De molen van Zuidzande (2)

De molen van Zuidzande 100 x 145 cm,

Al langere tijd wilde ik de molen van Zuidzande een keer schilderen. Aanvankelijk vanaf het pad dat naar de molen leidt. Dan zie je, rechts, het huis van de molenaar en ik kan me ook nog de moestuin herinneren die voor dat huis door de molenaar aangelegd was. Maar ik koos afgelopen zomer voor deze positie. De molen van Jan Leen en het Zeeuwse landschap.Helemaal links op het schilderij zie je nog net een rieten dak van een idylisch landhuis dat daar nog niet zo lang geleden gebouwd is.

Het schilderij gaat straks naar de galerie van Anne Mannaerts (Lokaal 54 in Terneuzen) waar ook de rest van mijn ‘Zeeuwse collectie’ te zien is. Je kunt de galerie voorlopig alleen bezoeken op afspraak. Na het corona gelazer is de galerie weer gewoon open.

Nieuw doek

Het schilderij over de molen van Zuidzande is bijna klaar. Tijd dus om nieuw doek op te spannen voor volgende plannen. Ik span vandaag twee nieuwe doeken op. Voor de grootste (110 x 95 cm.) heb ik de afgelopen dagen veel schetswerk verricht en wat fotowerk gemaakt.

De molen van Zuidzande

Jelle, onze Hoekse molenaar van de Windlust, draaide in het verleden ook wel eens op de molen van Zuidzande omdat er toen geen molenaar voor handen was die het spul in beweging kon zetten. Sinds enige jaren is dat probleem opgelost door Jan Leen die nu de scepter zwaait over dit prachtige molentje.

Telkens als ik in Zuidzande was bedacht ik me dat ik die molen, en die prachtige omgeving, moest gaan schilderen. Machtig mooi Zeeuws landschap. Het heeft ook iets te maken met emotie, de Zeeuwse aard en de liefde voor het land waar ik zo graag woon en werk. Het kwam er echter steeds niet van om het ook werkelijk te gaan schilderen.

Nu, na lange tijd werken aan het altaarretabel en de keuken, heb ik die tijd en heb ik net een opzetje gemaakt van de molen van Zuidzande. Tevreden sluit ik deze schetssessie af met een bak koffie om zo meteen weer verder te gaan werken aan dit redelijk forse landschap.

Met het boekje sta ik nu ook in het verenigingsblad van ‘Ons boeregoed’, waar ik uiteraard lid van ben. Zo wordt het in het Zeeuwse steeds meer bekend dat er nieuwe spook,- en streekverhalen opgeschreven en uitgegeven worden.

Er kan weer geschilderd worden

Het is zover. De nieuwe keuken staat. Er zijn nog veel kleine dingetjes te doen, maar dat doe ik tussen de bedrijven door. Eerst moet er nu weer geschilderd worden en dat gaat zo snel mogelijk gebeuren.

Het atelier is nu nog een grote puinhoop. Van houtwerkplaats gaat het nu weer naar schilder atelier. De verbouwing van de keuken heeft meer tijd gekost dan me lief is, maar ik ben blij dat ik het gedaan heb. Vandaag wordt het hele atelier opgeruimd en zeer grondig gestofzuigd. Vanavond wil ik al een opzet maken voor een nieuw schilderij over de molen van Zuidzande. De molen van Jan-Leen. In zomerse sferen.

Maar het is ook Zondag vandaag. Rustdag. Ik heb eens lekker uitgeslapen en gelukkig deed Milou daar ook aan mee. Normaal staat ze om zes uur / half zeven al in de stand om te eten en naar buiten te gaan. Vandaag had zij dus ook een rustdag.

Tekenen

Om er weer een beetje in te komen zit ik weer te tekenen. Zomaar wat dingen die op mijn pad kwamen, zoals een gesprek wat ik had met een van mijn modellen die een verhaal vertelde over een voorval van de zomer toen ze merkte dat mensen haar stiekem fotografeerden. Ik denk niet dat ze het echt erg vindt.