Toonbeeld special

Vandaag moest ik even invallen voor collega Johnny Beerens en dat was dus mooi een gelegenheid om Toonbeeld eens nader te belichten. Tijdens de opening van de expositie bij Galerie Lokaal 54 vroegen twee mensen me of op ook les gaf. Wie mij volgt weet dat en voor iedereen die mij niet volgt heb ik even dit filmpje gemaakt.

Toonbeeld en het sleutel project

Het was vandaag de laatste dag van vier lessen over klassieke schildertechniek. Hiermee is het sleutel project, de eerste les in een serie van vier lesblokken, afgesloten. Tot mijn grote tevredenheid zie ik overal prachtige kleine juweeltjes in olieverf op doek op de ezels staan. Iedereen is dik tevreden en dat mag ook wel met dit resultaat.

Terug naar school

Vanmiddag hadden we een soort van terug-roep-actie van alle docenten bij Toonbeeld om het afgelopen jaar en het beleid voor de toekomst te bespreken en om afscheid te nemen van Marc, onze digitale wizard, die met pensioen is gegaan. Dat ging uiteraard niet zonder muziek.

Tweede schilderdag Toonbeeld Summerschool

Vandaag voltrok zich de tweede dag buiten schilderen met cursisten van Toonbeeld in de zelfde prachtige landelijke omgeving waar we twee dagen eerder ook al neerstreken. In het kader van ‘Summerschool’ kon dit allemaal gerealiseerd worden. We hadden een fantastische dag en wat mij betreft is dit voor nog meer herhaling vatbaar. Met speciale dank aan onze fantastische gastheer en gastvrouw die me aan het eind van de dag trakteerden op een heerlijk pintje en machtig mooie muziek.

Courgettesoep maken voor 10 cursisten

Voor morgen heb ik een grote pan soep nodig voor bij de lunch die bij een dagje buiten schilderen hoort. We gaan met 10 cursisten van Toonbeeld een dagje genieten van het schilderen op locatie, van de prachtige locatie zelf en natuurlijk van een mooi gedekte tafel voor bij de lunch. En daar hoort natuurlijk een grote pan soep bij. De keuze is gevallen op courgettesoep van courgettes en uien uit mijn eigen moestuin.

Alles voor de gedekte tafel is ook al klaargezet en de rest van de dag hou ik me bezig met de laatste voorbereidingen voor de les zelf.

Buiten schilderen is een beleving apart. Ik maakte op deze prachtige locatie dit schilderijtje wat ik morgen meeneem als voorbeeld naast nog een ander schilderijtje wat ik maakte van de boerderij van Vaartwijk. Zeeuws Vlaams landschap schilderen gaat morgen een feestje worden met nog een leuke verrassing voor de nabije toekomst.

Summerschool bij Porgy & Bess

Vandaag had ik een eigen podium bij Porgy & Bess. Tussen 10.00 u. en 14.00 u. kon iedereen binnen lopen om een vlaggetje te maken of een tekening of schilderij. Omroep Zeeland kwam zelfs langs voor het vlaggetjes project van Arjelien en dat zenden ze vanavond uit. Zelf heb ik niet zo veel kunnen filmen omdat ik druk in gesprek was met enkele cursisten die hier lekker aan het tekenen en schilderen zijn geslagen.

Inloop bij Porgy & Bess Terneuzen

Voor Toonbeeld Summerschool sta ik aanstaande Maandag van 10.00 u. t/m 14.00 u. binnen bij Porgy & Bess aan de Noordstraat te Terneuzen. Daar ga ik je alles vertellen wat je weten wil over tekenen en schilderen. Ik vervang die dag collega en naamgenoot Roeland Zijlstra, die die dag niet kan, en dat doe ik samen met Arjelien die daar staat om haar Tibetaanse vlaggetjes project, waar ze de hele stad mee vol aan het hangen is, ten uitvoer te brengen. Je kunt die dag vanaf 10.00 u. binnenlopen om daar aan deel te nemen door zelf een vlaggetje te maken. Bij mij kun je terecht om een schilderijtje te maken of een tekening. Wat je maar wil. Tot 14.00 u. kun je je hier uitleven in het centrum van Terneuzen.

Ik ga je ook het nodige laten zien over boekillustratie. Voor mijn eigen boekjes illustreer ik alles wat ik nodig vind om te illustreren. Je kunt me dan alles daarover vragen en ik heb ook een stapel boekjes bij me van het verhaal over ‘De drieling van Terhole’ die daar dan te koop zijn. Daarnaast vertel ik je alles over het schilderen op locatie. Dat is een onderdeel van Toonbeeld Summerschool wat ik op 30 Augustus een hele dag lang ga doen, met een tiental cursisten, in Hoek. Ben je in de stad? Kom dan gezellig langs en doe mee.

Buitenschilderen

Het is echt een prachtige plek. Super-landelijk en van alle gemakken voorzien. Hier ga ik op 30 Augustus a.s. met een groepje cursisten van Toonbeeld een dag lang schilderen op locatie. Dit maakt deel uit van de ‘Toonbeeld special’ waar je je apart voor moet inschrijven op de pagina ‘Summerschool’.

Summerschool is een reeks aan zomerse activiteiten van Toonbeeld. Een van die activiteiten is het buiten, op locatie, naar de waarneming leren schilderen. Ik geef die dag deze les aan iedereen die dat wil leren. Ik leg uit waar je op moet letten en hoe het werkt en ik ben de hele dag aanwezig om al je vragen te beantwoorden en verder te helpen.

In dit filmpje laat ik je de schilder-locatie zien in Hoek. Hier kun je echt alle kanten op. Overal is wel iets moois te zien om te schilderen. Ik heb ervoor gekozen om dit schuurtje te schilderen met die mooie doorkijk. Maar op de cursusdag kun je natuurlijk zelf gaan bepalen wat je wil gaan schilderen. Van weids landschap tot een schuurtje en alles wat er tussenin zit. Schrijf je op tijd in op de pagina ‘Summerschool‘ van Toonbeeld en kom die dag beleven. De hele dag wordt verzorgd door Toonbeeld. Je hoeft niets mee te nemen. Koffie/thee en een lunch zijn inbegrepen en bij slecht weer kunnen we schilderen vanuit afdaken, tenten en schuren.

Buiten schilderen in Summerschool van Toonbeeld

Het is bijna zover. We gaan een dag lang op een prachtige locatie in Hoek buiten schilderen zoals de impressionisten dat deden. Hoe zij dat deden laat ik je die dag zien en beleven. Stap even in de schoenen van Vincent van Gogh, Claude Monet of John Singer Sargent en ervaar eens in het echt hoe dat er aan toe gaat. Kijk maar even op de site van Toonbeeld voor meer informatie en schrijf je in. Er zijn nog een paar plaatsen vrij.