Expositie in het nieuws

De expositie van Anne Mannaerts en van mij staat vandaag in de krant. Kunstrecensent Nico Out schreef er een mooie review over. Het lag Anne en ik een keer samen zouden gaan exposeren. Dat is dus nu een feit. Net als een winkel is de galerie, Lokaal 54, te bezoeken na afspraak. Je moet dan aangeven hoelang je in de galerie rond wil kijken.

Crowdfunding voor het boekje in de krant

Met 43% van het streefbedrag al binnen kan ik zeggen dat de crowdfunding campagne voor de druk van het boekje lekker loopt. Vandaag ook nog een mooi stukje in de krant. Maar ik ben er natuurlijk nog niet. Om het streefbedrag van €2500,- te halen heb ik uw hulp nog even hard nodig. Dus, wie mij wil helpen het boekje uit te geven nodig ik van harte uit om even naar de pagina van Voor de Kunst te gaan en een donatie te doen. Dat kan al vanaf 10 Euro.

De pagina ziet er zo uit, als op de foto hierboven. Met nog 25 dagen te gaan kan er nog heel wat gebeuren. Ik heb er alle vertrouwen in dat het gaat lukken.

In het Boerekrantje

Als je in Zeeland woont en je hebt een mooi boerenkostuum, dan kun je, net als ik, lid worden van Ôns Boeregoed. Een vereniging tot behoud van de prachtige streekdracht die we hier nog met enige regelmaat uit de kast halen om een bijzondere Zeeuwse daag door te brengen.

Zo’n prachtige vereniging heeft natuurlijk ook een eigen krantje. Het Boerekrantje. En daar sta ik nu in met mijn Zeeuwse werk, wat nu weer in de galerie van Anne Mannaerts hangt in Terneuzen. Helaas heeft zij de deur moeten sluiten in verband met de maatregelen rond het corona virus. Wanneer de galerie weer open gaat is nog niet bekend, want het kan zomaar zo zijn dat die maatregelen, ter bestrijding van de verdere verspreiding van het corona virus, nog verder worden aangescherpt en verlengd.

Maar heel leuk dat ik met mijn werk in het verenigingsblad sta. Dat voelt Boeregoed.

Aan tafel bij Omroep Hulst

Hedenavond was ik te gast bij Omroep Hulst om te vertellen over het boekje dat straks uit zal komen over ‘de drieling van Terhole’. Dit gesprek zal 11 Maart worden uitgezonden in het kader van de boekenweek.

Ik vond het een mooie belevenis en ik verbaasde me over de moderne techniek. Aan het eind van het gesprek kon ik nog even een kijkje nemen bij de regie, waar ik een walhalla aantrof van beeldschermen, knopjes en toetsenborden.

Samen met de directeur van de bibliotheek en schrijfster Rineke van der Wouwe kon ik wat vertellen over mijn boekje en de wereld daar achter. Terhole ligt op een flinke steenworp van Hulst en daarom was men ook best benieuwd hoe dit in elkaar zat.

De verschijningsdatum van het boekje is nog even ongewis. 14 Maart stond het in de planning om het bij de galerie van Anne Mannaerts te lanceren, maar die datum is al verschoven naar een later tijdstip omdat dan ook gelijk de opening van het nieuwe expositie seizoen van start gaat en dan kan zo’n presentatie alle aandacht wegnemen van het werk van de zeven exposerende kunstenaars, waaronder ikzelf, en dat is niet handig.

Nu blijkt dat het boekje meer gaat kosten dan was begroot. Daarom ga ik een crowdfunding actie opzetten i.s.m. Kickstart voor de Kunst. Zodra daar alle gegevens van bekend zijn is ook de datum bekend van de boekpresentatie. En dat zal dan uitgebreid vermeld worden op deze site.

In het (Zeeuwse) nieuws

Met enige trots kan ik vertellen dat weer in de krant sta. De komst van het eerste boekje met een eigentijds spookverhaal is op zich vrij uniek, heb ik me laten vertellen door echte deskundigen. Het gros van die verhalen stammen uit het verleden. Vanaf de naoorlogse periode werden er eigenlijk geen streekverhalen meer neergepend en al helemaal niet rijkelijk geïllustreerd.

