Toonbeeld nieuw cursusjaar

Met een groep van de meeste docenten van afdeling ‘Beeldend’ kwamen we vandaag bijeen in het gebouw van Toonbeeld om te horen hoe het komend cursusjaar georganiseerd zal gaan worden met corona maatregelen.

De nieuwe voorzitter, Nynke van der Ploeg, presenteerde de plannen en wij mochten reageren. Het etentje schoot er, door corona gedoe, bij in, maar het was fijn om iedereen weer even te zien na zo’n lange tijd.

De corona crisis heeft niet alleen nadelen met zich meegebracht. De meest grijze economen begrijpen nu iets beter hoe belangrijk kunst en cultuur voor een samenleving is en wat kunst,- en cultuureducatie hierin kan betekenen.

Het kan weer. We kunnen straks weer les gaan geven. Dus. Wie meer wil weten over het werken met olieverf en klassieke schilder technieken kan zich nu weer aanmelden bij Toonbeeld. 

 

Workshop Zetten is volgeboekt

De workshop die ik op 4 April geef in het atelier van Ewald Sorbi in Zetten is volgeboekt. Wie toch nog graag een dergelijke workshop wil volgen kan zich bij Ewald aanmelden voor een eventueel vervolg. Bij voldoende aanmeldingen zullen we overwegen om op deze centraal in Nederland gelegen locatie nog eens een zelfde workshop te geven.

In deze workshop laat ik je kennismaken met klassieke schildertechnieken. Het is een basis cursus waarin de beginselen zijn opgenomen van het schilderen volgens het traditioneel atelier. Uiteraard in olieverf op doek of paneel. Enige ervaring hiermee is niet vereist maar wel handig.

Verder sleutelen

Vorige week stonden we ons nog te vergapen aan het werk van de Vlaamse meesters in het Groeningemuseum te Brugge. Gisteren mochten de leerlingen zelf weer verder aan hun eigen meesterwerk in de Zilvermeeuw te Breskens.

Heel geconcentreerd ging dat voort met het schilderen van de sleutel die ze zelf hadden uitgekozen om te portretteren.

Wat we in het museum gezien hadden, en wat de gids ons allemaal verteld had over de dieper liggende lagen en emoties in een schilderij, had voldoende indruk gemaakt om zelf heel gemotiveerd en geïnspireerd aan de slag te gaan.

De foto’s zijn gemaakt door Lianne van Cultuureducatie Zeeuws Vlaanderen. Het was de één na laatste les van een blok van vier lessen en een uitstapje naar het museum in Brugge. Nu al een geweldig leuke en succesvolle ervaring met een stel zeer gemotiveerde leerlingen waar iedereen met recht trots op kan zijn.

Naar het museum in Brugge

Met de leerlingen van mijn teken en schilder klas van Cultuureducatie Zeeuws Vlaanderen ben ik vandaag naar het Groeningemuseum te Brugge geweest. Dat maakt deel uit van het ‘cultuur menu’ waarmee we deze jonge artiesten al een beetje wegwijs maken in het land der kunsten.

In dit bijzonder boeiende museum voor schone kunsten kun je oog in oog komen met heel beroemde werken uit een ver en grijs verleden. In Brugges Gouden Eeuw, de 15de eeuw, regeerden de schone kunsten. In het kielzog van het Bourgondisch vorstenhuis, vestigden zich de grote Vlaamse Primitieven zoals Jan van Eyck en Hans Memling.

Omdat we sleutels aan het schilderen zijn volgens de werkwijze van dergelijke oude meesters was het voor de leerlingen natuurlijk een heel boeiend uitstapje. We zijn aan het werk in een vorm van trompe l’oeil en in dat genre hoopten we veel te kunnen vinden in dit museum,maar er bleek maar één schilderstuk te hangen wat werkelijk aan die wens kon voldoen. Erg was dat natuurlijk niet, want we kwamen ook voor een mooie les ‘kunst kijken’ onder de deskundige begeleiding van een dame van dit museum die ons tal van bijzonderheden wist te vertellen over de geweldige werken die daar hangen en ons een kijkje kon geven in onder liggende lagen van zo’n beroemde oude meester.

En daar hing hij dan. Het enige, maar dan gelijk ook heel heftige, trompe l’oeil (bedrieg het oog) schilderij van het museum. Als je aan komt lopen is het net alsof je de vogels van het doek af kan pakken.

En dan alle andere meesterwerken. Het is altijd wel een bijzonder moment wanneer je zomaar oog in oog staat met zo’n werk dat je alleen maar uit de boeken kent. De verhalen achter zo’n werk worden door de gids zichtbaar gemaakt.

En dan hoor je de bijzondere verhalen die achter zo’n schilderij steken. Heel veel symboliek die ergens naar verwijst om de personen die er op afgebeeld staan te duiden. Met zo’n gids zie je veel meer dan wanneer je zomaar wat rondkijkt.

Dit werk, bijvoorbeeld, laat een heel verhaal zien, een boek vol, over hemel en hel. Een thema wat ik vandaag de dag probeer samen te vatten in mijn eigen altaarstuk voor Sinterklaas. Wat voor mij belangrijk was was de wijze waarop de meester het destijds had neergezet. Dat helpt mij weer om te begrijpen hoe ik dit werk moet gaan maken.

Maar links bovenin zien we iets wat ons allen bezig houdt tijdens de schilderles. We zien Petrus met de sleutel van de hemelpoort. In de schilderkunst werd (en wordt door mij nog steeds) veel symboliek gebruikt om een verhaal te kunnen vertellen. De sleutel staat symbool voor de toegang tot het spirituele. In dit geval dus de hemelpoort en de hemel. Zo’n schilderij brengt je dan tot denken aan een zoektocht die een beetje te vergelijken is met de Da Vinci code.

 

En dan heb je nog de stad Brugge zelf. Een walhalla voor elke toerist en ondanks de kou waren die er ook vandaag massaal aanwezig. Je wandelt door een sprookjesparadijs. Alles wat ik zie is betoverend mooi en indrukwekkend.

Op weg naar de echte Belse frieten, die overigens door een commerciële Chinees werden gebakken, zagen we een wereld van stenen betovering aan ons voorbij gaan. Eerst de Vlaamse meesters, daarna de Vlaamse architectuur. Dit gaat mij enorm aan inspiratie helpen.

Toonbeeld

Volgende week Vrijdag begin ik met het geven van les bij Toonbeeld. Voor cursisten uit de regio Terneuzen die graag les van mij willen hebben bestaat er nog een mogelijkheid om je op te geven bij Toonbeeld. Ik geef les aan zowel beginners als gevorderden.

Wil je meer halen uit je kunnen op het gebied van tekenen en schilderen in het algemeen of wil je meer weten over klassieke schildertechnieken, dan kun je hiervoor bij mij terecht via Toonbeeld.