Start opbouw expo CJK Gent

Vandaag waren we weer een hele middag in Gent aan het werk om al het werk voor de expositie ‘(n)ooit gemaakte reizen’ in het kasteel van het CJK neer te zetten. Het werk van Paul Cornelis, Isilareina, Ton Haring, Randell Sarneel en dat van mij staat er al. Morgen komt ook Jeroen Quirijns zijn werk brengen en dan is alles compleet. Ik maakte het onderstaande filmpje om je een indruk te geven.

Het kasteel staat in een groot park wat ooit de kasteeltuin was. Daar staan heel bijzondere bomen waarvan er een wel in het bijzonder mijn aandacht trok. Deze boom is een lantarenpaal aan het wurgen met een soort van lianen.

Het zou iets kunnen zijn voor een plaatje uit de beroemde Bommel strips van Maarten Toonder. Een kasteel, boze bomen en een nieuw avontuur.

Er staat nu al behoorlijk wat werk bij elkaar. Morgen zal ik daar wat foto’s van maken, als ook het werk van Jeroen aanwezig is.

Rijk atelier

Als ik ‘s-morgens vroeg in mijn atelier kom kan ik even op mijn gemak het prachtige werk van Ton (Haring) bewonderen. Het is al weer bijna tien jaar geleden dat ons werk naast elkaar te zien was. Het werk van Ton en van mij gaat vanmiddag op transport naar Gent waar we gaan starten met het maken van een tentoonstelling van het werk van Isilareina, Jeroen Quirijns, Paul Cornelis, Randell Sarneel en het werk van Ton en mij in het kasteel van het CJK. Ineens dringt het besef tot me door dat hier voor een kapitaal aan werk staat. Daar denk ik nooit zo over na, maar nu ik dit zie realiseer ik me hoe rijk het leven van een kunstenmaker kan zijn.

Dat Ton en ik weer vaker samen gaan exposeren hebben we gisteren al min of meer afgesproken. Oude tijden herleefden weer aan tafel met een eenvoudige, doch voedzame, Hoekse maaltijd. Peeënstamp. Recht uit de tuin, uiteraard.

Het werk van Ton ga ik nu heel zorgvuldig inpakken voor het transport en vanmiddag staat dit allemaal te schitteren in het prachtige kasteel Claeys Bouüaert te Gent. 9 September is de opening en kan iedereen komen kijken. De komende twee weken gaan we ons bezig houden met de optimale inrichting. Marianne Stevens en ik zijn de curatoren.

Aan het werk voor de expo in Gent

Het is al weer lang geleden dat ik samen met Ton (Haring) in een atelier zat te werken, maar vanavond was het weer eens zo ver. Ton moest nog wat doen aan een lijst voor de expositie in Gent en zo kon het gebeuren dat ons werk weer eens samen te zien was in één atelier.

Ik bewonder de fantastische, superstrak geschilderde, werken van hem enorm. Ik ben ook heel blij dat we weer eens samen kunnen gaan exposeren op zo’n toplocatie als het kasteel van het CJK te Gent.

Vele herinneringen aan onze periode in Dordrecht kwamen weer boven en de tijd vloog om.

Laatste week Zomerexpositie bij Galerie Sille

Wie nog niet de gelegenheid heeft gehad om de Zomerexpositie bij Galerie Sille te bezoeken heeft alleen deze week nog de kans om dat te doen. Na een bruisende, super-gezellige, zeer druk bezochte, start op 1 Juli was de tentoonstelling twee maanden lang te beleven.

Vandaag is de galerie in de middag open. Morgen en Donderdag de hele dag. Donderdag is dan echt de laatste dag.

Voorbereidingen expo CJK Gent

De poster hangt al aan de poort van het kasteel. En ook goed zichtbaar aan de hoofdingang. Bruno en Marianne van het CJK hebben daar in zeer korte tijd voor gezorgd. Ondanks vakanties en andere hindernissen. De eerste schilderijen zijn gebracht en komende week gaat de rest er naar toe. Stilaan wordt duidelijk dat we hier, op deze toplocatie, gaan exposeren met ons werk en een goed verhaal.

(n)ooit gemaakte reizen is de titel van deze expositie. Je mag daarmee twee kanten uit redeneren. De reis die de kunstenaar maakt om tot ene creatie te komen en de reis die de kunstenaar aanbied aan het publiek.

