Kachel

DCIM102GOPRO

Met de aanleg van gas naar het atelier wil het niet echt vlotten. Daarom heb ik vandaag maar zelf het initiatief genomen om de tent te gaan verwarmen. Een goede vriend uit Zaamslag had deze kachel voor mij in de aanbieding. Was wel wat laswerk aan maar morgen ga ik hem installeren in het atelier. Kachelpijp door het dak, et voila. Je suis artist.

DCIM102GOPRO

DSC_0002

Best wel trots op mijn arbeid.

De kachel is helemaal gereviseerd en weer in elkaar gezet. Vuurvaste stenen wanden compleet hersteld, al het las,- en slijpwerk gedaan, en de kachelpijp door de vloer en het dak gestoken. Nu heb ik alleen wat onderdelen nodig zoals dubbelwandige doorvoeren, voor vloer en dak, een dakconus met loden plaat, een stormkapje en een windkap. Maar geen enkele kachelexpert is open. Ik heb er drie gehad. Alle drie dicht. Dan maar langs de Gamma. Maar die hebben geen idee wat ik nodig heb en dat dus ook niet in het assortiment. Zucht… Internet? Ja, hoor. Besteld en direct onderweg. Nog veel goedkoper ook, zag ik. Zelfs met de verzendkosten daarbij opgeteld. Wat ben ik blij dat ik weer internet heb, zeg.

00013a

DHL voor de deurHet enige wat ik me afvraag is of de man van DHL op oudejaarsdag nog langs zal komen. ‘S-morgens vroeg check ik mijn mail, en ja hoor. Hij is onderweg, staat er op het ‘track & trace’ berichtje. Als ik de luiken open ga doen komt hij al aan. Zo snel had ik hem niet verwacht, maar dat komt me nu wel heel goed uit.

Een grote doos vol verrassingen. Alles is aanwezig, dus ik kan aan de slag. In het atelier pak ik alles uit voor de laatste voorbereidingen en dan het dak op. Pannen lichten, gat groter maken, dakdoorlaat aanbrengen, vloerdoorlaat aanbrengen, etc. Ik heb mijn handen vol maar het resultaat is dat ik al tegen het middaguur de schoorsteenpijp op mijn dak heb staan.

pijp

De pijp staat nu nog scheef, maar die wordt straks gesteld en recht gezet. De eerste stooktest is goed. Er komt witte rook uit mijn nieuwe schoorsteen. Alles werkt naar behoren. Laat nu de koude dagen maak komen.

DSC_0008

De klep kan open blijven staan. Er zit zelfs een spatscherm bij dat ik ervoor kan plaatsen. Zo krijg je iets wat een beetje lijkt op een open haard. Met de klep dicht gaat het vuur oplaaien. Had ik niet verwacht. Dan wordt het binnen in de kachel gloeiend heet en verkoold alles tot as. In de dubbele wanden van de kachel zitten gaten die een lucht doorstroom teweeg brengen. Hierdoor wordt koude lucht van de vloer aangezogen en stroomt warme lucht bovenaan het atelier weer in. Zo krijg ik het hele gebouwtje snel warm.

Oneindige levensweg

NE course of life

Gelijk al weer een nieuw schilderij opgezet. De titel is: Oneindige levensweg. Het gaat over de nooit voltooide levensweg die we allemaal afleggen zolang we plannen voor de toekomst kunnen maken.Telkens passeer je weer een station en ben je op weg naar iets nog beters en nog mooiers. Ik koos ervoor om een wat oudere dame te gaan schilderen die een soort treintje van koffers achter zich aansleept. Ze loopt door een niemandsland waar restanten van een weg haar niet kunnen verleiden om op de geplaveide paden te blijven lopen. In de koffers zit al haar bagage. Alles wat ze in de afgelopen jaren heeft beleefd en heeft geleerd.

 

Nieuwe start

De wolkenoven - The cloudovenn

De wolkenoven – The cloudoven

DCIM102GOPRO

Het nieuwe atelier.

Zoals iedereen wel weet ben ik van Breda naar Hoek (Zeeuws Vlaanderen) verhuisd en heb ik bijna twee maanden zonder internet gezeten. Maar in die tijd heb ik niet stilgezeten. Er is veel werk verzet om het huis, de tuin en het atelier op te knappen zodat ik er prima kan wonen en werken.

