Portretje schilderen

huis

Onder de noemer ‘Hoekse fratsen’ laat ik telkens iets zien van mijn belevenissen in mijn woonplaats Hoek. Mauritsfort, om precies te zijn. In het onderstaande filmpje laat ik zien hoe ik woon en werk en hoe ik een portretje maak.

DSC_0004

Het uiteindelijke resultaat

Het uiteindelijke resultaat, na drie dagen schilderen, is een sprekend portretje van een mooi mens. De afwerking nam nog een hele dag in beslag. De laatste dag schilderen draaide vooral om kleine details die nauwelijks te zien zijn in een time-lapse filmpje. Daarom heb ik het ook niet gefilmd. Het zijn heel veel kleine toetsjes die het uiteindelijke portret toonbaar maken. Daarom heb ik er maar een foto van gemaakt. Zo’n ‘vers’ portret is altijd heel moeilijk te fotograferen i.v.m. reflectie van licht in de verse verf, maar je kunt wel zien wat het geworden is.

De kerkbrand

Hoek_N.H.Kerk_1-263x3802Terwijl het buiten hard hagelt, zit binnen de brand goed in mijn kachel en op doek. Het is te zeggen, ik schilder nu eindelijk de kerkbrand van Hoek. Hier brandde vorig jaar onze mooie kerk af en daar ben ik een serie schilderijen over aan het maken. Voor straks te zien tijdens mijn Pinkster-expositie in Zetten bij Ewald Sorbi. Daar neem ik iets Zeeuws mee naar toe. En niet alleen de kerkbrand.

De kerk wordt momenteel weer herbouwd, maar zal nooit meer zo mooi worden als hij was. Op de foto, hiernaast, kun je zien waarom ik dit kerkje zo belangrijk vind. Op de achtergrond staat onze molen ‘Windlust’, en dat is voor mij weer een referentie naar de Wassenaarse molen met de zelfde naam. Mijn opa en oma woonde aan de Windlustweg en hadden zicht op die molen, die ik als kind enorm bewonderde. Maar wat ze in Wassenaar niet hadden was dracht. En die hebben wij hier in Zeeland wel. Dat maakt het allemaal net even mooier en indrukwekkender.

DSC_0004 09-00-57

Klompen, box (broek) en broekstukken heb ik al. Het witte overhemd hoort hier niet bij. Daar hoort een bijna zwarte boezeroen boven gedragen te worden, maar die heb ik (nog) niet. Op de achtergrond, mijn Zeeuwse paleis.

Ikzelf ga straks in Axelse dracht, dat is de dracht die ook hier in Hoek gedragen werd en wordt. Zo’n kostuum spaar ik nu stukje bij beetje bij elkaar. De originele klepbroek heb ik al en ook de originele zilveren broekstukken.

Originele zilveren broekstukken met de afbeelding van Johan Willem Paltz te paard en de datum 1711 eronder. Dat is niet het jaartal waarin deze broekstukken gemaakt werden. Dat moet een datum van na 1850 zijn geweest.

Originele zilveren broekstukken met de afbeelding van Johan Willem van de Paltz te paard en de datum 1711 eronder. Dat is niet het jaartal waarin deze broekstukken gemaakt werden. Dat moet een datum van na 1850 zijn geweest.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar de afgebrande kerk van Hoek. Ik maak een serie schilderijen over dit onderwerp en de wederopbouw, die op dit moment in volle gang is. Het is een serie die gaat over Zeeuwse trots en strijdlust. Zeeuwen geven niet op, maar rapen de brokken bij elkaar en bouwen alles opnieuw weer op. Dat doen ze al zolang als er Zeeuwen bestaan. Die trots, en die veerkracht, zullen straks in deze serie schilderijen te zien zijn.

DSC_0006

Boekillustratie

DSC_0002

In het atelier ben ik voorbereidend werk aan het doen voor een reeks nieuwe boekillustraties. Op de achtergrond zie je een van mijn nieuwe schilderijen in wording.

Book illustration

At the moment I make some preparations for new book illustrations. In the background you see one of my new paintings in progress.

Regendag

DSC_0009

Op een koude regenachtige dag ben ik aan het werk in het atelier. Zelfs dan is het hier een zaligheid om te kunnen zijn. In de tuin kwetteren de vogeltjes en ook de specht laat zich weer zien. Ze gaan gewoon door waarmee ze elke dag bezig zijn. Weer of geen weer. In het atelier brandt, zoals gewoonlijk, de kachel en is het heerlijk warm. Ik heb er het onderstaande filmpje van gemaakt.

Het geeft een beeld van mijn werkdag en werkomgeving. De tuin is nog steeds een grote puinhoop omdat ik er geen tijd voor heb en omdat het geen tuin-weer is. Maar dat gaat spoedig veranderen. De lente komt er aan en mijn teeltplannen zijn rond.

DSC_0006

Als ik de andere kant op kijk, zie ik een schaap in de wei staan. De andere schapen zijn naar een belendende wei gelopen en deze kuiert daar, op z’n gemak, naar toe. Zon en regen zijn gevangen in één kader. Dit is mijn dagelijkse uitzicht aan de voorzijde van mijn atelier. Je ziet nu alleen een schaap, maar in dat weidegebied leven enorm veel andere dieren die je pas ziet als je even de tijd neemt om er naar te kijken. Regelmatig zie ik hier een enorme buizerd. Ik heb al eens een vos zien lopen over de geploegde akker en elke dag zie ik fazanten en konijnen. Ik vermaak me wel.

Rainy day at the studio

Even with rainclouds and a little sunshine is it a joy to be here in this countryside. Nature is all around me and every day different. Today it’s cold and rainy. In the studio burns a nice warm fire in my woodstove and it’s a perfect day to paint. I decide to make a short video of it, so you can see what I mean.