Geen internet

geen internet

In verband met mijn verhuizing heb ik tijdelijk geen internetverbinding. Vanaf 15 Oktober t/m 24 Oktober moet ik me zien te behelpen met computers van anderen. Ik zal trachten mijn mail zo snel mogelijk te beantwoorden, maar dat zal niet altijd lukken.

Verhuizing

atelier binnenEerste wagen vol geladen om te verhuizen naar Hoek (Zeeuws Vlaanderen). Er gaat behoorlijk wat in deze kar en hij zakte ook aardig door de vering. Maar de reis verliep perfect. De eerste ezel kwam vandaag in het nieuwe atelier te staan en de rest van de spullen verdwenen in een hoekje achterin.

atelier-tuin-huis

DSC_0004De verdeling is als volgt (zie foto hierboven). Ik heb nu een nieuwbouw atelier uit 2004, een tuin die daar al lag van vroeger en een huis(je) uit 1901 met veel bewaard gebleven oorspronkelijke details. Ik ben nu nog aan het verhuizen, maar vanaf 20 Oktober, na een bezoek aan de notaris te IJzendijke, kan ik er ook echt gaan wonen en werken.

In de tuin ga ik, uiteraard, mijn eigen moestuin inrichten. Een boomgaard staat er al met twee hoogstam appelbomen, maar daar komen nog wel wat meer bomen bij, straks. Een deel van het gazon wordt omgespit en zal ingericht worden voor het telen van aardappelen, groente en kruiden. Ooit zal er ook nog een kas komen voor het telen van tomaten, pepers, komkommers etc. etc. en ik heb al plannen klaar liggen voor de bouw van een authentieke houtgestookte broodoven, waar je natuurlijk ook pizza’s in kunt bakken. Kortom, een echt Kleyen paradijs.

Hoek

DSC_0012Het huis(je) is een nog geheel oorspronkelijk Zeeuws huisje dat groot genoeg is voor mij. Er is wel wat werk aan maar dat valt goed te overzien en uit te voeren.

Een van de leuke, bewaard gebleven details, is de waterpomp met waterput. Al dit soort huisjes hadden zo’n put met pomp, maar er zijn er al heel veel verdwenen. Ook dit soort huisjes worden schaars omdat deze doorgaans als te klein worden beschouwd en om die reden worden afgebroken of uitgebouwd. Zo’n waterput ging er dan vaak als eerste aan. Daarom zijn ze nu redelijk zeldzaam. Deze pomp met put functioneert nog, maar moet wel wat onderhoud krijgen. De put is behoorlijk diep en dat komt omdat het huisje als het ware op een terp staat en dus hoger ligt dan het omringende land.

Dit deel van Zeeuws Vlaanderen ligt ook boven de zeespiegel. Tijdens de watersnood ramp bleef het hier droog. Tel daar de hogere ligging van mijn huisje bij op en je snapt dat ik me geen zorgen hoef te maken voor als de poolkap smelt.

0001bt

Gezien vanuit de lucht ziet dat er zo uit. Binnen de rode lijnen ligt mijn domein. Het ligt langs de weg naar Philippine, vanuit Hoek gezien. Het gehucht heet Mauritsfort.

Hoek situatie

Als je de Westerschelde tunnel door rijdt kom je de afslag ‘Hoek’ al vrij snel tegen. Dan kom je vanzelf uit op de weg naar de kust. De N61. Het eerste plaatsje wat je dan ziet is Hoek. Linksaf kun je dan, over de rotonde, naar Philippine en na 300 meter zie je mijn toko dan al, rechts van de weg, liggen. Iets meer dan een uurtje rijden vanaf Breda. Maar vanuit Hoek ben je zo in Antwerpen, Brugge, Gent en Oostende.