Soep en een echte Hoekse juunekruuier

Morgen gaan we met een tweede groep cursisten van Toonbeeld lekker buiten schilderen in het kader van Toonbeeld Summerschool. Ter voorbereiding heb ik nu niet alleen een pan met courgettesoep, maar ook een echte Hoekse juunekruuier, gebakken met meel van onze Hoekse molen, om de landelijke sfeer waarin we dan verkeren nog landelijker en lokaler te maken dan die al is. Maar morgen heb ik nog een Zeeuwse verrassing. Een bijzondere eer. Maar dat vertel ik morgen wel.

De sleutel (deel 1)

Gisteren kreeg ik een uitgeleende sleutel terug van een cursist. Verpakt in een envelop. Het zou een mooi begin van een spannend verhaal kunnen zijn als die sleutel door een onbekende in mijn brievenbus was gestoken. Met wat fantasie maak je daar zo een spannend verhaal van. Ga ik gewoon doen.

Courgettesoep maken voor 10 cursisten

Voor morgen heb ik een grote pan soep nodig voor bij de lunch die bij een dagje buiten schilderen hoort. We gaan met 10 cursisten van Toonbeeld een dagje genieten van het schilderen op locatie, van de prachtige locatie zelf en natuurlijk van een mooi gedekte tafel voor bij de lunch. En daar hoort natuurlijk een grote pan soep bij. De keuze is gevallen op courgettesoep van courgettes en uien uit mijn eigen moestuin.

Alles voor de gedekte tafel is ook al klaargezet en de rest van de dag hou ik me bezig met de laatste voorbereidingen voor de les zelf.

Buiten schilderen is een beleving apart. Ik maakte op deze prachtige locatie dit schilderijtje wat ik morgen meeneem als voorbeeld naast nog een ander schilderijtje wat ik maakte van de boerderij van Vaartwijk. Zeeuws Vlaams landschap schilderen gaat morgen een feestje worden met nog een leuke verrassing voor de nabije toekomst.

Een koppige ezel

Voor de tweede keer binnen een week rij ik naar Breda. De bestelde ezeltjes voor de schilderdag op 30 Augustus konden worden opgestuurd, maar de tijd waarin dit zou moeten gebeuren is erg krap. Theoretisch zou je dan de ezeltjes op tijd binnen krijgen, maar we willen geen risico lopen op onaangename verrassingen en er heel erg zeker van zijn dat die ezeltjes er op de 30-ste ook echt zijn. Daarom stapte ik maar weer in de auto en reed ik lekker vroeg naar Breda.

Een gedekte tafel

Schilderen op een prachtige landelijke locatie is natuurlijk al een feestje. Helemaal feestelijk wordt het als er ook nog geluncht kan worden aan een prachtige landelijk gedekte tafel met soep en broodjes. Daarvoor ben ik vandaag op pad gegaan. Op zoek naar landelijk materiaal voor zo’n gedekte tafel.

Om snel resultaat te kunnen hebben ga ik dan naar de Zeeuwsche kringloopbeurs van Paulette waar ik vrijwel altijd slaag in mijn opzet. Soms moet je even goed zoeken voor het beste resultaat maar dat maakt juist het avontuur van zo’n plan. Ik wist wat ik nodig had en had alles opgeschreven op een soort verlanglijstje. Op de foto hierboven zie je het resultaat.

‘s-Avonds maakte ik nog een peeënstamp maaltijd omdat ik daar zin in had en omdat de peeën onderhand groot genoeg zijn om te eten. Als ik dan ga oogsten loopt Milou de hele tijd met me mee, want alles wat uit de grond komt vindt ze interessant. Het diertje had een drukke dag, vandaag, en lag ‘s-avonds uitgeteld in haar mandje.

Boekjes voor Schoonheid & Troost

Er is een boekje beschikbaar over het werk van alle deelnemende kunstenaars aan de Boulevard van Schoonheid & Troost te Terneuzen. Dat boekje kun je onder anderen vinden bij Galerie Lokaal 54 aan de Nieuwstraat met hetzelfde nummer te Terneuzen. Het boekje is gratis en ik heb er nog een leuke tip bij voor de liefhebbers.

Neem een kop koffie of thee in de het Kunstcafé van de galerie en geniet al vast van al het werk wat je dan om je heen ziet hangen en staan. Blader door het boekje om te lezen over wat je allemaal kunt zien en beleven op de Boulevard van Schoonheid & Troost en ga daarna over de Scheldedijk lopen om alles nog eens in het echt te zien.