Het is een prachtig gezicht als ik aankom bij het CJK kasteel. Overal zie ik de poster hangen en onder de posters op de muren naast de ingang hangen bakjes met de kaarten.

Zo trots als een aap, kan ik wel zeggen. Maar we zijn er nog niet. We gaan nu de tentoonstelling maken en dat gaat niet over een nacht ijs. Eerst brenegn we al het geselecteerde werk naar het kasteel en als alles er is gaan we nadenken, passen & meten, zoeken naar verbindingen, het ontwikkelen van een logisch verloop, etc. etc.

Al het werk van Isilareina (Ineke) en een paar doeken van mij zijn er al. De rest volgt deze week.

Werk voor Gent

Vroeg in de ochtend (half zeven) ben ik in het atelier al bezig om de laatste handelingen te verrichten aan een werk dat vandaag naar Gent (zie agenda) getransporteerd zal worden voor onze expositie, ‘(n)ooit gemaakte reizen’, over twee weken. Contramime is een van de werken die ik daar naar toe ga brengen. Dat werk moest nog gevernist worden. Ik neem er even uitgebreid de tijd voor.

In het atelier staat momenteel veel werk. Daar kan ik deze ochtend nog even van genieten. Straks is een deel weg en de komende weken zal het steeds leger worden in mijn kunstentempel.

Aanpakken in het atelier

In het atelier is het momenteel een drukte van jewelste. Werk inpakken voor de expositie te Gent, Ballunatics 7a vernissen, doorwerken aan nieuw werk en ander werk voltooien. Om maar wat te noemen. Ballunatics 7a is al verkocht. dat werk wordt vandaag of later afgeleverd bij de klant.

‘Escape’ is zo’n nieuw werk dat bijna voltooid is. De stapel werk voor de expositie in Gent groeit gestaag door. Er staat ook werk van Ineke in mijn atelier en morgen gaat daar al de eerste lading werk naar toe.

Daarna gaan Marianne Stevens en ik als curatoren de tentoonstelling maken. Dat is geen klusje van een middagje werk ophangen, maar een enorme puzzel die we over een periode van twee weken uitspreiden. De tentoonstelling gaat werk tonen van Isilareina, Ton Haring, Paul Cornelis, Jeroen Qurrijns, Randell Sarneel en mij. Dat moet allemaal op elkaar afgestemd worden zodat er een artistieke verbinding ontstaat tussen de werken onderling.

Die tentoonstelling zal plaats gaan vinden in het prachtige kasteel van Claeys-Bouüaert te Gent waar het CJK zetelt. Vanaf 9 September zal de tentoonstelling te bezoeken zijn tot 22 Oktober. In die periode vindt ook Gent Matinees plaats. Een groot opgezette kunst en cultuurmanifestatie te Gent. Voor bezoekers van veraf is de reis naar Gent dan mooi te combineren met tal van andere activiteiten, en vergeet vooral de stad Gent niet. Daar is altijd wat te beleven.

Expodrukte

Het hele weekeind heb ik doorgewerkt om Ballunatics 7a te voltooien. Dit is een semi opdracht en om die reden dus al verkocht. Daarnaast moet ik haast gaan maken met het voltooien van enkele werken voor de expositie in Gent en die in Wageningen.

Het is om die reden al een tijdje erg druk in het atelier. Ik heb nauwelijks tijd voor andere zaken en ik zou blij zijn als de drukte weer voorbij is en ik weer wat relaxter in het atelier aan het werk kan zijn, maar het hoort er nu eenmaal bij. Aan de andere kant kan ik er ook wel van genieten dat het hier bruist.

Willink en MORE in het kasteel van Ruurlo

Vandaag was het dan zover dat we een bezoek konden brengen aan het kasteel van Ruurlo waar Museum MORE de collectie met schildrijen van Carel Willink heeft ondergebracht. Een lang gekoesterde wens ging hiermee in vervulling, want voor het eerst zou ik oog in oog komen te staan met het beroemde statie portret van Mathilde.

Samen met Anne Mannaerts en Elaby Berger, waarmee ik druk bezig ben om de ‘Mathildedag’ van 7-7-2018 voor te bereiden in Terneuzen was dit wel een heel bijzonder moment.

 

Willink en Mathilde is een stukje vaderlandse geschiedenis geworden in de schilderkunst dat opnieuw veel betekenis heeft gekregen door deze episode uit de Nederlandse schilderkunst los te weken uit de collectie van Museum MORE en dat te plaatsen in zo’n prachtig gerestaureerd kasteel.

Heel lang geleden. ik was toen een jaar of 10-12, exact weet ik het niet meer, zag ik de werken van Willink in Amsterdam voor het eerst in het echt. Ik heb Carel zelf twee keer ontmoet in mijn leven en ik vond hem wat arrogant en afstandelijk, maar ik was toen bijzonder onder de indruk van wat hij maakte. Zo wilde ik ook kunnen schilderen en door die inspiratie ging ik aan de slag.

Jarenlang kon ik zijn werk alleen maar zien als plaatjes in fotoboeken. Ik had enkele boeken over hem en zijn werk verzameld en daar keek ik vaak in. Naar mate de tijd vorderde begon ik zijn werk steeds minder te zien als voorbeeld. Zijn leven en tijd boeiden me meer. Vooral de periode dat Mathilde in zijn leven was gekomen. Ze zijn 14 jaar getrouwd geweest.

Mathilde zorgde ervoor dat Carel Willink zichzelf op de kart kon zetten. Niemand anders. Mathilde kon niet zonder Carel, en Carel kon niet zonder Mathilde. Maar ook de band met Fong Leng was cruciaal. Zonder haar werk was de mythe lang niet zo krachtig geweest als die werd. Nu, vele jaren later, begint die mythe een nieuw kans te krijgen. Nadat Lisete de Zoete het boek over Mathilde had geschreven en uitgegeven ontstond er opnieuw interesse in die ‘artistieke drie-eenheid. Museum MORE gaf er aandacht aan in het prachtige museum in Gorsel, en nu heeft dat zelfde museum kasteel Ruurlo aangekocht, gerestaureerd en ingericht als ‘Huis van Carel Willink’. Een meesterzet in mijn ogen.

Door dat boek van Lisette kwamen wij, in Terneuzen, op het idee om de 80-ste verjaardag van Mathilde te gaan vieren in haar geboortestad (zie ‘Het Mathilde project 2018‘). Het was dan ook zo logisch dat wij naar Ruurlo trokken om de Willink collectie te gaan bewonderen. Ik ontkom niet aan de gedachte aan een vergelijking met Olivier Bommel. Het kasteel, de collectie, de kasteelheer… Als u begrijpt wat ik bedoel.

Het hoort een beetje bij elkaar. Olivier Bommel was in zekere zin ook een tijdgenoot van Carel Willink en Mathilde. Die zelfde context en die zelfde sfeer. Vanuit het verre Zeeuwse trokken we dus naar boven om het kasteel te gaan bezoeken. Om nog eens die sfeer te proeven van de periode van succes voor Carel, Mathilde en Fong Leng.

Voor ons, als organisatoren en aanjagers van de Mathildedag in Terneuzen, is deze periode van enorm belang. Het grote statieportret van Mathilde is eigenlijk wel het topstuk van die periode, op het door Mathilde vernielde portret van Mathilde met parelhesje na. Het was een dag vol betekenis voor ons als organisatoren en voor mij persoonlijk.

Hieronder het filmpje dat Elaby (Berger) maakte van dit bezoek.

Mariadag – Moederdag bij Pot

Speciaal voor de echte Vlamingen, Belgen en Zuiderburen is het straks een vrije dag op 15 Augustus. Hoewel je daar in Nederland niets van merkt zien wij, hier in Zeeuws Vlaanderen, daar natuurlijk genoeg van en vieren wij die dag natuurlijk gewoon mee. Speciaal voor die dag, maar ook vandaag, op Zondag, is Pot Art Gallery en Pot Interieurs open voor publiek.

Brenda, de galeriehoudster, heeft speciaal voor deze dag een gaaf artikel gepubliceerd over mijn werk op de site van de Gallery.

En hoewel ik deze dag vooral wil gebruiken om verder te werken aan Ballunatics 7a, ga ik vandaag natuurlijk ook nog even langs het grote meubel en design paleis in Axel. Wie weet treffen we elkaar daar nog.