 

Het heeft even geduurd, maar nu heb ik eindelijk weer verbinding met het Net. Intussen woon ik nu al weer twee maanden in Zeeuws Vlaanderen en het bevalt zo goed dat ik me afvraag waarom ik er niet veel eerder ben gaan wonen. Er moet nog veel aan het huisje opgeknapt worden, maar dat doe ik in de loop van de tijd. Ik kan hier heerlijk wonen en werken en dat laatste heeft nu even meer prioriteit dan knutselen aan een oud huisje uit 1901.

In het huisje is het echt fantastisch wonen. Ik heb de kolenkachel aangesloten en stook nu op hout en kolen. De kolen haal ik, hier even verderop, in Koewacht. Hout ligt hier overal en kost niks. Met dat ene kleine kacheltje kan ik het hele huis verwarmen. Soms, vooral ‘s-avonds, als de luiken dicht zijn, kan het hier zelfs erg warm worden en moet ik een deur open zetten.

De gaskachel (in de keuken) staat eigenlijk nooit aan. Ik stook het hier, vrijwel gratis, elke dag op 20˚ C. met mijn kolenkacheltje. Dat betekent wel dat ik de kachel in de gaten moet houden. De gezelligheid die je van zo’n kolenkacheltje hebt is onbetaalbaar. Als het echt koud wordt kan ik beide kachels aanzetten, maar ik denk niet dat dat nodig is.

Ik heb een grote tuin voor grote plannen met groente, fruit en aardappelen. De fundering van de kas staat er al en moet nog afgewerkt worden wanneer ik daar tijd voor heb. Door de tuin loopt nu een sleuf voor de aanleg van gas, internet en water naar het atelier (22 meter verderop in mijn tuin). Daar stook ik nu nog met een klein bijzetkacheltje, wat prima gaat, maar straks heb ik ook hier een gaskachel en later ook een Bullerjan houtkachel.

Mijn huisje heeft veel originele details. Zoals de vangers voor de luiken met een kopje van een boer met pet. En een pracht van een waterput. Dat is een grote, gewelfde, ruimte onder en naast het huis waar je water voor de tuin uit op kunt pompen. Ooit werd hier ook uit gedronken, maar ik geef het liever aan de plantjes als straks de zomer aanbreekt.

Zeeuws Vlaanderen is een geweldige plek om te wonen en te werken. Alles wat je nodig hebt is hier aanwezig. Van de buurtsuper tot de mega-store. Van een pakje boter tot een Citroën B2 bedrijfsauto uit 1922. Dat laatste kost slechts drie mille. De verleiding om hem aan te schaffen is enorm groot, maar het gezond verstand is er gelukkig ook nog (denk ik).

Mijn uitzicht is wijds en groen aan de voorkant van het huis. Daar lopen schapen en een paardje. Op de akker even verderop heb ik al een vos zien lopen en voor mijn huis verschijnt met enige regelmaat een buizerd. Een enorm beest. Hij heeft altijd zijn vaste paaltje waar hij op gaat zitten en dan zie je dat zo’n vogel zo groot is als een volwassen kat.

Kortom, ik zit hier wel goed en ik kan het leven in Zeeuws Vlaanderen aan iedereen aanraden die rust wil, maar ook de stedelijke gemakken wil beleven. Je moet hier alleen wel wat geduld hebben. Het heeft twee maanden geduurd eer ik aangesloten was op internet. Maar dat had ik er graag voor over. Vanaf nu kan ik alles weer bijhouden en zal ik jullie op de hoogte houden van mijn Zeeuwse avonturen.

DSC_0005

Hierboven zie je het eerste schilderij dat straks mijn nieuwe atelier gaat verlaten. De titel is: De wolkenoven.

Ergens hoog boven de wereld staat een oude toren op een bergtop. De omgeving is aangepast aan de eisen van de tijd, zo ook de bewoonster van deze eenzame bergtop, maar de toren is nog steeds oud en wat vervallen. Het is de wolkenoven. Hier worden wolken gemaakt in alle vormen, soorten en formaten. Wie een wolk met, bijvoorbeeld regen, wil bestellen kan even bellen met deze fraaie dame die elke gewenste wolk kan maken. Van een schapenwolkje tot een onweerswolk. Je moet dan wel helemaal naar boven klimmen met aardappelen, groente en fruit, want anders doet ze niks.