu toe 1852 Euro opgeleverd en dat is 74% van het streefbedrag. Een geweldig goed resultaat. Mijn dank is groot aan alle donateurs.

Wie het coverschilderij in het echt wil zien moet even doorrijden naar Pot in Axel. Daar ben ik zelf dus niet, maar Brenda van Art Gallery Pot kan u er alles over vertellen en zij is er wel.

Expo bij Lokaal 54 en verlenging bij galerie Sille

Vanwege de corona maatregelen mocht er geen opening gehouden worden, maar sinds vandaag is de Najaarstentoonstelling bij Lokaal 54 in Terneuzen geopend. Deze keer stond Thijs, de molenaarsleerling, in de schijnwerpers. Als je binnenkomt zie zijn portretje al gelijk bij het andere werk van de Hoekse molen ‘De Windlust’ hangen.

De molenaarsleerling 30 x24 cm. Olieverf op heel linnen. €1250,- (met lijst)

Dit werk schilderde ik tijdens een molendag in 2019, maar het zou zomaar een portret van een molenaarsleerling kunnen zijn uit 1880. Alleen het plastic koffiebekertje refereert naar deze tijd. ‘De molenaarsleerling’ klinkt ook een beetje als ‘tovenaarsleerling’. Doorgaans voorspelt dat niet veel goeds, maar in dit geval zie je iemand die zo gepassioneerd is door molens en het molenaarsvak dat het maar één kant op kan gaan. Hier zie je een toekomstige molenaar die het vak al van jongs af aan in zijn bloed heeft zitten.

Verder is natuurlijk ook al mijn andere werk uit de ‘Zeeuwse collectie’ te zien (en te koop). Maar ik exposeer hier niet alleen.

Het eerste wat me meteen opvalt in deze expositie is het bijzonder gave fotowerk van Wil Westerweel (zie foto hierboven). Ik zou daar lyrisch over willen vertellen, maar ga zelf maar kijken.

Maar er valt nog heel veel meer te zien en te beleven. Kunst zien kan altijd en het kost niks. Je ziet een stukje beleving van de kunstenaar en daar kun je dan even van genieten. Kunst kopen is een ander verhaal. In dat geval koop je een stukje beleving van de kunstenaar en haal je iets in huis wat een stukje meerwaarde geeft aan je leven en je interieur. Je interieur is ook eigenlijk een spiegel van je leven. Vandaar dat een uitgekozen kunstwerk daar dan ook echt iets aan toevoegt. Het mag ook even zeer doen in de portemonnee. Ik denk zelfs dat het zo moet zijn omdat het aanschaffen van een kunstwerk toch echt iets anders is dan, bijvoorbeeld, het aanschaffen van een stofzuiger. Je koopt een stukje ruimte van een kunstenaar om aan jou leven toe te voegen. Om er een leven lang van te kunnen genieten. Dat mag wel wat kosten, toch?

De galerie ligt vlak tegen de Scheldedijk aan en daar kun je heerlijk wandelen en genieten van het enorm weidse uitzicht, de wolkenluchten, de kustlijn van de overkant en van dikke boten de hier voortdurend langs komen varen. Richting de Antwerpse haven of richting zee. Met een verrekijker kun je kijken tot aan de zee. Je kunt dan uitvarende schepen volgen of een schip dat van heel ver aan komt varen van dichtbij bekijken vanaf die Scheldediek.

Deze mastodont fotografeerde ik vandaag toen ik even een stukje ging wandelen in de stormwind. Vergelijk dat maar eens met het gele schip rechts wat een groot zeeschip is. Een heel dikke boot vol containers met plastic troep uit China. Maar geweldig om dat geval voorbij te zien varen.

Galerie Sille

Skywalk. 85 x 60 cm. Olieverf op portretlinnen. €2450,-

De ‘Spiegel’ tentoonstelling bij Galerie Sille te Oudewater is verlengd tot en met het weekeind van 12 en 13 September aanstaande. De belangstelling voor deze tentoonstelling is groot. Zeker nu deze in het Algemeen Dagblad heeft gestaan. Vandaar dat deze tentoonstelling nog even wordt verlengd zodat ook alle lezers van het AD de kans krijgen om dit nog te komen bekijken. Van mij zijn drie werken in deze tentoonstelling te zien, waaronder ‘Skywalk’.

