Workshop in Zetten

4 April geef ik een workshop klassieke schildertechnieken in het atelier van collega Ewald Sorbi te Zetten. In deze workshop laat ik de basis technieken zien van de klassieke schilderkunst in olieverf op doek (of paneel) zoals dat ooit ontwikkeld werd door onze meesterlijke voorgangers. Een hele dag lang ga je met die kennis en het materiaal aan de slag om te leren hoe je op die wijze een sleutel schildert.

De inschrijvingen lopen harder dan verwacht want er zijn nog twee plaatsen vrij. Dus wil je dit graag meemaken, aarzel niet, en neem contact op met Ewald voor een inschrijving.

Sleutelen aan de workshop

Het werkje is bijna klaar. De voorbereidingen voor de workshop klassieke schildertechnieken zijn in volle gang en ik zal straks het een en ander voor die workshop plaatsen op mijn site. Mijn oproep op facebook en deze site om mooie oude sleutels heeft een collectie prachtige sleutels opgeleverd.

Gisteren kreeg ik deze prachtige grote exemplaren toegestuurd door collega Hans Leijerzapf, waarvoor nogmaals enorm veel dank. Ook aan Theo Hamelink van De Stoof Brocante uit Zaamslag en Paulette Oremus van de Zeeuwsche Kringloopbeurs uit Sint Jansteen voor hun bijdrage. Dankzij hen kan ik nu heel beslagen ten ijs gaan met de workshop.

De sleutels van de kerk

Sleutels schilderen is voor mij iets wat ik regelmatig doe omdat ik iets met sleutels heb. Je kunt er deuren naar het onbekende mee openen en een nieuw avontuur beleven. Al is het alleen maar in je dromen en fantasie. Het is daarom ook een heel mooi onderwerp voor een workshop klassieke schildertechnieken.

Appels en peren schilderen

Met leerlingen van Basisschool De Oude Vaart in Terneuzen aan de slag geweest met het schilderen van appels en peren voor een tentoonstelling later in de cursus. En hoe goed dat ging zie je wel op deze foto’s. Deze cursus/workshop wordt voor hen verzorgd door Cultuur educatie Zeeuws Vlaanderen.

De vorige workshop, waar ik geen foto’s van heb, hebben we vooral zitten schetsen met houtskool op papier. Stap voor stap gaan ze kennis maken met de beroepspraktijk van een kunstenaar.

Eerst schetsen, dan schilderen, dan inlijsten en leren om het werk mooi te presenteren en als laatste dag gaan we samen exposeren. Eigenlijk hetzelfde wat ik dagelijks doe. Je kunt er maar vroeg bij zijn.

Cultuureducatie Zeeuws Vlaanderen

Vandaag kreeg ik een pracht van een folder onder ogen waar een werk (Ballunatics 8) op afgedrukt staat. Ik gaf vandaag les op de Christelijke Basisschool De Oude Vaart in Terneuzen aan zo’n kleine 20 kinderen. Op die zelfde school gaan we straks een leuke vierdelige workshop geven oven kunst maken, presenteren en exposeren met kinderen van groep 6 (8 tot 10 jaar). Deze lessen worden verzorgd door Cultuureducatie Zeeuws Vlaanderen

Vandaag mochten de kindjes hun eigen knuffel gaan portretteren. Die hadden ze speciaal hiervoor meegebracht naar school. Er zijn wat foto’s van gemaakt maar die heb ik (nog) niet. Zodra die beschikbaar zijn zal ik ze laten zien. Het werd een hele verscheidenheid aan soorten knuffelbeesten. Van beren tot een zeehond en van konijnen tot vreemdsoortige knuffels.

Ballunatics 8 100 x 160 cm. Oliverf op linnen. €7500,-

Het originele schilderij (Ballunatics 8) hangt bij Galerie Sille te Oudewater.

Modeltekenen bij Atelier 10

 

Vandaag hielden we een model-teken-ochtend bij Tine van der Zee in haar Kunst Café in Zwingelspaan. Met 16 deelnemers gingen we om beurten even model zitten in 5 minuten teken-sessies.

In zo’n geval moet je vrij snel werken en dat is ook exact de bedoeling van deze ochtend. In een paar lijnen een karakter neerzetten.

Modeltekenen is voor iedereen belangrijk. De startende schilder/tekenaar kan er ervaring mee opdoen en er snel veel van leren, voor de gevorderden is het vooral belangrijk dat je weer eens echt naar de waarneming aan het werk bent met schetsboek en Conté.

