De brievenbus (van het altaarretabel)

Zo komt het er uit te zien. De brievenbus voor de kinderen die een brief of tekening aan Sinterklaas willen sturen. Het zijn zo’n beetje de laatste handelingen die ik nog moet verrichten aan het altaarretabel voor Sinterklaas.

En dan ben ik heel blij met wat gereedschap en machines om hout te kunnen bewerken zoals je kunt zien ik dit korte filmpje dat ik maakte van het werk aan de vlak en van dikte bank. Het hout komt daar zo mooi strak uit dat je eigenlijk niet meer hoeft te schuren.

Het atelier is nu wel een enorme puinhoop. Overal staan elementen van het retabel en heel langzaam komt nu echt het eind van al het werk in zicht. Ik ben hier ongeveer een jaar aan bezig geweest. Stap voor stap heb ik alles opgebouwd volgens een strak werkschema.

Een ander punt van aandacht voor vandaag is het slotje van dat oude kastje dat als brievenbus gaat dienen. Dat kastje vond ik op een rommel-kamer in de toren van de kerk in Heythuysen. Het sleuteltje ontbrak en het slotje moet wel functioneren. Een nieuw slotje past niet. Dan moet er ook teveel aan het deurtje veranderd worden om het er in te kunnen passen. Dan zit er niets anders op dan een passende sleutel te gaan zoeken. Daar heb ik zo mijn adresjes voor. In dit geval reed ik naar de smid van IJzendijke. Die heeft een enorme lading oude sleutels op voorraad.

Kijk. Dat bedoel ik. De smid kijkt over zijn rek, grijpt een klein sleuteltje en past het. “Dit moet ‘m zijn”, hoor ik hem nog zeggen. En ja hoor. het past. Weer een probleem opgelost.

Aan het eind van deze werkdag, het is dan al bijna half tien in de avond, is het bouwwerk ver klaar. Het verse houtwerk moet nog op kleur gebracht worden. Dat gaat in drie f vier lagen die telkens 4 uur moeten drogen. De letters worden nog goud gemaakt.

Als alles helemaal op kleur is en uitgeboend is ben ik wel weer een dag verder. Maar het eind is wel in zicht gekomen. Komend weekeind werk ik nog door om op schema te komen. Ik liep wat achter op mijn planning. Zaterdag heeft Rinus de scharnieren voor het drieluik waarschijnlijk klaar. En die worden er dan meteen in gemonteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *