Expositie te Hulst

DCIM102GOPRO

Eindeloos werken op detaillering van een hand.

Volop aan het werk voor mijn expositie, straks samen met Jeroen Quirijns in Hulst, Tijdens de Vestingdagen zijn we daar aanwezig met veel werk in het kunstencentrum KrAAn, aan de Abdaalseweg 19. De poster hangt al hier en daar in het zicht en in het atelier worden nu de laatste puntjes op de I gezet. Kijk voor meer informatie over de expositie te Hulst op de ‘Agenda‘.

13672596_938405992972469_1483003808_n

Expo-lijst

Onder andere het maken van (expo)lijsten. Die dienen er voor om het werk goed te kunnen tonen tijdens de expositie. Het zijn lijsten die ik zelf snel in elkaar kan steken om in ieder geval iets om een werk heen te hebben. Zonder lijst is het echt geen gezicht. Ik maak ze zelf, maar het echte werk komt later van lijstenmakerij Jan d’art, uit Breda. Hij gaat straks, speciaal voor een andere tentoonstelling van het Zeeuwse werk heel bijzonder mooie lijsten maken waar ik later nog wel meer over zal vertellen. Niet te vergelijken met zo’n MDF kader wat ik nu aan het fabriceren ben.

Maar voorlopig volstaat dit. Het is puur bedoeld om te kunnen tonen en deze lijst is gemaakt voor het stilleven met de pot augurken. Meer kleinere werken zullen volgen. Ze krijgen allen een rechtoe-rechtaan lijst die ik straks allemaal zwart ga lakken.

Het bijzondere aan deze tentoonstelling is wel het feit dat ik weer begonnen ben om zelf te gaan exposeren en de presentatie van mijn Zeeuwse werk dat ik hier voor het eerst ga tonen. Mijn liefde voor het Zeeuwse land, de cultuur en de geschiedenis zit hierin verwerkt.

Jeroen gaat zijn Punchinello collectie laten zien. Deze, tot ieders verbeelding sprekende, figuur uit de Comedia del Arte neemt je mee naar de krochten van onze cultuur en voert je mee door een artistiek en cultureel walhalla. Nog niet eerder heeft Jeroen de gehele collectie bij elkaar getoond aan het publiek.

Zeeuwse inspiratie

DSC_0002

Zondagse kool 40 x 60 cm

DSC_0001

Drie Zeeuwse streekproducten in mijn huiskamer

Gisteren goed door kunnen werken aan het Zeeuws boeren portret ‘Zondagse kool’. Het is het verhaal van een Protestante Zeeuwse boer (in Axelse dracht, zoals dat ook hier op d’n Oek (Hoek) gedragen wordt) die in zijn zondagse kostuum de moestuin inloopt om een kool te oogsten voor de warme maaltijd. In de ene hand een kool en in de andere hand zijn tuindersmes waar hij alles mee doet op en rond het land.

De boer respecteert, uiteraard, de zondagsrust. Dat betekent dat hij niet mag werken op de dag van de Heer. Dat gold zowel voor Katholieken als Protestanten en dat is iets wat hier nog steeds in ere gehouden wordt, hoewel lang niet iedereen zich tegenwoordig hier aan houdt. Deze boer heeft toch een klein beetje gewerkt op Zondag. Maar dat wordt hem vast wel vergeven omdat hij er voor zorgde dat er iets heerlijks op tafel kon verschijnen. Met zijn zakmes is hij de moestuin ingelopen om een kool te oogsten.

paeremes-palmhout-5

Pearemes

Normaal gesproken gebruikt hij daar zijn ‘paeremes’ (paardenmes) voor. Daar snijdt hij de bladeren van de kool me af, smeert hij zijn boterham mee en steekt hij de zware klei van zijn klompen af. Maar zo’n boeren juweel heb ik (nog) niet in mijn bezit. Je kunt zo’n mes nieuw laten maken door een kunstenaar uit Zaamslag, die de kunst van het maken van dergelijke kunststukjes beheerst.

Behalve het geweldig mooie snijwerk heeft dit mes nog een extra bijzonderheid wat de vakbekwaamheid van de maker onderstreept. Namelijk een klein houten balletje in het heft. Dat is daar niet ingestopt maar uitgesneden in de vrijgemaakte holte van het heft. Hoe men dat flikt is mij nog steeds een raadsel.

De collectie ‘Zeeuws werk’ groeit gestaag. In mijn huiskamer kan ik alles even overzien. Het werk ‘Zondagse kool’ is momenteel in de maak, en dus nog niet af. Ik heb me gisteren vooral gefocust op het schilderen van de Axelse broekstukken en daar ga ik vandaag mee verder. Inspiratie genoeg, hier in Hoek, en er gaat nog veel volgen. Landschap, dorpsgezicht, het moleninterieur, het molenaarsportret, nog veel meer over de streekdracht en natuurlijk het leven van het land. Ik kan voorlopig wel even vooruit.

 

Zondagse kool (1)

zondagse kool

Al vrij vroeg was ik vandaag al weer aan de slag in het atelier. Het is lekker afgekoeld en de drang om iets te gaan maken over de Axelse streekdracht en het leven van het land geven me een uitstekende reden om vroeg te beginnen. Al vrij snel heb ik het schetswerk er opstaan en in ben zeer tevreden over deze keuze. De kadering is perfect. Niet de hele boer, met zijn kool, maar een effectieve uitsnede.

