Een lijst maken en plannen wijzigen

Het is best lastig dat ik nu niet meer in het atelier kan zagen. Dat moet buiten gebeuren en daar regent het. Dus wijzig ik mijn plannen een beetje en wil ik gaan schilderen. Maar ook dat plan wijzgt meteen na een telefoontje van de eigenaar van de foliepers. Ik spreek af dat ik die morgen op ga halen. Omdat ik niet met de paardentrailer kan rijden (daar moeten eerst de remmen van de voorste as van gerepareerd worden) huur ik weer de bus met laadklep die ik eerder ook al huurde om de Albion pers op te halen.

De rest van de dag hou ik me bezig met het organiseren van het grote avontuur morgen en het maken van de lijst. Tussen de buien door. Ik maak een nieuw profiel wat ik net even mooie vind voor dit werk.

Summerschool Toonbeeld buiten schilderen

30 Augustus 2021 verzorg ik voor Toonbeeld een workshop ‘Zeeuws landschap schilderen’ te Hoek in een bijzonder mooie omgeving. De pagina voor aanmelding staat nu on-line.

Naast mijn schilder workshop valt er natuurlijk nog veel meer te doen. Hierboven zie je een overzicht van alle activiteiten. In het rode ovaal zie je mijn activiteit.

De plek die hiervoor uitgekozen is is werkelijk een juweeltje van plattelandsarchitectuur en natuurlijk het uitgestrekte platteland zelf. Je kunt er op tal van plekken je ideale plekje vinden om er een dag lang te gaan zitten schilderen. En zelfs op een druilerige dag is het er fantastisch mooi. Je kunt dan op verschillende plekken een overkapping vinden om behaaglijk en droog te kunnen werken. Er wordt voor een catering gezorgd en dat alles bij elkaar zorgt ervoor dat dit een fantastisch leuke dag buiten schilderen zal worden.

Vanuit een bepaalde hoek kun je ons dorp zien, met de kerk en onze (nog werkende) molen.

Ingezoomd ziet dat er zo uit. De foto’s zijn gisteren gemaakt op een druilerige dag. Zelfs dan is het hier een feestje om te schilderen. Maar met wat zon erbij is het natuurlijk het mooist en daar hoop ik wel op. Vanuit deze plek kun je eindeloos de polder in kijken en overal plekjes vinden om te schilderen.

Landweggetjes, prachtige boerderijen, weilanden, akkers, vergezichten, slootjes, bruggetjes, koebeesten, machtig mooie luchten, bomen, struiken, etc. etc. Teveel om op te noemen. Er zijn nog enkele plekken vrij maar wacht niet te lang met inschrijven want ik werk die dag met hooguit 10 cursisten om iedereen voldoende aandacht te kunnen geven.

Workshop en Summerschool bij Toonbeeld

Het gaat weer gebeuren. Momenteel wordt er achter de schermen hard gewerkt aan de cursus ‘klassieke schilder technieken’ bij Toonbeeld. Voor die lessen maak ik een aantal voorbeelden die ik film en documenteer voor de lessen. Nu ben ik bezig met het maken van een ‘sleutel-schilderijtje’, waarmee we de cursus gaan starten.

In die lessen leer ik je schilderen naar de waarneming met klassieke schilder technieken. De sleutel is een eerste onderwerp waarmee iedereen, zowel beginners als gevorderden, in kunnen stappen. Daarna gaan we stap voor stap een beetje verder met het leren schilderen van sofuitdrukking (glas etc.), portret en landschap.

Hier een voorbeeld van de tweede les. Het schilderen van een pot augurken. Eigenlijk het leren schilderen van de juiste stofuitdrukking. In dit geval dus glas, hout en augurken achter glas.

Alle lessen lopen via Toonbeeld. Je kunt straks op de site alle informatie hierover terugvinden. Maar er gaat straks al het een en ander gebeuren tijdens het evenement ‘Summerschool’.

