Weer even in Heythuysen

Het is al weer even geleden dat ik in Heythuysen was waar het altaarretabel voor Sinterklaas is ondergebracht in de Sint Nicolaaskerk. Ik wilde er wat onderhoud aan plegen en er moest nog een naam bijgeschilderd worden op het bord van de donateurs.

En er bestaan vrienden van het retabel. Met hen had ik een afspraak en zo kon ik het een en ander mooi combineren. Collega Funda Özyer had een prachtig olielampje gemaakt voor een mooie ceremonie die we met elkaar bedacht hebben voor het moment dat Sint ons land weer verlaat op 5 en 6 December. Volgens de een keert hij dan terug naar Spanje, volgens de ander terug naar de hemel. Dat is het oorspronkelijke religieuze verhaal waar dit altaar retabel over gaat.

Het is een lampje zoals dat destijds gebruikt werd door Romeinse soldaten en waar er veel van teruggevonden zijn bij opgravingen te Myra waar de Sint oorspronkelijk (tot het jaar 1087) begraven lag in een basiliek uit de zesde eeuw die aan hem geweid was. Zijn stoffelijke resten werden in dat jaar door zeelui uit het graf gehaald en overgebracht naar Bari, waar in het jaar 1089 een nieuwe basiliek voor hem ingewijd werd. Paus Urbanus II wijdde in 1089 de crypte in. De kerk zelf werd ingewijd in 1197.

Vrienden uit Axel kwamen speciaal even langs om dit werk te bekijken. Dat was een erg leuke verrassing. Ze verbleven een paar dagen in de buurt en genoten van een korte fietsvakantie.

En als je dan in Limburg bent ga je natuurlijk asperges eten. Ik kreeg een volle zak mee om er thuis van te genieten. De poes lust geen asperges, maar wel de daarbij behorende ham. Het was dus even goed opletten in de keuken, maar het ging helemaal goed en het was goddelijk lekker. De eerste asperges van dit jaar. Wat een feest ter afsluiting van deze zeer leuke dag.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *