Panelen prepareren

Het middenpaneel van het altaar retabel voor Sinterklaas is al helemaal geprepareerd. De twee zijpanelen heb ik vandaag een eerste paar behandelingen kunnen geven. Hiervoor had ik een hoge kwaliteit multiplex voor nodig, en die hadden ze nog op voorraad bij onze Hoekse bouwmarkt. Ilona heeft die panelen voor mij keurig op maat gezaagd op hun professionele zaagtafel waardoor ik een messcherpe zaagsnede kreeg en de panelen zijn op de millimeter nauwkeurig. Ik heb alvast die hele plaat laten reserveren voor de overige panelen, waar de exacte maat nog voor bepaald moet worden.

Dan begint het schuren, gronden, opnieuw schuren, weer gronden etc. etc. Net zo lang totdat beide vlakken zo glad als een biljartbal zijn, zonder butsjes of plekjes. Er gaan ongeveer vier lagen Gesso overheen eer ik het optimale schilderoppervlak heb verkregen. Een heel karwei, tijdrovend ook, waar ik een groot deel van de dag mee zoet ben. Als de panelen liggen te drogen ga ik verder met de houtbewerking van de zijpanelen die straks als deurtjes moeten kunnen sluiten voor het middenpaneel. Aan beide zijden komt een schilderij. Aan de binnenzijde zie je links de stoomboot, middenin de Sint met een hele horde kinderen om hem heen, en, rechts, zie je straks de Sint die over de (besneeuwde) daken rijdt met zijn paard.

Als je de panelen dichtklapt zie je een processie te Bari. Dat schilderij, dat bestaat uit twee delen, zie je het hele jaar door. Pas als de Sint in het land is gaan de deurtjes open en zie je de drie schilderijen over het Sinterklaasfeest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *