Zoeken naar een sleutel

Om de twee panelen af te kunnen sluiten, als het drieluik van het altaar retabel voor Sinterklaas dicht gevouwen is, moest ik een passende sleutel zien te vinden. Daarvoor ging ik naar Sint Jansteen waar de Zeeuwsche Kringloopbeurs gevestigd is van Paulette. Die heeft altijd wel een oplossing voor mijn zoektochten en zo ook vandaag. Het moest niet zomaar een sleutel zijn maar een oud, doorleefd, geval wat goed past in het slotje wat ik al gevonden had.

Paulette haalde een hele kist met sleutels voor de dag en na enig zoek,- en paswerk vonden we een sleutel die qua stijl geheel overeenstemde met de sleutel die ik zocht. De sleutel paste in het gat, maar kon niet rondgedraaid worden. Daarvoor moest ik eerst de sleutel aanpassen en ook het slotje zelf. Een mooi knutselkarweitje waar ik genoeg gereedschap voor heb om dat zelf helemaal naar wens aan te kunnen passen.

Ondertussen liggen de panelen te drogen van een laatste grondlaag. Daarna nog één keer schuren en dan kan ik starten met het maken van het eerste schilderij.

Maar eerst ben ik nog wel even bezig met het afwerken van de twee scharnierende en afsluitbare zijpanelen. Ik heb er ook een mooie oude slotplaat bij gevonden die eveneens goed overeenstemt met het geheel wat ik voor ogen heb. Straks moet het retabel er zo uit komen te zien dat je het idee hebt dat het werk al twee of drie eeuwen oud is. Dit soort elementen helpen enorm om dat beeld te verkrijgen.

De zijpanelen zijn nu klaar. Maar daarmee is het werk nog lang niet af, want ik moet ook nog een ingewikkelde constructie zien te verzinnen om de panelen om de zuiltjes van het middenpaneel heen te kunnen laten scharnieren en ook nog eens goed afsluitbaar te maken. Dat moet ik nog geheel gaan ontwerpen en uitvoeren.

Het drieluik in gesloten toestand.

Het drieluik In geopende toestand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *