Expo koorts – Exhibition fever

DCIM102GOPRO

De laatste behandeling van de monumentale lijst voor ‘Catharinastraat nummer 7’ heeft vandaag plaats gevonden. Dit werk zal straks te zien zijn tijdens de Pinkster tentoonstelling te Zetten in het atelier van Ewald Sorbi.

The last preparations for the monumental frame for ‘Catharinastreet number 7’ took place today. This piece of art will show up at the whitsunday exhibition in Zetten (Netherlands) at the studio of fellow artist Ewald Sorbi.

DCIM102GOPROSpeciaal voor dit werk heb ik vandaag een transportkist gemaakt om te voorkomen dat het werk tijdens het transport beschadigd raakt.

To prevent damage to the artwork, while it’s on transportation, I build a special cargo box for it today.

 

 

DCIM102GOPRO

DCIM102GOPRO

En aan het eind van de dag kan ik tevreden vaststellen dat het perfect past. En dat is iets wat me in het verleden niet altijd vanzelfsprekend lukte. Maar op het punt van houtbewerking maak ik dus vorderingen.

And as usual, it fits perfectly in the cargobox. But that was not always naturaly in the past. Today I establish that there is progress in my learning proces of woodworking skills.

Painting and sculpting

DSC_0001

DSC_0007Het hoort nu al onlosmakelijk bij elkaar. De beeldjes en het schilderij. Niets is voltooid en er is nog een heel avontuur te beleven eer ik kan zeggen dat het af is. Maar Dit is de situatie van vandaag. Het schilderij is te nat om er in verder te kunnen werken en de beeldjes moeten nu drogen en over een week, of zo, gebakken worden in een veldoven, zoals dat ook gedaan werd in de pre-historie. En, wie weet, graaft een archeoloog, als Phil Harding, dit beeldje over 300 jaar op tijdens een speciale uitzending van Time Team.

Two disciplines in art are growing together in my studio when I finishing the two little statuettes and still working on the painting. It’s an indissoluble connection between the flat painting and the 3 dimensional statuettes. I make two statuettes. Just one has to survive the pit-fire for use in an accompanying artwork next to the painting. Everything is still under construction. About a week, or so, I hope to fire the pit-fire in the field, just like pre-historic people did in their time, 25.000 years ago. And perhaps, an archeologist, like Phil Harding, will escavate this 300 years from now, in a special episode of Time Team.

Venus van Zwingelspaan

Venus in klei

Het Venus beeldje is nu zo goed als afgewerkt en kan drogen, om het straks te kunnen bakken in een veldoven. Dat gebeurt dan in Zwingelspaan. Vandaar de naam van deze Venus. In het onderstaande filmpje kun je zien hoe ik het beeldje heb uitgehold om het straks te kunnen bakken, zonder dat het uit elkaar spat in het vuur.

The Venus statuette needs to be a hollow one to prevent an explosion when it get baked in a ‘stone age’pit-fire. In the video above you see how I make it hollow.

Kley goes in klei

DCIM102GOPRO

Lucas Dirkx (verkoper bij Deva art-materials) toont me het meest geschikte blok klei om er een beeldje uit te gaan maken. – Lucas Dirkx show me the best sort of clay to create a little Venus statuette.

DCIM102GOPRO

klei tafeltje – Clay working table

Vandaag een bonk klei gehaald om daar straks het Venus beeldje van te kunnen maken. Ik zocht ook nog een handig klei tafeltje met een houten pen erin om het beeldje op te kunnen maken. Maar dat bleek niet op voorraad. Dan zit er niets anders op dan het even zelf te maken. Van inlands eikenhout natuurlijk (zie filmpje hieronder).

Today I bought me a block of clay to make the Venus statuette. I also want a clay-working-table with a pin in it to put on the clay, but that kind of tool did not exist. I had to make one myself (see video above).