Atelier-aanpassing

Ooit startte ik mijn houtwerkplaats. Strikt gescheiden van het schilderatelier, om te voorkomen dat er stof in de verf terecht zou komen. Maar nu ik ga beginnen aan de grote klus met de bouw van het altaarstuk voor het Mathilde-drieluik brak het moment aan om die twee werkplaatsen toch samen te voegen.

De vloer moet vrij komen en er komen nieuwe machines bij voor houtbewerking. Een tafelfrees machine en een heel serieuze afkortzaag.Tevens moet er dus ook stofafzuiging komen en daarvoor is een speciale afzuiginstallatie besteld. Al met al een heel karwij om dit in één ruimte onder te brengen zonder dat het een het ander in de weg staat.

Nu is het een grote puinhoop. Overal staat troep en ik moet veel weg gaan knikkeren wat hier al lang in de weg staat. Maar het overzicht begint te komen en ik verwacht dat ik in het nieuwe jaar de hout werkplaats weer vol in gebruik kan nemen.

Escape met lijst

Zoals ik eerder al meldde heb ik een speciale lijst gemaakt voor het schilderij ‘Escape’. Speciaal ook voor de tentoonstelling, aankomend weekeind, in Wageningen. Voor het eerst signeer ik ook de lijst, zodat het als één geheel kan worden gezien.

Het is dus geen strakke vakwerklijst, zoals die alleen maar gemaakt kan worden door een echte lijstenmaker, maar je moet het meer zien als een liefhebberij van de kunstenmaker. Zo af en toe wil ik het hele geheel in eigen hand houden. Dit was zo’n geval complete zelfvoorziening. Dat idee ontstond al toen ik het schilderij aan het maken was.

Op de achtergrond, op de foto hierboven, zie je het begin van het drieluik over Mathilde. Dat monument wil ik ook geheel zelf gaan maken. Dat drieluik wordt verwerkt in een altaarstuk dat straks, op 7-7-2018, gepresenteerd zal worden tijdens de Mathildedag hier in Terneuzen.

Aanpassingen – adjustments

DCIM102GOPRO

Omdat ik de kleuren in de lucht op het schilderij ‘Venus van Wolford’ veel te hel en te hard vond heb ik ze aangepast en dat ziet er meteen een stuk beter uit. Dit had ik al willen doen toen ik nog aan het schilderen was, maar hevige twijfel weerhield me hiervan. Uiteindelijk luisterde ik toch naar mijn ‘kleine stemmetje’ en paste de lucht aan.

Because the hard sky-colours in the painting ‘Venus of Wolford’, I dicide to adjust these into more natural colours.

DSC_0004Ook de plaatsing van het Venus beeldje in de houten bol beviel me niet. Dat zag ik pas na een avond kijken en denken. Het was gewoon niet goed. Ik zocht naar een manier om haar echt in de bol te plaatsen en daarvoor plaatste ik haar op een sterk gekronkelde wilgentak die precies in de holte paste die ik op het oog had.

En dat resulteerde meteen in een veel beter resultaat. Ze zit nu niet op de bol, maar er echt in. Ze zweeft zelfs. Ik had het me niet mooier kunnen bedenken en soms denk ik wel eens dat dit soort ontwikkelprocessen van bovenaf gestuurd worden. Alles valt nu precies samen. De goden zijn me gunstig gezind.

DSC_0009-2

DSC_0011Het zijn van die momenten dat alles, letterlijk, op zijn plaats valt. Het creatieve proces, of het scheppingsproces, is nu voltooid en nu rest me alleen nog het technische deel om alles degelijk en goed af te werken. Ook dat is scheppen, maar dan vooral technisch.

DSC_0009

 

 

 

 

Ook de stenen lakzegelafdruk heb ik vandaag in de sokkel verwerkt. De tekst erboven staat er in opzet op en moet nu drogen om er nog een tweede en laatste laag overheen te schilderen.

And I also adjust the place of the little Venus statue. In the first place, she’s standing up to the surface. Now she’s more part of the wooden ball in one of the holes of it. She’s more living in the ball now. It’s all part of the creativ-artistic proces. Some times things need more time and studie. But afther all, I’m verry happy with these adjustments.

Het vervolg

S1

Ik heb nu een prachtig Venus beeldje voor bij het schilderij. Gebakken in een veldoven bij Tine, in Zwingelspaan (zie vorige film), en nu moet ik alleen nog een manier zien te vinden om het beeldje te presenteren op een tentoonstelling. Ik heb daar wel een idee bij.

S2

Maar eerst heb ik mijn handen meer dan vol aan het maken van dit filmpje. Ook een vorm van kunstenmakerij. Het kost me vooral veel tijd om het beeldje zo te filmen alsof het uit het duister naar voren komt, maar het lukt me uiteindelijk prima en ik ben over deze scène zeer tevreden.

S6

Ik rij naar Bax, omdat ik daar ooit van die prachtige houten bollen heb zien liggen en toen ik di zag wist ik al dat dit de beste manier was om mijn beeldje, met prehistorische achtergrond, te presenteren.

S5

Het hoort gewoon bij elkaar alsof het door de natuur zo bedacht is. Lang hoef ik niet na te denken. Maar er hing wel een aardig prijskaartje aan.

S7

Op weg naar huis, met mijn houten bijrijder.

S8

Met houten bal op weg naar huis. Hier sjees ik over de lage brug bij Terheijden. Dat is een brug die ik mijn leven al heel wat keren heb overgestoken met een enorme diversiteit aan voertuigen.