Op 30 Augustus aanstaande gaan we met maximaal 10 cursisten buiten schilderen op een machtigmooie landelijke (Zeeuws Vlaamse) locatie in mijn woonplaats Hoek. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar, dus wil je daar bij zijn dan moet je snel reageren. Je vindt hier alle informatie over terug op de site van Toonbeeld onder het menu ‘Summerschool‘.

 

 

Workshop in Zetten

4 April geef ik een workshop klassieke schildertechnieken in het atelier van collega Ewald Sorbi te Zetten. In deze workshop laat ik de basis technieken zien van de klassieke schilderkunst in olieverf op doek (of paneel) zoals dat ooit ontwikkeld werd door onze meesterlijke voorgangers. Een hele dag lang ga je met die kennis en het materiaal aan de slag om te leren hoe je op die wijze een sleutel schildert.

De inschrijvingen lopen harder dan verwacht want er zijn nog twee plaatsen vrij. Dus wil je dit graag meemaken, aarzel niet, en neem contact op met Ewald voor een inschrijving.

Sleutelen aan de workshop

Het werkje is bijna klaar. De voorbereidingen voor de workshop klassieke schildertechnieken zijn in volle gang en ik zal straks het een en ander voor die workshop plaatsen op mijn site. Mijn oproep op facebook en deze site om mooie oude sleutels heeft een collectie prachtige sleutels opgeleverd.

Gisteren kreeg ik deze prachtige grote exemplaren toegestuurd door collega Hans Leijerzapf, waarvoor nogmaals enorm veel dank. Ook aan Theo Hamelink van De Stoof Brocante uit Zaamslag en Paulette Oremus van de Zeeuwsche Kringloopbeurs uit Sint Jansteen voor hun bijdrage. Dankzij hen kan ik nu heel beslagen ten ijs gaan met de workshop.

De sleutels van de kerk

Sleutels schilderen is voor mij iets wat ik regelmatig doe omdat ik iets met sleutels heb. Je kunt er deuren naar het onbekende mee openen en een nieuw avontuur beleven. Al is het alleen maar in je dromen en fantasie. Het is daarom ook een heel mooi onderwerp voor een workshop klassieke schildertechnieken.

Appels en peren schilderen

Met leerlingen van Basisschool De Oude Vaart in Terneuzen aan de slag geweest met het schilderen van appels en peren voor een tentoonstelling later in de cursus. En hoe goed dat ging zie je wel op deze foto’s. Deze cursus/workshop wordt voor hen verzorgd door Cultuur educatie Zeeuws Vlaanderen.

De vorige workshop, waar ik geen foto’s van heb, hebben we vooral zitten schetsen met houtskool op papier. Stap voor stap gaan ze kennis maken met de beroepspraktijk van een kunstenaar.

Eerst schetsen, dan schilderen, dan inlijsten en leren om het werk mooi te presenteren en als laatste dag gaan we samen exposeren. Eigenlijk hetzelfde wat ik dagelijks doe. Je kunt er maar vroeg bij zijn.

Cultuureducatie Zeeuws Vlaanderen

Vandaag kreeg ik een pracht van een folder onder ogen waar een werk (Ballunatics 8) op afgedrukt staat. Ik gaf vandaag les op de Christelijke Basisschool De Oude Vaart in Terneuzen aan zo’n kleine 20 kinderen. Op die zelfde school gaan we straks een leuke vierdelige workshop geven oven kunst maken, presenteren en exposeren met kinderen van groep 6 (8 tot 10 jaar). Deze lessen worden verzorgd door Cultuureducatie Zeeuws Vlaanderen

Vandaag mochten de kindjes hun eigen knuffel gaan portretteren. Die hadden ze speciaal hiervoor meegebracht naar school. Er zijn wat foto’s van gemaakt maar die heb ik (nog) niet. Zodra die beschikbaar zijn zal ik ze laten zien. Het werd een hele verscheidenheid aan soorten knuffelbeesten. Van beren tot een zeehond en van konijnen tot vreemdsoortige knuffels.

Ballunatics 8 100 x 160 cm. Oliverf op linnen. €7500,-

Het originele schilderij (Ballunatics 8) hangt bij Galerie Sille te Oudewater.

