Een muis, atelierwerk en spruiten

Het was ongeveer half vijf in de ochtend toen er beneden me zich een kleine circusvoorstelling voltrok. Milou had een muis ontdekt die als een raket door de kamer schoot met een dolle poes er achteraan. Dan ben je gelijk klaarwakker. Het duurde nog tot ongeveer vijf uur eer ik de ene artiest buiten had gewerkt en de andere artiest veilig op afstand in de kamer had zitten. De rest van de dag verliep redelijk volgens plan. Ik werkte snel een lijstje met dingen af die ik buiten de deur moest doen en ben daarna gaan schilderen omdat het buiten te nat en wispelturig is om dat kletsnatte stookhout te gan zagen. Het avondeten bestond deze keer weer eens uit spruiten uit eigen hof. Daar is nu een nacht vorst overheen gegaan en dat proef je.

Boodschappen en zaagplannen

Er ligt nog steeds een berg(je) hout in mijn tuin wat gezaagd en gekliefd moet worden. Dat wilde ik vandaag gaan doen, omdat het aardig weer is, maar ik heb meer te doen en voor je het weet is de dag al weer om. Het boekje is nu ook te koop bij Museum het Bolwerk te IJzendijke. Vanaf Donderdag kun je ook op dit verkooppunt terecht.

Verfijningen

Vandaag is het Zondag, maar de schilderpraktijk loopt gewoon door. Het schilderij ‘Happyway’ waar ik onlangs nog aan heb gewerkt, is nog lang niet droog. Het drogen gaat momenteel erg traag door het verschrikkelijk slechte weer wat we al dagen hebben. Het is koud en nat en bepaald geen poezenweer. Milou zit dan ook de hele dag binnen bij de kachel. Ik ga nog even wat verfijningen aanbrengen op dit schilderij. Dat kan nu mooi omdat het nog nat is.

Vrieskou

Vanmorgen was alles ijs. De rest van de dag bleef het druilerig en koud. Geen poezenweer dus en daarom was Milou de hele dag dicht in de buurt van de kachel te vinden. Ik ruim het atelier verder op en ik werk nog even door aan het schilderij ‘Happyway’, waar ik toch nog even wat aan wil doen. Op de molen laat ik de poster zien die besteld is voor de kerstmarkt.

Les geven bij Toonbeeld

Vandaag was het weer tijd voor het geven van een les in klassieke schildertechniek bij Toonbeeld. Je ziet de kwaliteit van het werk van mijn cursisten groeien. Ik laat je er in dit filmpje iets van zien. En, naamgenoot en collega, Roeland Zijlstra maakte een getekend portret van mij terwijl we wat zaten na te kletsen.

Baksels

Als je een Rayburn fornuis hebt ben je een gezegend mens. Dat kan ik bevestigen. Je hebt gratis warmte, want hout hoeft niks te kosten, en je kun de hele dag door van alles gaan koken en bakken omdat de Rayburn toch aan staat. Afgelopen zomer heb ik mijn huisje van het gas af gehaald en daar pluk in nu al de vruchten van. Ik leef met de Rayburn. Dat fornuis zit al helemaal in mijn systeem en ik zou nooit meer anders willen. Je hebt er niet alleen gratis warmte van, maar ook de gezelligheid, de landelijke sfeer, en de inspiratie om vooral heel lekker te gaan eten en genieten.

Vandaag hield ik me, behalve met baken en braden, ook bezig met schilderen aan het schilderij over de zwevende kiezer. Daar heb ik geen opnames van gemaakt, maar dat komt later nog wel. Ook heb ik een ophangsysteem gemaakt aan de grote poster van de molen (in de sneeuw) voor onze kraam op de kerstmarkt van Hoek, a.s. 18-de December. En ik ben bezig met het etiket voor de Hoekse appelcider. Dat moet gedigitaliseerd worden en daarvoor kan ik hier in het dorp terecht bij onze drukkerij, Polkaprint.

Nog een banner

Zoals je vast wel hebt gezien in vorige berichten heb ik een banner ontworpen voor de presentatie van mijn eigen atelier. Die banner kwam vandaag binnen. Weer zo snel en weer zo geweldig goed verzorgd, afgewerkt en gedrukt. Ik ben er erg blij mee, maar veel tijd heb ik er niet voor want er moet nog een hoop werk verzet worden in het atelier. Het gaat vandaag weer een lange dag worden.

Zondag in Zeeland

Het is vandaag heel druilerig weer. Het regent vrijwel de hele dag en dat betekent dat Milou lekker binnen blijft zitten. Ik maak een ontwerp voor een rol-banner voor de presentatie van mijn atelier en een ontwerp voor een poster voor de verkoop van molenmeel van onze molen op de kerstmarkt, op 18 December a.s, hier in het dorp.

Ik heb nu al een rol-banner voor de presentatie van het boekje, waar ik een flinke stapel van bij me zal hebben, maar het kan helemaal geen kwaad om ook het atelier te presenteren met en banner. Ik zal geen schilderijen bij me hebben want daarvoor moet je naar de galerie.

Het is vandaag echt zo’n Zondag waarin niets moet. Toch doe ik weer veel en werk ik ook het schilderij ‘Happyway’ uit wat straks naar Art Gallery Pot gaat in Axel. Brenda wilde een vrolijk schilderij met kleur. Dat is dit wel en de titel kan het nog verder verduidelijken. Vrolijkheid en kleur is wat op dit moment haast noodzakelijk is. De berichten om ons heen vragen daar om. Ik koos weer voor gestreepte benen, toverschoentjes en iets vrolijk danserigs. Die streepjes is onderhand wel een handelsmerk van me geworden. Het zit ook al in de banner die ik straks ga bestellen.