Steentjes schilderen

DCIM102GOPRO

In het atelier werk ik al weer verder aan het nieuwe schilderij waar ik de opzet al voor had gemaakt. De titel is ‘Welcome to the surface’, en het gaat over mensen, artiesten, die op bergtoppen leven. Het zijn de mensen die zich hebben ingespannen om iets te bereiken in het leven. Op dit moment zit ik weer een nieuwe toren te schilderen. Heel veel steentjes. En je kunt wel zeggen dat ik de laatste tijd iets heb met torens en steentjes.

Painting little stones

In the studio is a new painting take shape. The title is ‘Wecome to the surface’, and it will present you people living on moutain tops. People, most of them artists, who exerted themselve to reach the top in real life. At the moment I paint a lot of little stones on a new tower. I get a hang on it, in painting towers and tiny little stones.

Neverwas slapstick Journey (2)

neverwas slapstick journey

Met een vaag, maar spottend, glimlachje loopt deze dame voorbij. Ze sleept haar ‘bagage’ mee naar het volgende station. Op de achtergrond zie je twee andere dames elkaar bekogelen met taart in een landschap dat alledaags aandoet, ware het niet, dat er midden in een korenveld een vuurtorentje staat.

Aanvankelijk wilde ik een heel serieus schilderij gaan maken over het maken van een oneindige levensreis waarin je voortdurend alles wat je geleerd hebt met je meesleept. Van het gepasseerde station naar een station aan de horizon. Maar dat werd een bijna deprimerend geheel. Halverwege het schilderen besloot ik er een heel andere draai aan te geven. Deprimerende zaken zijn er vandaag de dag genoeg. Het werd tijd voor zonneschijn en humor.

En zo geschiedde. Ik schilderde alle duisternis weg en de twee taart-gooisters erin. Het refereert naar een wereld die ooit gepresenteerd werd door Stan Laurel en Olivier Hardy. Ze verstonden de kunst om met de aanschaf van een ijsco een complete ravage te veroorzaken en de hele wereld aan het lachen te krijgen.

 

De dame in mijn schilderij loopt gemeen glimlachend het doek uit met al haar bagage. Op weg naar een volgend station. Wat ze achterlaat is een wereld vol slapstick waar ze zelf weinig schade aan over heeft gehouden. Overal waar ze komt breekt dan de pleuris uit. Net als in het fragment uit de bovenstaande film van Laurel & Hardy.

Neverwas slapstick journey

DCIM102GOPRO

Buiten waaien de vouwen uit je broek en zie ik de eerste (natte) sneeuw vallen. Binnen loeit de kachel en ben ik begonnen aan de laatste fase van schilderen aan mijn nieuwe werk. De titel is ‘Neverwas slapstick journey’. Humor in een tijd van duisternis, pokkenweer en grote nationale en internationale spanningen.