Modeltekenen bij Atelier 10

 

Vandaag hielden we een model-teken-ochtend bij Tine van der Zee in haar Kunst Café in Zwingelspaan. Met 16 deelnemers gingen we om beurten even model zitten in 5 minuten teken-sessies.

In zo’n geval moet je vrij snel werken en dat is ook exact de bedoeling van deze ochtend. In een paar lijnen een karakter neerzetten.

Modeltekenen is voor iedereen belangrijk. De startende schilder/tekenaar kan er ervaring mee opdoen en er snel veel van leren, voor de gevorderden is het vooral belangrijk dat je weer eens echt naar de waarneming aan het werk bent met schetsboek en Conté.

Tine was dus gastvrouw en zij zorgde ook voor de catering. Heerlijke broccolisoep met grote Turkse broden en tal van zalige salades, koffie thee, koek en muffins. Hierdoor wordt het modeltekenen bij Tine ook meer een feestje. In één ochtend wordt er snel, veel, getekend, gekletst en genoten.

Hoofdzaak is natuurlijk het tekenwerk, maar wat heel sterk bijdraagt aan de goede sfeer waarin je kunt werken is de locatie. De inrichting van Tine’s kunstcafé en de sublieme catering doen de rest.

Aan het eind van de ochtend selecteren we allemaal ons beste schetswerk van deze ochtend en leggen die even naast elkaar, zodat iedereen kan zien wat we er van gebakken hebben. Je ziet dan vele verschillende modellen in conté. Helaas waren voor de bovenstaande groepsfoto al een paar mensen weg. Maar iedereen had een goed gevoel bij deze dag en we hebben ons voorgenomen om dit vaker et gaan organiseren op deze unieke plek.

De workshop van 10 November

Vandaag hield ik de workshop traditionele schildertechniek in het Kunstcafé van Tine van der Zee. Om te beginnen heeft Tine een ideale locatie voor een dergelijke workshop aan huis waar enorm veel stemming aanwezig is wat de sfeer meteen helemaal goed maakt.

Met negen cursisten maakten we er vooral een heel gezellige dag van met goede resultaten.Taartjes, koffie, thee en een lunch waren perfect door Tine verzorgd.Ik hoefde alleen maar uit te leggen hoe je met traditionele technieken aan de slag moest gaan.

Het werd een erg leuke dag die voor herhaling vatbaar is. Een volgende workshop staat al in de planning. Daarvoor kun je het beste deze site in de gaten houden en mijn facebook pagina.

 

Workshop

Ter info voor alle liefhebbers van deze schildertechniek. 10 November is het zover. In samenwerking met Tine van der Zee hou ik je een dag lang an het werk met traditionele schilder technieken en een eitje. Zie hieronder het bericht van Tine op facebook.

Atelier10

Workshop schilderen bij Atelier10 in het Kunstcafé:
Een eitje!
Zaterdag 10 november geeft de bekende kunstschilder Roeland van der Kley www.atelierroelandvanderkley.nl een workshop (olieverf)schilderen volgens de traditionele schildertechniek die hij zelf ook hanteert.
Roeland geeft je een inkijk in deze schildertechniek met een prachtig resultaat.
De workshop duurt van 10.00 tot 16.00u.
Voor wie? Voor iedereen die van schilderen en techniek houdt. Je hoeft geen ervaring te hebben. De workshop wordt helemaal begeleid.
Materiaal (linnen schildersdoekje 20 bij 20cm, gebruik van kwasten, verf, ezels etc.) koffie/thee koek en een lekkere lunch en meer zijn hierbij inbegrepen.
Kosten 95,=
Doel van de workshop is het aanleren van deze techniek én een gezellige, ontspannen dag hebben natuurlijk. Een uitgebreide beschrijving een hele dosis praktische informatie en een zelfgeschilderd EITJE neem je mee naar huis.

JE ZULT VERSTELD STAAN VAN JE EIGEN KUNNEN!
Heb je zin….geef je snel op.

Atelier10 (Kunstcafé)
Zwingelspaansedijk 22
4793se Fijnaart