Spookverhalen zijn er ook vandaag de dag nog steeds op het platteland van Zeeuws Vlaanderen. Ik schrijf ze op, of maak ze zelf en ik maak er de illustraties bij. Zo ben ik nu bezig met het verhaal rond de kerkbrand van mijn dorp Hoek. Dat is een vervolg op het tweede boekje dat ik uit wil gaan geven. Hieronder alvast een voorproefje.

Nieuwe kunstgids van Pot is uit

Trots als een aap met zeven… ‘Ballunatics 8’ staat op de cover van de nieuwe kunstgids van Art Gallery Pot. Binnenin de gids ook nog een werk van mij, plus natuurlijk ook werk van vele andere collega’s die hier permanent exposeren.

‘Ballunatis 8’ heeft nu een prominente plaats in de grote hal naast de balie. Je kunt het werk niet missen als je binnen komt. Gisteren was er nog een drukke bedoening met heel veel dames uit België. Dat het een leuk feestje is geweest zag ik al toen ik aan kwam lopen.

Dit stond nog voor de deur. Een pracht van een HY bus. Zo’n ding wil ik ook nog steeds hebben. Dit is wel een echte oude, met een gescheiden voorruit en deuren die van achteren scharnieren. Deze bus moet nog worden opgehaald door de eigenaar van een restaurant. Als die dat vergeet haal ik ‘m gewoon op.

Het is niet de eerste keer dat ik hier leuke voertuigen heb zien staan. Doorgaans heel luxe sjezen als Aston Martin, Daimler, Porsche en Maserati. Nu dus iets wat meer bij mij past.

In de Gelderse krant

Het drieluik dat ik maakte over het (Zeeuwse) leven van Mathilde staat nu in de Gelderse krant. Regio Achterhoek, om precies te zijn. Volgende maand begint daar de expositie rondom Mathilde in Ruurlo, zie agenda.

Gelukkig is er de laatste tijd weer veel te doen over het drieluik en over Mathilde. Op 7 Juli 2019 gaan we ook weer in Terneuzen aandacht schenken aan haar tijdens de viering van de tweede Mathildedag. Dit jaar in alle bescheidenheid met een mooie expositie en een verrassing. Maar daar kom ik later nog wel even op terug, want die verrassing is echt super!

Een mooie herinnering

 

Toevallig viel mijn oog op een filmpje dat vorig jaar gemaakt was door een bezoeker van de Mathildedag. Zie ik ineens mijn naam in grote letters voorbij komen van Lian Boeren, een collegaatje van me uit Breda.

Video still uit het filmpje van Lian

Erg leuk om dit weer even terug te zien. Toevallig werd er vandaag weer gesproken over een mogelijke toekomstige bestemming voor het drieluik in Terneuzen. Maar eerst gaat het werk naar Ruurlo waar het op 11 Mei te zien zal zijn tijdens de tentoonstelling die men daar aan het organiseren is rondom Mathilde.

Video still uit het filmpje van Lian.

Dat er nu opnieuw een mogelijkheid lijkt te gaan ontstaan om het werk in Terneuzen te houden is voor mij groot nieuws. Het plan is vandaag gelanceerd en het is nu afwachten of het echt door kan gaan. Als dat zo is laat ik het gelijk weten op mijn site.

En vandaag in de krant

Gisterenavond schreef ik al het artikel over de achtergrond van dit schilderij. Vandaag laat ik het even hierbij. Vanavond, na het journaal van 18.00 u. kun je bij Eén Vandaag kijken naar een item over de verwoesting van het prachtige Zeeuwse polderlandschap in de Hedwigepolder. Dorpsgenoot Johan Robesin legt daarin uit wat dit inhoudt en hoe hij zich daar over druk kan maken. Tevens een soort vooraankondiging voor het verschijnen van zijn boek ‘Alles voor de Hertogin’, dat helemaal geweid is aan de strijd van Gery de Cloedt voor het behoud van dit stuk Zeeland. Dan begrijp je meteen de strekking van de boodschap van mijn schilderij.