Workshop en Summerschool bij Toonbeeld

Het gaat weer gebeuren. Momenteel wordt er achter de schermen hard gewerkt aan de cursus ‘klassieke schilder technieken’ bij Toonbeeld. Voor die lessen maak ik een aantal voorbeelden die ik film en documenteer voor de lessen. Nu ben ik bezig met het maken van een ‘sleutel-schilderijtje’, waarmee we de cursus gaan starten.

In die lessen leer ik je schilderen naar de waarneming met klassieke schilder technieken. De sleutel is een eerste onderwerp waarmee iedereen, zowel beginners als gevorderden, in kunnen stappen. Daarna gaan we stap voor stap een beetje verder met het leren schilderen van sofuitdrukking (glas etc.), portret en landschap.

Hier een voorbeeld van de tweede les. Het schilderen van een pot augurken. Eigenlijk het leren schilderen van de juiste stofuitdrukking. In dit geval dus glas, hout en augurken achter glas.

Alle lessen lopen via Toonbeeld. Je kunt straks op de site alle informatie hierover terugvinden. Maar er gaat straks al het een en ander gebeuren tijdens het evenement ‘Summerschool’.

Op 30 Augustus aanstaande gaan we met maximaal 10 cursisten buiten schilderen op een machtigmooie landelijke (Zeeuws Vlaamse) locatie in mijn woonplaats Hoek. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar, dus wil je daar bij zijn dan moet je snel reageren. Je vindt hier alle informatie over terug op de site van Toonbeeld onder het menu ‘Summerschool‘.

 

 

Fan

Milou neemt af en toe de tijd om mijn werk eens goed te bekijken. In dit geval ‘Hotel lobby’, Dat werk staat in mijn huiskamer te drogen om het te kunnen vernissen en in te lijsten. Zo kan ik er zelf ook nog even van genieten voordat het werk de deur uit gaat.

 

 

Een zomerse boterham

Het is weer een beetje feest op ‘t Fort. Op weg naar het atelier zag ik al prachtige rijpe aardbeien en dat inspireert me om een zomers ontbijt klaar te gaan maken. Het zijn zo van die dingen die onlosmakelijk verbonden zijn aan het leven rondom mijn huisje en het atelier.

Zomerexpositie bij Galerie Sille

Foto: Galerie Sille

Toveren met strepen. 80 x 60 cm. Olieverf op potretlinnen. €2250,-

Een van de top-galeries in Nederland is Galerie Sille te Oudewater. Op dit moment loopt daar de zomertentoonstelling ‘Draai’, waar ook werk van mij te zien is zoals deze, ‘Draaipunt’.

Maar ook ‘Toveren met strepen’ is hier te zien (en te koop). Naast deze werken is er natuurlijk ook heel veel werk van andere kunstenaars te zien. Oudewater ligt midden in het ‘Groene hart’ van Nederland en heeft een heel mooi centrum waar je ideaal even rond kan slenteren, een terrasje kan pakken en kan winkelen. Nu al het corona gelazer voorbij lijkt te zijn, en we weer ouderwets mogen genieten van het leven, is dit wel een uitstekende plek om even naar toe te gaan.

Hotel lobby

‘Hotel lobby’ 40 x 30 cm. Olieverf op portretlinnen

Vandaag heb ik ook dit schilderijtje voltooid. ‘Hotel lobby’. Het stond al langer op mijn lijstje om dit werk(je) af te werken. Ik was ooit al met een schets begonnen en daarna kwam er van alles tussen.

Het kader is ook al klaar. Het schilderijtje staat er nog even los in omdat het moet drogen.

Hotel lobby

Het is een komen en gaan van mensen. In de hotel lobby. Zo’n ruimte heeft altijd iets spannends. Het is de plek voor onverwachte ontmoetingen, bijvoorbeeld, met mensen die eveneens op reis zijn. Lange vriendschappen kunnen op zo’n moment, totaal onverwacht, ontstaan. Maar meestal blijft het bij een vluchtige kennismaking. Een moment dat soms blijft hangen.

De dame zit te wachten op een van de stoeltjes. Haar lichtblauwe verschijning steekt sterk af tegen het helrode karpet waarmee de hele lobby bedekt is. Ze heeft iets georganiseerd voor een groepje dames die ze elk moment verwacht. In een zaaltje van het hotel heeft ze alles al klaar gezet voor de presentatie van het product. Want daar moet ze van leven.

Zo reist ze stad en land af. Met een zwarte rolkoffer vol handel. Aan de muur van de lobby hangt een oude foto van het hotel met daarop een paar mensen waarvan er een met een hondenkar onderweg is om zijn handel te slijten. Tijden veranderen, merk ik op. Ik wijs haar op de foto van de man met de hondenkar. Die had ze nog niet gezien en het duurt even eer het tot haar doordringt dat die man hetzelfde deed als wat zij nu doet. Ze maakt met haar mobieltje een foto van die foto. Het gesprek dat ik net was gestart verzandt in de komst van de eerste dames die door haar heel hartelijk begroet worden. Meer gasten verschijnen in de lobby en ik zie hoe zij in een opwindend en vrolijk gekakel verstrikt raken waar geen eind aan lijkt te komen. Uiteindelijk verdwijnt de hele damesclub in het zaaltje en gaat de deur dicht. Dan is het weer stil in de lobby. Het was een korte ontmoeting, die bleef hangen. Zodanig dat ik besloot er dit schilderij van te maken.

Portretje van Milou

Een tijdje geleden zag ik een driedelige documentaire over poezen, waarin mij verteld werd dat poezen niet goed kunnen zien. Ze focussen zich alleen op alles wat beweegt. Zo kunnen ze een klein vliegje najagen en muizen vangen. Toch zie ik Milou regelmatig staan kijken bij haar portretje (met muis).

Ik ben daar nu het kader voor aan het maken zodat ik het straks kan vernissen en ergens een mooi plekje kan geven in huis. Daar maak ik straks nog wel een kort filmpje over.

Aardbeien en een poezenschilderijtje

Het schilderijtje van Milou (met muis) heeft een achtergrond die me niet bevalt. Ik heb daarom besloten om de achtergrond aan te passen. Daarnaast maak ik een begin aan het maken van een kader voor dit schilderijtje.

Ik heb daar een mooi profieltje voor op voorraad en met de verstekstans is dat zo op exact de juiste maat gestanst.

Ik maakte er het bovenstaande filmpje van. Vandaag zijn ook de eerste aardbeien van dit jaar op kleur gekomen en kan ik een eerste zomerse boterham gaan maken.

Het schilderijtje is nog aan het drogen en vertoont wat ingeschoten kleuren. Dat komt straks weer helemaal goed met een retouche vernislaag. Het lijstje wordt mooi zwart en zo heb ik straks een mooi geheel over mijn troeteldier aan de muur hangen.

Milou en een muis

Milou is een echte muizenvangster. Rondom het huis en het atelier heeft ze al alle muizen gevangen en daarom gaat ze steeds verder de wei in om nieuwe exemplaren te vinden. Die brengt ze dan naar binnen als dank voor alle goede zorgen, knuffels en hapjes. Ik heb besloten haar eens te portretteren met een muis.

In het bovenstaande filmpje kun je dat zien. Ze wordt beroemd, de kleine zwart-witte poes. Zo heeft Isilareina haar ook al geportretteerd en ze is al een ster op facebook.