Het Mathilde drieluik

De art-print van het middelste deel van het drieluik

Wat zou ik jullie graag laten zien waar ik mee bezig ben. Het wordt echt schitterend en ik zie het werk nu de laatste fase van schilderen naderen. Drie forse schilderijen over het leven van Mathilde de Doelder (Willink) die samen het drieluik gaan vormen. Het is bijna klaar. Het middelste schilderij heb ik al laten zien, maar de twee ‘zijpanelen’ niet omdat er nog een verrassing over moet blijven tijdens de onthulling op 7 Juli aanstaande op de viering van de 80 -ste verjaardag van Mathilde, hier in Terneuzen.

Al mijn tijd gaat hier nu in zitten. Tussendoor werk ik nog wel een beetje aan vrij werk, maar de organisatie van de Mathildedag neemt ook erg veel tijd en energie in beslag. Dat hindert me enorm met de voortgang van deze monsterklus. Het organiseren van zo’n evenement kost veel meer tijd dan me lief is, maar als ik dit niet had opgepakt was er waarschijnlijk niemand geweest die het gedaan had. Daarom zie je de laatste tijd niet zo veel berichten uit het atelier komen over mijn werk en waar ik me allemaal mee bezig hou.

Een fragment van dit middelste ‘paneel’ wordt nu ook gebruikt om de Mathildedag aan te kondigen, wat nu steeds vaker gaat gebeuren omdat de grote dag nadert. En ook het affiche ter aankondiging, met de prachtige foto van Max Koot, zie je steeds vaker in het land verschijnen.

Het is dus heel frustrerend dat ik niets kan laten zien van het drieluik. Komende maand ga ik me bezig houden in de houtwerkplaats om het altaarstuk te gaan bouwen waar het drieluik in gevat gaat worden. Hopelijk vind ik nog de tijd om twee schilderijen met het ‘Mathilde thema’ af te krijgen, in die periode, die ik wel kan laten zien.

Modellen gezocht

We zijn druk doende met het organiseren van de Mathildedag en we zijn op zoek naar modellen, vrijwilligers, kapsters en visagistes voor de presentatie van prachtige ontwerpen van onze deelnemers die hun werk komen tonen in het Schelde Theater op de 80-ste verjaardag van Mathilde (7 Juli 2018). Elders in de binnenstad van Terneuzen vinden op diverse plaatsen tentoonstellingen plaats en op die dag wordt ook het drieluik over het leven van Mathilde onthuld, wat ik nu aan het maken ben. Voor meer informatie over deze dag kun je even kijken op de pagina ‘Het Mathilde project‘ waarin ik vertel hoe we tot dit plan kwamen.

Nieuwe site voor de Mathildedag

Zoals iedereen wel weet ben ik ook intensief bezig met de organisatie van de Mathildedag in Terneuzen op 7 Juji van dit jaar. Dat is er de reden van dat ik weinig kan laten zien over mijn eigen werk. Momenteel werk ik nog aan het drieluik over het leven van Mathilde dat straks, op de Mathildedag, gepresenteerd zal worden in Terneuzen.Daar kan ik nu niets meer van laten zien omdat we nog een verrassing over moeten houden voor die onthulling. Maar dat dit een van mijn topwerken gaat worden kan ik alvast wel verklappen.

Met de organisatie van de Mathildedag zijn we nu in een fase gekomen dat alles zo snel en goed mogelijk een professionaliseringsslag ondergaat. Dat kost heel veel tijd en energie, maar dat was ook heel hard nodig. Onze nieuwe site is nu in de maak en zal binnenkort gepresenteerd worden.

Weer even in Breda

Vandaag was ik weer even in mijn oude woonplaats om werk af te leveren bij de twee galeries waar mijn werk getoond en verkocht wordt. Via Mioni aan de Ginnekenweg en Jan d’ Art aan de Vierwindenstraat.

Het kleine schilderijtje ‘ludieke bekentenis‘ hangt bij Via Mioni tussen al het andere werk wat hier permanent geëxposeerd wordt. Hier, in deze schitterende kunst en antiek winkel, voel ik me helemaal thuis en komt het werk helemaal tot z’n recht. Midden in het Ginneken exposeren is voor mij een bijzondere plek omdat ik hier een groot deel van mijn jeugd heb doorgebracht en omdat mijn ouders hier vlakbij woonden. Ik kom er dan ook altijd tal van bekenden tegen en vooral Paul, de eigenaar van de zaak, waar ik even koffie mee drink en praat over kunst en antiek, wat ons beiden enorm boeit.

Het clown portret hangt nu bij Jan d’ Art. Daar hangt ook een eerder portret van de clown in de etalage.Tot mijn aangename verrassing komt het licht nu ineens heel mooi uit door de schilderij verlichting die Jan hier heeft hangen (en die hij ook verkoopt, met prachtige ophangsystemen).

Het krijgt hier een haast museaal karakter en dat geeft mij een gevoel van trots. Dat weet ik gelijk weer waarom ik zoveel moeite doe o een schilderij te maken. Overigens heeft Jan ook het maffe filmpje wat ik over dit schilderij heb gemaakt van de schilderende clown.

 

Op de terugweg naar het Zeeuwse ga ik even bij Tine en Rinus langs in Zwingelspaan. Rinus heeft een lading stookhout voor me van afgedankte fruitkisten. Met een zwaar beladen wagen vol hout rij ik het laatste stukje terug.

Escape naar Pot Art Gallery

Foto: Brenda Baart

De kunstgids van Pot Art Gallery

Het schilderij ‘Escape‘ hangt nu ook bij Pot in Axel. He werk is toegevoegd aan de andere schilderijen van mijn hand die daar in ‘mijn eigen hoekje’ hangen. Komende Zaterdag is de toltunnel / Westerscheldetunnel de hele dag tolvrij. Je kunt dan een heerlijk dagje kunst en design gaan snuiven bij Pot interieurs in Axel. Daar ligt nu ook de nieuwe kunstgids voor je klaar en het belooft een prachtige zonnige dag te worden van zo’n 20 graden. Er is hier in de regio ook van alles te doen. De molens draaien en als je dan in Axel bent kan ik je aanraden om even langs te gaan bij het schitterende museum van het Land van Axel waar we hier heel trots op zijn. Daar wordt op dit moment de tentoonstelling gehouden van het werk van Jean Kamps (het verhaal).

Het museum van Axel

 

Bijzonder leuke vondst van Ineke

Speurend naar sporen uit het verleden deed Ineke een leuke vondst. Twee roddelbladen met artikelen over Mathilde en haar roemruchte verleden. De mythe rondom haar persoon kreeg hierdoor meer volume. Met name de roddelpers kreeg er geen genoeg van en met koppen als ‘Mathildes zucht om een sprookjesfee te zijn werd haar fataal’ en ‘Boemelprinses is nog steeds niet vergeten’ haalde ze ook na haar dood de pers. Nu moet je deze artikelen altijd met een korreltje zout nemen, maar tussen de regels door lees je wel iets over haar opvallend levenswijze en vormt zich automatisch de mythe rondom een heel bijzonder mens die, vandaag de dag, nog steeds tot de verbeelding spreekt.

Deze oude bladen gaan heel zorgvuldig in het archief. De muze mag zich, zoals ze zelf al voorspelde, verheugen op een nimmer aflatende interesse en zal, als het aan ons ligt, nooit vergeten worden.