Terhole en Slagerij Bracké

Terhole is iets bijzonders. Dat zie je al als je er langs rijdt. Dan zie je een kerktoren en een prachtig huis tussen het landelijk groen. Als je even de moeite neemt om van de doorgaande weg af te wijken en door Terhole heen te rijden zie je meteen wat ik bedoel. De echo’s naar het verleden zijn hier nog zichtbaar. De rust van weleer heeft het dorp nog in haar greep. Schilderachtige plekjes zijn nog zichtbaar tussen de oprukkenden bouwvervuiling van de moderne tijd. Die bouwvervuiling is ook hier aanwezig, maar minder schadelijk dan elders. Wat me vooral boeit is de atmosfeer. Die atmosfeer was de ideale setting voor mijn boekje over het verhaal van de drieling van Terhole.

Het dorp heeft de charme van een Frans dorp waar de tijd geen haast heeft. De menselijke maat is hier voltallig aanwezig. De enige winkel die nog open is is die van Slagerij Bracké. Een echte plattelands kwaliteitsslagerij. Hier haal ik voor de laatste keer Hachee. Want na deze aankoop is de winkel waarschijnlijk voor goed gesloten. Hier was mijn boekje te koop. Ik weet dat mensen van ver hier naar toe kwamen om alles met eigen ogen te aanschouwen. Vanuit Limburg, Gelderland en zelfs Friesland. Wie het boekje gelezen heeft wil dat met eigen ogen zien en beleven. Hoe het nu verder gaat met de winkel in Terhole is nog de vraag. Er zit iets aan te komen in de zin van opvolging, heb ik begrepen. Ik hoop nu van harte dat dat gebeurd.

Met de verovering van zalige hachee is ook het laatste verkooppunt van het boekje in Terhole komen te vervallen. Ik zoek nog wel naar een nieuw verkooppunt omdat ik nu weet dat het voor buitenstaanders erg leuk is om hier het boekje te komen kopen. Dus mocht iemand in Terhole een goed idee hebben, dan hoor ik het graag.

Als ik wegrij uit het dorp moet ik even stoppen voor een slome zwart-witte poes die op z’n gemak de weg oversteekt. Het dier heeft geen haast en geen tijd en laat precies zien wat ik bedoel. Met een dubbel gevoel rij ik naar huis. Ik zal Slagerij Bracké heel erg gaan missen. En ik zal de enige niet zijn. Toch zal ik hier nog vaak komen. Zomaar om even de sfeer te proeven en om even geen haast en geen tijd te hebben.

Werk aan de zomerexpositie

In het atelier wordt keihard gewerkt aan de zomerexpositie bij Galerie Sille in Oudewater. Het is een race tegen de klok, maar het ziet er naar uit dat ik het wel ga redden. Ik ben nu twee schilderijen aan het voltooien. Het thema van deze expositie is ‘Draai’. Op dat thema maak ik het schilderij ‘Turningpoint’. Dat gaat over de terugkeer van kunst en cultuur in een gigantische puinhoop die is aangericht door de politiek. De afgelopen tijd is wel duidelijk geworden hoe zij over kunst & cultuur denken. Als het schilderij klaar is vertel ik er wel iets meer over, maar hier heb je alvast een glimp.

Op verzoek van Tamara, de galeriehoudster van Galerie Sille, maak ik ook nog iets met toverschoentjes en streepjeskousen. Dat kon in één moeite door. Maar je zal wel begrijpen dat ik hier niet stilgezeten heb. En er is nog een hele hoop werk te verzetten.

Zomer lijkt hier nog ver weg. De kachel in het huisje en het atelier staan al weer vroeg aan en Milou laat graag zien dat ze de kachel echt en stuk leuker vindt dan het weer buiten.

Buiten ziet het er zo uit. De moestuin loopt weken achter op het seizoen. Er is nog veel werk aan het laatste stuk waar nu het onkruid groeit tot over de knie-hoogte. Milou, die me de hele dag achterna loopt, zit op het aardappelperceel (Nicola en Frieslanders). Hier en daar zie ik al blaadjes boven komen, maar nu hadden er al redelijk forse planten moeten staan. Het heeft alleen maar geregend, de laatste tijd, en daardoor is het onbegonnen werk om in de tuin te gaan werken. Toch is er al het nodige aangeplant en groeit er al wat prei, winterwortelen, spruiten, broccoli, spitskool, bloemkool, ui, witte kool, courgette, knolselderie en bleekselderie. In de serre staan de tomaten, komkommer, peper en paprika. Nu de rest nog. Drogere en zonnigere dagen zijn aangekondigd. Daar is mijn hoop nu op gevestigd.

Trots op Zeeuws Vlaanderen

Dat ik trots op Zeeuws Vlaanderen ben weet iedereen onderhand wel. Maar dit is ook de titel van een blog van ‘De Schaap Falkenstein Optiek’ uit Axel. Zij houden een pracht van een blog bij over Zeeuws Vlaamse zaken en vaak ook over Zeeuws Vlaamse Kunst & Cultuur. Vandaag kreeg ik een podium op deze blog.

Wil je goed op de hoogte blijven van Zeeuws Vlaamse zaken dan kun je hen ook vinden op facebook. Als je hun pagina een like geeft blijf je op de hoogte van al het Zeeuws Vlaamse nieuws.

De drieling ‘in the picture’

Westdorpe, het warmste dorp van Nederland, besteedde vandaag aandacht aan het boekje over de drieling van Terhole. Op de foto’s zie je op de achtergrond het schilderij dat ik aan het maken ben voor de gemeente (Terneuzen) over de zwevende kiezer en de lijst van heel veel stempotloodjes.

In het atelier werk ik nu aan twee schilderijen. Een voor de zomerexpositie van galerie Sille te Oudewater en een voor de gemeente. Het gaat allemaal wat traag omdat ik de laatste tijd last heb van een hardnekkige verkoudheid en een kaakontsteking waardoor ik me nauwelijks kan concentreren op het werk. Dat hoort bij het weer van de afgelopen tijd, denk ik dan maar. Nu voel ik me al weer wat fitter en ben ik weer hele dagen in het atelier aan het werk.