De inzegening van het altaarretabel voor Sinterklaas

Gisteren vond de officiële inzegening en presentatie plaats van het altaarretabel voor Sinterklaas in de Sint Nicolaaskerk te Heythuysen. Voor mij een hele drukke dag, een moment suprème en de kroon op al het werk wat ik er aan heb gehad. Helaas konden we maar een beperkt aantal mensen uitnodigen i.v.m. de corona maatregelen. Dan moet je keuzes gaan maken en besloten we om twee presentaties te houden voor telkens maximaal 30 mensen. Later, als het corona gelazer achter ons ligt, gaan we nog wel een presentatie houden voor iedereen die we hebben moeten overslaan en die we er toch wel heel graag bij hadden willen hebben.

Over persaandacht hadden we niet te klagen. Zowat de hele Limburgse media was aanwezig en er verscheen vandaag al een mooi artikel in de Limburger.

Voor pastoor Marcus Vankan was het ook de dag dat hij zijn boekwerk over Sint Nicolaas kon presenteren aan het publiek. ‘Heilige Nicolaas, bruggenbouwer tussen Oost en West. 1700 jaar devotie, legenden en volksgebruiken.’ Als pastoor van de St- Nicolaaskerk te Heythuysen weet hij als geen ander bij de bronnen te komen om dit verhaal voor eens en altijd helemaal correct te vertellen.

Mgr. Everard de Jong, hulpbisschop van Bisdom Roermond, nam het boek in ontvangst en zegende het altaarretabel voor Sinterklaas officieel in. Het was een prachtige ceremonie, waar ik gek op ben, en natuurlijk een belangrijke eerste stap in de richting om het Sinterklaas verhaal te vertellen zoals het ons door onze voorouders werd verteld. Iets wat nog maar weinig mensen weten, hebben we gemerkt.

Er zijn heel veel foto’s en films gemaakt van deze dag. Het is vrijwel ondoenlijk om alles te laten zien.

Als klap op de vuurpijl kreeg ik uit handen van Marcel Janssens, van Confraternité Saint Nicolas Asbl, Liege, een vrienden onderscheiding voor het scheppen van het altaarretabel voor Sinterklaas.

Tot zover de avonturen van een kunstenmaker van en dag geleden. Vandaag ga ik uitslapen, bijkomen en vooral alles wat ik de afgelopen tijd heb meegemaakt op me in laten werken. Ondanks al het corona gelazer vind ik het een fantastische tijd.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *