Artbooster 2.5

Poes op pad. 50 x 40 cm. Olieverf op heel linnen. €1150,-

Op de poster van Galerie Lokaal 54 staat dit schilderij. Het is mijn uitzicht vanuit mijn huisje en op zekere dat zat mijn buurpoes daar op het pad. Dat heb ik toen geschilderd. ‘Poes op pad’ werd de titel waarin alles verteld is. Deze poes ging zo af en toe eens lekker aan de wandel. De wijde wereld in. De bomen op de achtergrond zijn inmiddels omgehakt. Dat maakt het uitzicht natuurlijk en stukje minder fraai, maar dat is de wens van de moderne mens, denk ik.

Onthulling ‘Rode potloodjes-kunst’ | dinsdag 9 augustus

Op dinsdag 9 augustus nemen we twee kunstwerken in ontvangst die gemaakt zijn met de welbekende rode stempotloodjes. Je bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn. De onthulling vindt plaats vanaf 16.45 uur in het personeelsrestaurant van het Stadskantoor in Terneuzen (graag vooraf aanmelden).

Burgemeester Erik van Merrienboer en oud-burgemeester Jan Lonink nemen de kunstwerken officieel in ontvangst rond 17.00 uur, gevolgd door een hapje en drankje!

 

Aanleiding

Jaarlijks is het de Internationale Dag van het Potlood, op 30 maart. Aan dit soort ‘bijzondere’ dagen schenken we regelmatig aandacht op onze social media-kanalen, om zo onze content wat luchtig en interessant te houden.

Omdat we veel rode stempotloodjes over hadden van de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2021 (maar liefst 3500 stuks) postte we op 30 maart 2021 een (ludieke) oproep op onze Facebookpagina. We vroegen mensen om met de overgebleven potloodjes iets leuks te maken. Het winnende kunstwerk krijgt een mooi plaatsje in onze publiekshal. Dat leverde veel leuke en creatieve reacties op. We mochten uiteindelijk kiezen tussen zes concrete ideeën. Niet één, maar twee ideeën werden gekozen om verder uit te werken: een bijzettafel en een schilderij.

 

Bijzettafel

Een opvallend rood bijzettafeltje, gemaakt door collega Kees Geldhof (#Kroonkurkje).

Kees heeft het tafeltje gemaakt met ruim 250 rode potloodjes en epoxy (giethars). De tafelpoten zijn gemaakt van gerecycled hout in de vorm van… potloden!

.

Schilderij ‘De Zwevende kiezers’

Een opvallend schilderij van enige omvang met een lijst van rode potloodjes, gemaakt door kunstenaar Roeland van der Kley (Atelier Mauritsfort). Dit werk is een ode aan de democratie, de mensen die gaan stemmen en de mensen die het mogelijk maken om te kunnen stemmen. In het schilderij zijn ‘zwevende kiezers’ te zien. Er zijn ook mensen die het democratisch stemrecht mogelijk maken en houden, zoals onze burgemeester(s). De huidige en oud-burgemeester hebben op dit schilderij een prominente plek gekregen.

Wil je de kunstwerken van dichtbij komen bekijken?

Het schilderij en het bijtzettafeltje krijgen een mooi plaatsje tegen de witte wand, tussen de publiekshal en het personeelsrestaurant van het Stadskantoor in Terneuzen. Ze zijn van dichtbij te bewonderen tijdens de reguliere openingstijden van de publieksbalie. Van maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 16.30 uur. Op vrijdag van 8.30 tot 18.00 uur. Buiten kantoortijden zijn ze ook goed zichtbaar vanaf buiten. Kom de kunstwerken zeker eens van dichtbij bewonderen!

 

Aanmelden

Wil je graag bij de onthulling zijn op dinsdag 9 augustus? Meld je dan vooraf even aan door een e-mail te sturen naar: s.strooband@terneuzen.nl

 

Met vriendelijke groet,

 

Samantha Strooband

Wijkcoördinator

 

 

 

Postbus 35

4530 AA Terneuzen

Tel. 06-51980587

www.terneuzen.nl

Isi

Vandaag kwam er een reclame van Pot voorbij over een stoel die ik heel bijzonder mooi vind. Er zit nog een heel verhaal achter die stoel, maar wat voor mij nog belangrijker is is dat het schilderij ‘Isi in the sky (with diamonds) te zien is. Een stevig geschilderd werk met een fijn-geschilderde kern. Isi, Isilareina (Ineke) schittert hier op een dijk in Huissen met op de achtergrond de uiterwaarden. Het schilderij hangt bij Art Gallery Pot in de vaste collectie, maar is wel te koop.

Het herinnert me aan en fijne zomerse dag die ik met haar beleefde. Ik schilderde er dit schilderij van. Een combinatie van fijn-schilderwerk en rake stevige toetsen. Dat laatste beviel me toen zo goed dat ik daar verder mee had willen gaan, maar om de een of andere reden heb ik me steeds van experimenten afgehouden. Straks heb ik daar iets meer tijd voor en wil ik meer met een dergelijke combinatie gaan doen.

Voorjaarstentoonstelling bij Lokaal 54

Eindelijk kan de galerie weer gewoon bezocht worden na al het corona gelazer. Er komt zelfs weer een echte, officiële opening. Op 2 April om 15.00 u. Ik zie er naar uit om eindelijk weer eens collega’s en kunstliefhebbers te ontmoeten temidden van de Zeeuwse Kley en het werk van alle andere deelnemers aan deze tentoonstelling.

Bij Pot

Als even de tijd heb om door facebook te bladeren zie ik ineens iets voorbij komen wat mij wel heel bekend voorkomt. Een advertentie van Pot Interieur te Axel. Met aan de muur het schilderij ‘Isi in the sky’. Met een stoel van Giorgetti, een van mijn favoriete ontwerpers, op de voorgrond.

Isi in the sky with diamonds 120 x 140 cm. €2750,-

Bij Pot hangen permanent meer van mijn grotere werken. Isi in the sky is daar een van. Een van mijn top-werken met Ineke als model prominent op doek. Op de achtergrond de uiterwaarden van Huissen. Als je daar staat zie je links de beroemde brug over de Rijn bij Arnhem. Een machtig mooi gebied waar we toen in de nazomer genoten van het landschap en een heerlijk zonnetje. Landelijkheid ten top.

Klusjes en een Diva

Ze speelt toneel, schrijft boeken, was ooit een levend standbeeld, komt voor in films en ze stond laatst model voor het schilderij dat ik over haar maakte met de titel ‘De Diva’. We troffen elkaar bij de Galerie van Anne Mannaerts (Lokaal 54) toen ik mijn ‘Schelde schilderij’ af kwam leveren voor de komende najaarstentoonstelling. Verder ben ik vandaag vooral druk met klusjes (die niet konden wachten) en een nieuw kaas-snoepje voor Milou. Great succes.

Zeeuwse Kley

Ik neem je even mee naar de Boulevard van Schoonheid & Troost en naar Galerie Lokaal 54 aan de Nieuwstraat 54 te Terneuzen. Beiden liggen op en steenworp van elkaar.

Het gaat hier om al mijn schilderijen, tekeningen, teksten (en boekjes) over mijn Zeeuwse omgeving waar ik elke dag opnieuw weer inspiratie vind. Wandelen over de boulevard is nu niet alleen genieten van het machtig mooie uitzicht over de Schelde met haar drukke scheepvaart, maar nu ook een belevenis van Schoonheid & Troost.

Wandelen en lekker eten. Terneuzen begint steeds leuker te worden. Helaas wel met enorme bouwvervuiling op de achtergrond, maar dat zie je in elke stad. In het bovenstaande filmpje neem ik je mee op reis.

Boulevard van schoonheid en troost

Foto: Anka Anka

Vandaag gaat officieel de opening plaats vinden van een mooi kunsten initiatief in Zeeland. In mijn geval in Terneuzen. Maar ook in Zierikzee en Middelburg kun je terecht voor een Boulevard van schoonheid en troost. Mijn aandeel in dit initiatief is het schilderij ‘Zondagse kool’. Hier gefotografeerd door Anka Anka. Onze Zeeuws Vlaamse diva die ik eerder eens vastlegde in olieverf op doek.

Het originele schilderij is te zien (en te koop) bij Galerie Lokaal 54 aan de Nieuwstraat 54 in Terneuzen. Op een steenworp afstand van de Boulevard waar dit bord te zien is. Het maakt deel uit van de ‘Zeeuwse collectie’ die straks verder gaat onder de naam ‘Zeeuwse Kley’.

Dat is de noemer voor alle schilderijen die ik maak en heb gemaakt over mijn Zeeuwse omgeving. Die collectie is eveneens te zien bij Galerie Lokaal 54.

Zomerexpositie bij Galerie Sille

Foto: Galerie Sille

Toveren met strepen. 80 x 60 cm. Olieverf op potretlinnen. €2250,-

Een van de top-galeries in Nederland is Galerie Sille te Oudewater. Op dit moment loopt daar de zomertentoonstelling ‘Draai’, waar ook werk van mij te zien is zoals deze, ‘Draaipunt’.

Maar ook ‘Toveren met strepen’ is hier te zien (en te koop). Naast deze werken is er natuurlijk ook heel veel werk van andere kunstenaars te zien. Oudewater ligt midden in het ‘Groene hart’ van Nederland en heeft een heel mooi centrum waar je ideaal even rond kan slenteren, een terrasje kan pakken en kan winkelen. Nu al het corona gelazer voorbij lijkt te zijn, en we weer ouderwets mogen genieten van het leven, is dit wel een uitstekende plek om even naar toe te gaan.