S9

Thuis aangekomen ga ik meteen aan de slag. Het begin van een lange werkdag die tot half twee, in de ochtend, zou gaan duren.

S10

Daar werk ik meteen een, speciaal hiervoor gedraaide, houten pen in de bol waar het Venus beeldje op komt te staan. Tevens maak ik een soort kom waar het beeldje in kan staan waardoor het beter toont.

S11

En dan is dit het resultaat. De hoofdconstructie is nu af en nu rest mij alleen nog wat afwerking, waar ik de volgende dag mee verder ga.

Expo koorts – Exhibition fever

DCIM102GOPRO

De laatste behandeling van de monumentale lijst voor ‘Catharinastraat nummer 7’ heeft vandaag plaats gevonden. Dit werk zal straks te zien zijn tijdens de Pinkster tentoonstelling te Zetten in het atelier van Ewald Sorbi.

The last preparations for the monumental frame for ‘Catharinastreet number 7’ took place today. This piece of art will show up at the whitsunday exhibition in Zetten (Netherlands) at the studio of fellow artist Ewald Sorbi.

DCIM102GOPROSpeciaal voor dit werk heb ik vandaag een transportkist gemaakt om te voorkomen dat het werk tijdens het transport beschadigd raakt.

To prevent damage to the artwork, while it’s on transportation, I build a special cargo box for it today.

 

 

DCIM102GOPRO

DCIM102GOPRO

En aan het eind van de dag kan ik tevreden vaststellen dat het perfect past. En dat is iets wat me in het verleden niet altijd vanzelfsprekend lukte. Maar op het punt van houtbewerking maak ik dus vorderingen.

And as usual, it fits perfectly in the cargobox. But that was not always naturaly in the past. Today I establish that there is progress in my learning proces of woodworking skills.

Kley goes in klei

DCIM102GOPRO

Lucas Dirkx (verkoper bij Deva art-materials) toont me het meest geschikte blok klei om er een beeldje uit te gaan maken. – Lucas Dirkx show me the best sort of clay to create a little Venus statuette.

DCIM102GOPRO

klei tafeltje – Clay working table

Vandaag een bonk klei gehaald om daar straks het Venus beeldje van te kunnen maken. Ik zocht ook nog een handig klei tafeltje met een houten pen erin om het beeldje op te kunnen maken. Maar dat bleek niet op voorraad. Dan zit er niets anders op dan het even zelf te maken. Van inlands eikenhout natuurlijk (zie filmpje hieronder).

Today I bought me a block of clay to make the Venus statuette. I also want a clay-working-table with a pin in it to put on the clay, but that kind of tool did not exist. I had to make one myself (see video above).

Marmeren

DCIM102GOPRO

DSC_0001-2Eerste laag imitatie-marmer is aangebracht. Ik ben redelijk tevreden met mijn eigen zoektocht naar structuur. Dit is de basisstrucktuur en ik zou er nog op door kunnen gaan maar ik twijfel er aan of ik dat moet doen.

The first layer of imitation marble is applied. I’m satisfied with the result and my own search for the best structure. This is a basic layer, and I need to apply more layers for a real marble structure, but I’m satisfied now. So there is doubt.

 

Houtwerkplaats

DCIM102GOPRO

DCIM102GOPRODe laatste dagen ben ik vooral aan het werk in de houtwerkplaats om de lijst voor ‘Catharinasraat nummer 7’ af te maken. Dit werk behoort tot de serie die ik maak ter illustratie van het boek en zal straks te zien zijn tijdens de Pinkster tentoonstelling bij Ewald Sorby’s schilderstudio en galerie in Zetten.

Last day’s I’m working on the monumental frame for the painting ‘Catharinastreet number 7’. This painting belongs to the serie of painted-illustrations for my bookstory and it will show up on the whitsunday weekend exhibition at the Ewald Sorby artistschool and gallery in Zetten (Netherlands).

Profielschaven – profile-planes

DSC_0006

Voor een zeer zacht prijsje heb ik vandaag 12 profielschaven op de kop weten te tikken. Het is oud timmermansgereedschap maar ervaring met dit soort schaven heeft geleerd dat ik er beter mee overweg kan dan met een bovenfrees. Het maken van profielen voor mijn monumentale lijsten is een stap verder in de verwezenlijking van grote dromen.

Today I bought 12 profile-planes for ollmost nothing. These old fashion carpenter tools will bring me a stap further in my dreams about making monumental frams for my paintings.

DSC_0002

In mijn hout atelier test ik meteen twee van de belangrijkste profielschaven uit op wat restant-hout. Het resultaat is fantastisch. Het werken met deze schaven eveneens. Het gaat veel makkelijker dan ik dacht.

I make a test in the woodworkshop on two pieces of waste-wood. The result was fantastic. Working with these planes is also a pleasure. It was like shooting a fish in a barrel.

DSC_0005

 

De standaard – The support structure

DCIM102GOPRO

DCIM102GOPROOm een dergelijk groot en zwaar werk als ‘Rutteli’s flying circus’ ten toon te kunnen stellen moet er een standaard voor gemaakt worden. Die maak ik eveneens uit eikenhout (van Bax). Vandaag ben ik begonnen met het maken van de voet van de standaard.

The painting, and monumental frame for, Rutteli’s flying circus, need a support structure. A real heavy one. So I start today with the construction of the base. Also oak wood, just like the frame.

 

DCIM102GOPRO