Een (te)zware handpers en prachtige clichés

Vandaag had ik een dag lang werk buiten de deur. Het hoogtepunt van vandaag was het kleine handpersje van Karel. Die mag naar mijn atelier om er klein drukwerk op te gaan maken, zoals het drukken van historische ansichtkaarten. Karel komt dan ook regelmatig naar het atelier om iets te drukken. Op zijn eigen hand persje of op de grotere persen die hier staan. Maar het ding weegt 290 kilo en doordat hij op een houten ‘hondje’ staat is het hele geval topzwaar. Als dat omkiepert heb je meteen en gigantisch probleem. Samen met Karel bedenk ik een manier om dit ding te gaan verhuizen. Daar kan de paardentrailer een belangrijke rol in gaan spelen.

Voorts zag ik bij Karel een cliché liggen van de cover van het Zeeuwsch Sagenboek. Dat boek is een van mijn favoriete boeken die ik natuurlijk zelf in de kast heb.

Hoe uniek is dit? Ik mag er van Karel een afdruk van maken met de foliepers en dat ga ik dan doen op een mooi stukje leer.

Een andere cliché, die ik mocht hebben, is die van de oude schoolkaart van Zeeland. Uit de tijd dat het nog echte eilanden waren. Die kaart zou ik kunnen gaan drukken voor de boeken die ik over het Zeeuwse schrijf. Streekverhalen en spook verhalen uit die tijd zijn er legio.

Iets van een heel andere orde is de telefoon. Ik heb zo’n modern geval waar batterijtjes in moeten en die om de zoveel tijd stuk gaat. Ik heb ook een echte telefoon die het gewoon altijd doet. Die gaat aangesloten worden op het modem zodat ik die kan gebruiken om gebeld te worden en om zelf te bellen. Daarvoor (voor het gebruik van die draaischijf) moet er een speciaal kastje tussen geplaatst worden en kan ik gewoon weer beschikken over een functionerende telefoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *