Hoeks bier in de winkel

Gisteren kon ik al vermelden dat het Hoeks bier in de winkel staat, vandaag kan ik melden dat dat bier nu in de keuken staat bij mij thuis. Zes flesjes voor de prijs van vijf. Met mijn schilderij op het etiket. Hoeveel Hoekse huishoudens volgen? Ik denk heel wat, want het loopt hard met het bier.

Inkoop – verkoop

Gisteren was ik even langs gegaan bij Via Mioni in het Ginneken (Breda) om wat bij te kletsen. Wordt er in mijn bijzijn weer een werk(je) verkocht aan een stel heel aardige mensen. Dat maak ik niet vaak mee omdat dit altijd op afstand gebeurt. Dan is het altijd leuk om daar even een foto van te maken. We kregen een heel leuk gesprek en dan merk je dat ik dezelfde interesses heb als mijn publiek. Dan weet ik ook meteen dat mijn schilderijtje een goed tehuis heeft weten te vinden.

Als ik vanuit het Zeeuwse weer even in Breda ben heb ik altijd een lijstje met adressen waar ik ‘even’ langs moet gaan. Dat ‘even’ lukt vrijwel nooit. Daardoor mis ik altijd een paar adressen, maar dat komt later dan wel weer goed. Het was leuk om weer even in Breda te zijn. De star waar ik zo’n beetje mijn hele leven heb gewoond en gewerkt. Maar ik zie wel de enorme drukte die ik in het Zeeuwse niet heb. Vroeger vond ik die drukte zalig. Nu benauwd het me en ben ik altijd blij als ik voorbij Bergen op Zoom ben en het weidse Zeeuwse landschap in rij.

De belangrijkste reden van mijn reisje naar Breda was een bezoek aan Deva waar ik alle inkopen doe voor de workshop die ik op 10 November wil gaan geven bij Tine van der Zee. Er zijn nog enkele plaatsen vrij, dus wil je leren hoe je klassiek – traditioneel moet werken met olieverf op doek of paneel dan kun je je nog aanmelden (zie pagina ‘Workshop‘).

Nieuwe

Al vrij vroeg was ik vandaag alweer actief in het atelier. Ik werk weer aan een paar grote doeken en met de nieuwe spieramen, die ik laatst van Paulette kreeg, worden dat er alleen maar meer. De laatste tijd heb ik me vooral bezig gehouden met klein werk. Dorpsgezichten, stillevens, portretje om de molen (van Hoek) en ander klein Zeeuws werk. Nu wil ik me weer meer bezig gaan houden met groot verhalend werk, dat ik ‘dreamscapes’ noem. Toneelstukjes op doek.

Dit zijn schilderijen die geheel uit mijn fantasie ontstaan en waarbij ik alles in eigen huis ontwikkel en maak. Van het idee tot de lijst en alles wat daar tussenin zit. Voor de karakters in dit werk heb ik zelf model gestaan en dat zelf gefotografeerd. Hier rechts zie je de Amish boer met zijn pijp en fles ‘limonade’ die de gebeurtenissen van zijn companen nauwlettend in de gaten houdt. Hij vertrouwd hen niet en wil niets van de gebeurtenissen missen. Wat zijn companen aan het doen zijn zal nooit duidelijk worden. Het kan van alles zijn. De companen zijn een louche goochelaar en diens belegen maar nog steeds aantrekkelijke assistente en een boer uit het land van Axel.

Hierboven zie je ze hoe ik ze eerst gefotografeerd heb om er vervolgens mee te kunnen werken op doek. Dat fotograferen kost me een dag werk. Bij voorkeur op een rustige dag als een Zondag, want dan wordt ik het minst gestoord. Alles luistert heel nauw. Elk detail moet kloppen, zoals lichtval, schaduw, houding, uitdrukking, lichaamstaal, expressie etc, etc. Dat zet je niet zomaar in een half uurtje neer. Het is echt toneel spelen en een wel heel aparte vorm van theater maken. Ik doe niet zomaar wat. Elk karakter heeft een eigen rol in dit toneelstuk. Iedereen heeft een eigen verhaal en achtergrond.

Vervolgens kan ik hen dan schetsen op doek, en zo ontstaat er dan langzaam een schilderij. Stapje voor stapje. Een hele hoop werk wordt dus al verzet voordat er überhaupt iets is geschilderd. De hele voorstelling moet eerst uitgedacht worden. Dat is de helft van het totale werk. Nu is het slechts een kwestie van alles schilderen tot in de kleinste details.

Groot doek

Het is wintertijd en dat betekent dat ik toch vroeg wakker ben als ik wat uitgeslapen heb. Heerlijk. Want in het atelier is het een grote bende. Er staan grote spieramen en pakketten met spieramen, die nog in elkaar gezet moeten worden, liggen op de grond. Het zijn spieramen van 135 x 135, 145 x 170, 135 x 145, 160 x 170 en 145 x 145 cm.

De bundels met spielatten zoals Paulette die voor me had klaargezet.

Gisteren ging ik even langs bij Paulette, van de Zeeuwsche Kringloopbeurs uit Sint Jansteen. Ze had een leuke verrassing voor me. Vijf grote spieramen en een schilderkistje dat ik zo mee mocht nemen. Het was mijn geluksdag, want ik vond daar ook nog een echte originele koffiemolen van DE die al langer zocht. Helemaal heel, compleet en werkend.

De spielatten komen me wel heel goed van pas omdat ik ook al langer loop te denken over het schilderen van enkele grote landschappen. Zeeuwse landschappen met veel lucht en een strakke horizon. Maar ook nieuw ander groot werk met theater op doek. Ik heb er volop plannen mee.

De koffiemolen

Ik was gisteren bezig met mijn ‘rondje Oost’ (Zeeuws Vlaanderen) om mijn nieuwe folder te verspreiden voor de Zeeuwse collectie. Van Hulst tot Zaamslag. Dan kom ik langs diverse punten waar kunst en cultuur zegevieren, zoals de lokale VVV’s, musea etc. Zo’n kringloopwinkel beschouw ik ook een beetje als een museum. Maar ook als bron van inspiratie. Bij Paulette vond ik ook nog een paar prachtige schoenen die ik weer voor een stilleven wil gaan gebruiken.

Het zijn van die absurd hoge hakken schoenen waarmee je meteen een stilleven de nodige lading kunt geven. Het lijken me schoenen die toebehoort hebben aan een heftige dame. Een Jazz-singer of een Vaudeville actrice.

De ‘Amish-boer’ waar ik zelf model voor sta.

En als ik dan in Zaamslag kom ga ik altijd even bij Theo langs (Van Brocanterie De Stoof). Hij runt een kerk vol brocante zaken en antiek. Een walhalla voor mijn schilder toko waar ik zonder problemen een pijp kon vinden die ik nodig heb voor een Amish-achtige boer die ik wil gaan schilderen op een nieuw schilderij. Theo denkt altijd mee met mijn werk en als ik iets nodig heb wat hij niet heeft, wat vrijwel nooit voorkomt, dan weet hij het wel ergens te vinden.

Voor de karakters die ik op doek terug wil zien sta ik zelf model. Links zie je een proefopname voor de Amish boer. Hierin mis ik die pijp. Die heb ik nu dus kan ik hem helemaal goed gaan fotograferen om te gaan schilderen op een nieuw doek. Het is toneelspelen voor een stukje theater op doek. Iets wat ik vroeger vaker deed, maar de laatste tijd niet meer.

En die boer moet op dit doek komen. Rechts van de Chevrolet, zonder wielen. Er komen nog meer karakters bij te staan, die allemaal iets aan het doen zijn wat geen mens begrijpt. Zo’n kluitje knutselaars die alleen maar oog hebben voor hetgeen wat ze op dat moment aan het doen zijn en geen oog hebben voor de ‘zwevende’ auto en de dame op de voorgrond. Vandaag ga ik daar de fotografie voor voltooien

Maar even terugkomend op mijn ‘rondje Oost’, laat ik je nog even een foto zien van het laadruim van mijn auto vol met buit. En nu aan de slag met al dat materiaal. Ik zal me hier niet snel vervelen in het Zeeuwse.

Opening expo bij Lokaal 54

Vandaag, Zaterdag 27 Oktober 2018, werd rond 15.00 u. de nieuwe tentoonstelling geopend in Galerie & Kunstcafé Lokaal 54 in Terneuzen. Het was er weer gezellig druk en hier is het de gewoonte dat de exposerende kunstenaars zichzelf even voorstellen aan het publiek.

In het kort vertellen zij iets over hun werk en bezieling. Hierdoor kom je als kunstenaar wat dichter bij je publiek te staan en kom je ook makkelijker met je publiek in gesprek over je werk.

Wat k al eerder schreef is dat dit een heel mooie tentoonstelling is. Elke tentoonstelling is weer anders en al die tentoonstellingen hebben een soort van constante kwaliteit met af en toe een uitschieter. Deze tentoonstelling is zo’n uitschieter.

Helaas kon mijn favoriete kunstenaar, van dit moment, er niet bij zijn. Mia America had ik graag even willen ontmoeten om met haar over die prachtige beelden te praten. Maar ondanks dat gemis was het toch weer zeer gezellig en was er meer dan genoeg gespreksstof.

De opening begint altijd met een woordje van Anne Mannaerts, de galeriehoudster, en wordt dan gevolgd door elke deelnemende kunstenaar. Dat zie ik tegenwoordig steeds vaker. Het werkt ook goed als je even de tijd neemt om iets over je werk te vertellen. Het publiek snapt je beweegredenen beter en het geeft stof tot gesprek als de opening achter de rug is.

Zelf kom ik niet in beeld omdat ik achter de camera sta. Maar mijn werk, de ‘Zeeuwse collectie’, is hier permanent te zien (en te koop).

Het leuke van deze presentatie was dat een van de deelnemende kunstenaars in het Duits begint te vertellen over haar werk. Dan besef je weer dat we internationaal bezig zijn in deze kunsttempel van Terneuzen.

Nieuwe expo bij Lokaal 54

Aanstaande Zaterdag wordt om 15.00 u. de nieuwe expositie geopend in Lokaal 54 (in Terneuzen), waar ook mijn ‘Zeeuwse collectie’ is onder gebracht. Over die serie Zeeuwse werken is nu ook een folder uitgebracht voor de liefhebbers.

Daar zie je (bijna) al mijn Zeeuwse schilderijen in staan die hier nu hangen. Anne Mannaerts is nu klaar met het inrichten van deze expositie en ik had gisteren een kans om deze alvast even te bekijken. Wat me meteen opviel was het werk van Mia America.

Keramiek van prachtige dames en met heel humoristische titels. Overigens zag ik dat de hele tentoonstelling er geweldig goed uitziet. Prachtige bronzen beelden, collage-schilderijen met intense kleuren, miniaturen en nog veel meer.

Deze tentoonstelling heeft echt allure. Dat merk je direct als je er even rondloopt. Ik heb lang niet alles gefotografeerd om nog wat verrassingen over te kunnen houden voor bezoekers die willen komen kijken.

En wie van ver moet komen om dit te kunnen zien, kan ik nog vermelden dat er op dit moment ook een mooie tentoonstelling te zien is bij Art Gallery Pot in Axel. Daar exposeert meester vervalser Geert-Jan Jansen. Je kunt een bezoek aan Zeeuws Vlaanderen zo mooi combineren en a.s. Zaterdag is de Westerscheldetunnel tolvrij. Een andere aanrader is nog het museum van Axel. Daar vindt op dit moment nog een zeer mooie tentoonstelling plaats over de beroemde ‘paere messen’ (paarden messen) die hier zeer nauw verbonden zijn met de streekdracht. Het zijn boeren messen met prachtig gesneden houten heften waar altijd twee paarden in afgebeeld staan aan de kop van het heft. Daarnaast is er natuurlijk ook de vaste collectie te bewonderen van dit schitterende museum over ‘Het Land van Axel’. Kortom, meer dan genoeg te zien en te beleven in Zeeuws Vlaanderen.

Hoeks bier volgende week in de schappen

Als ik in onze dorpssuper kom krijg ik gelijk een flesje Hoeks bier in mijn handen geduwd met mijn schilderij op het etiket. Het nieuwe bier is vers binnen en de eerste doos, want het zit nog niet in een krat, gaat naar de molen voor de vertelavond. Vanaf volgende week ligt het ook in de schappen van onze dorpssupermarkt.

Want van al dat vertellen krijg je gegarandeerd een droge keel en wat smaakt dan beter dan een Hoeks biertje op de molen van Hoek?

Op de molen zelf gaan we aan de slag om alles even flink op te kuisen voor de vertelavond.

Hoeks bier op de Hoekse molen. Vrijdagavond a.s. om 20.00 u. begint hier de vertelavond. Een avond vol streekverhalen, waargebeurde lariekoek en spookverhalen uit de streek.

 

Nieuwe folder is binnen

Het lag al langer in de planning om voor mijn Zeeuwse werk een folder te maken. Die is nu klaar. Net binnengekomen via de pakketbezorger van Post.nl. Als je woont en werkt in een inspirerende omgeving ga je er vanzelf over schilderen. Al het Zeeuwse werk wordt wel ‘De Zeeuwse collectie’ genoemd en alles wat daaronder valt is ondergebracht bij één Zeeuwse galerie in Terneuzen. Die van Anne Mannaarts. Lokaal 54.

Dit maakt me wel weer een beetje trots. Een doos vol folders, 1000 stuks, gaat dit werk beter op de kaart zetten. Hier in Zeeuws Vlaanderen, en met name in mijn eigen omgeving, is het wel bekend. Maar voor de rest van het land eigenlijk niet.

Deze folder zal op diverse plaatsen in het land neergelegd worden, maar vooral hier in Zeeuws Vlaanderen. De Zeeuwse collectie is te zien, en uiteraard te koop, bij Galerie & Kunstcafé Lokaal 54 in Terneuzen.