Boer en kool

DCIM102GOPRO

DSC_0008Vandaag een spitskool geoogst om die te gaan koken. Tevens een idee gekregen voor een schilderij over een kool, weer een stilleven, en een schilderij over de zilveren broekstukken die bij mijn zondagse Axelse streekdracht horen. Dat wordt dan een compositie als op de foto, rechts.

 

koolDe kool gaat de pan in en kan dus niet model staan voor een stilleven. Daarvoor ga ik later nog een nieuwe kool oogsten. Maar eerst het schilderij van de broekstukken en de kool.

Dat wordt weer een schilderijtje in de serie ‘Zeeuws’, die ik momenteel aan het maken ben. Eind 2016 hoop ik voldoende werk bijeen te hebben geschilderd om een idee voor een expositie te kunnen gaan vormen.

DCIM102GOPRO

Axelse dracht in het museum (Het warenhuis te Axel).

Mogelijk een expositie in het Axels museum, waar ik vandaag uitleg kreeg over het ontstaan van de streekdracht en de vele bijzonderheden die over de Axelse dracht te vertellen zijn.

In het midden zie je mijn zondagse kostuum

In het midden zie je mijn zondagse kostuum

DCIM102GOPRO

Dit is iets wat me steeds meer gaat boeien.

In Nieuwvliet zocht ik nog iets uit over de capuchon van de Cadzandse manteline die ik gebruikte in het schilderij ‘Het behouden huis’. Daar zit het Karrekasse museum waar men alles weet van de Cadzandse dracht. Ook een vergelijkbare, complete, manteline kwam hier voor de dag.

DSC_0008

Een vrijwel identieke capuchon

DSC_0005 DSC_0006

Stilleven met augurkenpot

augurkenpot

Het stilleven met de augurkenpot is voltooid. Achter deze pot zit een heel verhaal. Om te beginnen zijn het augurken die ik zelf heb geteeld en ingemaakt. Meer daarover zie je in dit filmpje. Het is zo’n product van de weg naar zelfvoorziening en het plezier dat je kunt beleven aan een eigen teelt en inmaak. Het is natuurlijk ook een stukje tuinderstrots. Trots op iets wat gelukt is en wat er dan ook nog eens mooi uit ziet.

Vervolgens heb ik ook een filmpje gemaakt van het schilderen zelf. Ik geef hierbij een inkijk in het schilderproces van a tot z. Hierin kun je goed zien hoe ik het werk opzet en afwerk en zie je gelijk dat ik alles niet zo heel erg uitwerk om het spontane en het stevige van zo’n stilleventje te behouden. Anders wordt het al snel een uitgepoetst plaatje waarin je de verf niet meer als verf kunt herkennen. Het moet wel een schilderijtje blijven.

Dat is met dit werk ruimschoots behaald. Het is een stevig geschilderd werk geworden, maar toch ook exact naar de waarneming geschilderd, zodat alles heel goed herkenbaar is. Fotografisch, maar met behoud van de penseelstreek.

Stilleven schilderen

Voor het eerst heb ik een compleet schilderproces gefilmd voor een nieuwe aflevering van Hoekse fratsen. Het betreft hier een stilleven van de pot augurken die ik eerder deze week heb ingemaakt volgens een traditioneel boeren recept (zie filmpje).

stilleven foto

Die pot boeide me voldoende om er een schilderij van te gaan maken. Het is een mooi object, met een verhaal en een boodschap.

Hoekse fratsen – Augurken inmaken

Zo af en toe maak ik wel eens een stilleven. Dat gebeurt niet vaak, omdat ik geen echte stilleven schilder ben, maar soms ben ik ergens zo van onder de indruk dat ik besluit om er een schilderij van te maken. Dit keer zal het een stilleven worden van een pot augurken. Hoe ik daartoe kwam zie je in dit filmpje.

Het behouden huis (3)

DSC_0009

Vandaag voltooid. ‘Het behouden huis’ (50 x 120 cm.). Op de voorgrond zie je Ineke met een stapeltje stookhout voor het fornuis. Om iets te gaan bakken of om te gaan koken. Iets uit eigen tuin. Toen ik dit werk begon te schilderen waren de plantjes nog klein. Nu zijn ze al een stuk verder doorgegroeid en kan er al hier en daar wat geoogst worden. Zoals spitskool, wat ik laatst liet zien in het filmpje. Bloemkool staat morgen op het menu en de broccoli zal spoedig volgen.

DSC_0001

Het leven is hier van uitstekende kwaliteit. Ook ‘s-avonds als alles heel stil is. Dan vliegen de vleermuizen rond het huis en scharrelt het egeltje door de tuin. Maar die zie ik ook overdag. Hij is al aardig aan me gewend.

Het behouden huis is meer dan alleen een stenen icoon. De hele cultuur er omheen is eveneens behouden en weer tot leven gewekt. Dat alles zit in dit schilderij. Het huisje, de tuin en het atelier, achter in de tuin, vormen een geheel.

DCIM102GOPRO

Leven van het (Zeeuwse) land.

Het behouden huis (2)

Het behouden huis

Het schilderij ‘Het behouden huis’ is al ver voltooid maar nog niet af. Om meer te laten zien over de achtergrond van dit schilderij maakte ik dit filmpje.

In dit filmpje laat ik zien hoe er een spitskooltje wordt geoogst, klaargemaakt op het oude fornuis en hoe een egeltje meehelpt met tuinieren.