De zomerexpositie bij Sille Gallery is begonnen

Foto: Sille Gallery

Met de schilderijen Skywalk en Mirrors doe ik weer mee aan de zomerexpositie bij Sille Gallery in Oudewater. In verband met de corona maatregelen is de feestelijke opening van deze expositie anders verlopen dan gebruikelijk, maar er is weer een prachtige collectie werk bijeen gebracht om de feestelijkheid geheel tot uiting te laten komen in het tentoongestelde werk.

Foto: Sille Gallery

Zelf heb ik even goed rond kunnen kijken toen ik mijn werk af kwam leveren. Een aantal werken vielen me meteen op, zoals de prachtige kleine beeldjes van Saskia Hoeboer. Maar er is natuurlijk nog veel meer te zien en te beleven. Ook vandaag (Zondag) is de galerie open. Combineer dat met een bezoek aan het prachtige oude stadje Oudewater en je hebt een heel leuke dag.

Lokaal 54 aangepast open

In verband met de maatregelen ter beteugeling van het corona virus was Galerie Lokaal 54 in Terneuzen tijdelijk geheel gesloten. Door het Kunstcafé tijdelijk te sluiten kan de galerie wel gewoon bezocht worden onder de algemeen geldende voorwaarden (1.5 meter afstand van elkaar etc.).

Doordat de galerie erg ruim van opzet is moet dat geen enkel probleem zijn. Dus zoek je naar een leuk uitje in deze barre tijd, dan is dit misschien een uitkomst. De galerie ligt pal langs de Scheldeboulevard waar je een prachtig uitzicht hebt over de uitgestrekte Schelde met haar scheepvaart, mooie luchten, wandelpaden etc.

Expo opening, ondanks corona

Vandaag, 14 Maart 2020, was de opening gepland voor het nieuwe expositieseizoen van Galerie & Kunstcafé Lokaal 54 te Terneuzen. Zoals verwacht was de opkomst heel erg laag, want heel Nederland viert het corona virus met tal van festiviteiten zoals het hamsteren van wc papier en het straatvechten op parkeerplaatsen bij winkelcentra. Dat geeft een beetje aan in wat voor een land we leven. Er mogen officieel niet meer dan 100 mensen bijeen komen op festiviteiten. Dus trekt heel Nederland massaal naar de supermarkten om die, met honderden tegelijk, helemaal leeg te kopen, te gaan staan vechten om karretjes en om de laatste rollen wc papier die morgen, net als vandaag, weer worden aangevuld, weg te graaien vóór een ander dat kan doen.

In tegenstelling tot de galerie waar het corona feest op bescheiden schaal gevierd kan worden bij gebrek aan publiek. Toch waren er wat echte liefhebbers op af gekomen en werd er zelfs wat verkocht.

Zoals gebruikelijk stelden alle aanwezige kunstenaars zich aan de bezoekers voor en greep ik de kans aan om mijn boekje te promoten en te vertellen dat we hier in Mei van dit jaar de officiële presentatie van het boekje gaan houden. Restte ons nog een hele berg hapjes en drankjes die natuurlijk op moesten. Zo werd het toch nog even extra feestelijk en heb ik genoten van de leuke gesprekken.

Op de terugweg naar huis ging ik even langs onze dorpssuper waar deze dag ook weer flink gehamsterd was door corona feestgangers. Maar de schappen waren niet leeg omdat men het wel aan had zien komen. Alles wordt de hele dag weer aangevuld zodat niemand iets zal missen.

Wanneer zouden ze schilderijen gaan hamsteren?

Echte Mauve bij Via Mioni

Als ik de winkel van Paul binnenloop (ik was weer even in Breda) valt mijn oog gelijk op een mooi klein werkje met een prachtige klassieke lijst.

Van niemand minder dan Anton Mauve! Aangenaam verrast bekijk ik dit werkje, wat een studie blijkt te zijn. Maar toch. Dit is wel een heel geschikte omgeving voor mijn werk, kan ik concluderen. Een werk van Mauve kun je vrijwel alleen maar in musea en in boeken zien.

Echt heel gaaf om te zien. En dat voor die prijs! Het aangename van dit werkje is wel dat ik eerst geraakt was door de wijze van schilderen, de afbeelding en de gehele atmosfeer. Daarna zag ik pas van wie dit juweeltje was. Andersom was de verassing mogelijk nog groter geweest, of misschien ook niet. Ik weet het niet, maar wat ik wel weet is dat dit paradijs van kunsten en antiek wel een heel mooie locatie is om permanent te exposeren. Ik kan dus zeggen dat ik met Mauve heb geëxposeerd.