Tine was dus gastvrouw en zij zorgde ook voor de catering. Heerlijke broccolisoep met grote Turkse broden en tal van zalige salades, koffie thee, koek en muffins. Hierdoor wordt het modeltekenen bij Tine ook meer een feestje. In één ochtend wordt er snel, veel, getekend, gekletst en genoten.

Hoofdzaak is natuurlijk het tekenwerk, maar wat heel sterk bijdraagt aan de goede sfeer waarin je kunt werken is de locatie. De inrichting van Tine’s kunstcafé en de sublieme catering doen de rest.

Aan het eind van de ochtend selecteren we allemaal ons beste schetswerk van deze ochtend en leggen die even naast elkaar, zodat iedereen kan zien wat we er van gebakken hebben. Je ziet dan vele verschillende modellen in conté. Helaas waren voor de bovenstaande groepsfoto al een paar mensen weg. Maar iedereen had een goed gevoel bij deze dag en we hebben ons voorgenomen om dit vaker et gaan organiseren op deze unieke plek.

De workshop van 10 November

Vandaag hield ik de workshop traditionele schildertechniek in het Kunstcafé van Tine van der Zee. Om te beginnen heeft Tine een ideale locatie voor een dergelijke workshop aan huis waar enorm veel stemming aanwezig is wat de sfeer meteen helemaal goed maakt.

Met negen cursisten maakten we er vooral een heel gezellige dag van met goede resultaten.Taartjes, koffie, thee en een lunch waren perfect door Tine verzorgd.Ik hoefde alleen maar uit te leggen hoe je met traditionele technieken aan de slag moest gaan.

Het werd een erg leuke dag die voor herhaling vatbaar is. Een volgende workshop staat al in de planning. Daarvoor kun je het beste deze site in de gaten houden en mijn facebook pagina.

 

Workshop

Ter info voor alle liefhebbers van deze schildertechniek. 10 November is het zover. In samenwerking met Tine van der Zee hou ik je een dag lang an het werk met traditionele schilder technieken en een eitje. Zie hieronder het bericht van Tine op facebook.

Atelier10

Workshop schilderen bij Atelier10 in het Kunstcafé:
Een eitje!
Zaterdag 10 november geeft de bekende kunstschilder Roeland van der Kley www.atelierroelandvanderkley.nl een workshop (olieverf)schilderen volgens de traditionele schildertechniek die hij zelf ook hanteert.
Roeland geeft je een inkijk in deze schildertechniek met een prachtig resultaat.
De workshop duurt van 10.00 tot 16.00u.
Voor wie? Voor iedereen die van schilderen en techniek houdt. Je hoeft geen ervaring te hebben. De workshop wordt helemaal begeleid.
Materiaal (linnen schildersdoekje 20 bij 20cm, gebruik van kwasten, verf, ezels etc.) koffie/thee koek en een lekkere lunch en meer zijn hierbij inbegrepen.
Kosten 95,=
Doel van de workshop is het aanleren van deze techniek én een gezellige, ontspannen dag hebben natuurlijk. Een uitgebreide beschrijving een hele dosis praktische informatie en een zelfgeschilderd EITJE neem je mee naar huis.

JE ZULT VERSTELD STAAN VAN JE EIGEN KUNNEN!
Heb je zin….geef je snel op.

Atelier10 (Kunstcafé)
Zwingelspaansedijk 22
4793se Fijnaart

Het filmpje voor de workshop

Voor de workshop heb ik dit filmpje gemaakt voor de genen die deze willen volgen en die willen weten waarmee ze na de workshop mee naar huis gaan. Het schilderen van ene eitje lijkt heel simpel, en voor mij is dat het eigenlijk ook, maar voor wie nog nooit geschilderd heeft is het een pracht van een onderwerp waar heel veel over te vertellen valt en waar heel veel informatie in zit.

In het filmpje kan ik onmogelijk alles uitleggen. Dat doe ik wel tijdens de workshop. Maar het geeft wel een aardige indruk van wat je kan verwachten. Het is de bedoeling dat iedere cursist aan het eind van de dag met een zelf geschilderd werkje naar huis gaat en met natuurlijk een hoop informatie over het werken in traditionele schilder technieken.

En hierboven zie je dan het eindresultaat in een lijst die ik hier speciaal voor gemaakt heb.